Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica.net

Gazdek o tužbi i prijetnjama za Fairpress.eu - Bijedni i jalovi pokušaj da se novinarima pošalje poruka: Pazite što pišete i objavljujete.

  Ana Gavranić/Fairperss.eu           17.05.2016.         2605 pogleda
Gazdek o tužbi i prijetnjama za Fairpress.eu -  Bijedni i jalovi pokušaj da se novinarima pošalje poruka: Pazite što pišete i objavljujete.

Novinara i vlasnika portala Virovitica.net, Gorana Gazdeka, opet su tužili zbog objave točne vijesti o prijavi anonimne skupine građana iz 2011. godine. Zaista bizarno, jer iako je prije pet godina Gazdek pravomoćno oslobođen tužbe za kazneno djelo klevete protiv bivšeg predsjednika virovitičke općine i ratnog Kriznog štaba, Ante Krište i saborskog zastupnika Josipa Đakića, isti ga opet tuže, ali ovaj puta za duševne boli. Krišto pritom potražuje 50 tisuća, a Đakić 100 tisuća kuna. Prvo ročište u kojoj Krišto tuži Gazdeka održano je u Virovitici prošli tjedan, 12. svibnja, a bilo je ujedno i posljednje. Sutkinja Katarina Petrović zaključila je suđenje zbog proceduralnih razloga i najavila presudu za 8. lipnja u 10 sati. Ročište u kojem novinara Gazdeka također za duševne boli tuži i Đakić, potražujući 100 tisuća kuna, još nije zakazano.

Promatrači na prošlotjednom ročištu bili su predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Saša Leković i glavni tajnik Vladimir Lulić. Na ročištu je, kako je izvijestio hnd.hr, sutkinja Petrović utvrdila da tužitelj Krišto nije iskoristio svoje pravo prema Zakonu o medijima da u propisanom roku zatraži ispravak ili ispriku zbog objavljene informacije na portalu virovitica.net, što je Krišto i priznao, navodeći za to razloge koje sud nije uvažio. U privatnoj parnici Krišto je tužio Gazdeka za nanošenje duševnih boli zbog točne informacije objavljene prije pet godina, potražujući od novinara 50 tisuća kuna. Krišto je zbog iste informacije 2011. godine već bio tužio Gazdeka zbog klevete u građanskoj parnici, tražeći tada 100 tisuća kuna, ali je Gazdek pravomoćno oslobođen optužbe. Na prošlotjednom ročištu Krišto se zastupao sam, jer mu se odvjetnica nije pojavila na sudu, te je izrazio da mu se da mogućnost da na portalu Virovitica.net iznese svoju verziju priče, što je odvjetnik tuženog Gorana Gazdeka, Dušan Dević odbio, podsjetivši da je objavljena informacija dokazano točna, a da Krišto ionako potražuje 50 tisuća kuna.

Odvjetnik Dević u telefonskom razgovoru za Fairpress osvrnuo se ukratko na prošlotjednu raspravu te kazao: "Rasprava je prošli tjedan zaključena, čekamo odluku. Ročište u kojem Đakić tuži Gazdeka još nije zakazano, pretpostavljam da druga strana čeka što će biti s tužbom od strane Krište. Vjerujem da će tužbe biti odbijene. Tužitelji nastoje zastrašivanjem novčanim kaznama pokazati novinarima da paze što pišu i objavljuju".

Uz navedene informacije, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Saša Leković, dodao je za Fairpress: "Svatko ima pravo tužiti, ali jasno je kako je objavljena informacija točna, što je potvrdio i DORH-u, kako je vidljivo iz same informacije. Uostalom, zbog toga je kolega Gazdek i dobio spor u prethodnom sudskom postupku".

Novinar Goran Gazdek osvrnuo se za Fairpress na cijeli postupak, istaknuvši da nije klevetao i nanosio boli, te da mu je savjest čista. "Nije ugodno vucarati se po sudovima, ali kad znaš da nisi klevetao niti nanosio boli, ni slučajno, a kamoli namjerno, onda pred suca dolaziš čiste savjesti, spreman da mirno i spokojno braniš pravo na svoj posao i pravo javnosti da bude informirana. Nakon prijetnji, zastrašivanja, dobronamjernih savjeta, bušenja guma, grebanja auta, trganja brisača i vrijeđanja na društvenim mrežama i portalima ovo je samo nastavak niza, bijedni i jalovi pokušaj da se novinarima pošalje poruka: Pazite što pišete i objavljujete", naglasio je Gazdek.

Podsjetimo, na portalu Virovitica.net dana 7. lipnja 2011. godine, Gazdek je bio objavio točnu vijest da je Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici anonimna skupina građana podnijela kaznenu prijavu protiv  bivšeg predsjednika Općine Virovitica i predsjednika Kriznog štaba Ante Krište, tadašnjeg načelnika Policijske postaje Antuna Trohe te članova Kriznog štaba Đure Dečaka i Josipa Đakića sa zahtjevom za preispitivanjem nestanka oko 500.000 njemačkih maraka prikupljenih za kupovinu oružja za obranu. Nakon objave uslijedila je tužba za klevetu protiv Gazdeka od strane Đakića i Krište. Đakić i Krišto tada su od Gazdeka potraživali po 100 tisuća kuna.

Općinski sud u Virovitici oslobodio je Gazdeka optužbe u listopadu 2011. godine, uz obrazloženje da je imao obvezu, a ne samo pravo da kao novinar objavi tu vijest. Bitno je napomenuti da je Gazdek informaciju o anonimnoj kaznenoj prijavi bio objavio nakon što je provjerio da je stigla u Općinsko državno odvjetništvo. Oslobađajuću presudu potvrdio je u veljači 2012. godine i Županijski sud u Bjelovaru.

Uoči sudskog postupka, Hrvatsko novinarsko društvo bilo je pozvalo Đakića i Krištu da povuku tužbe, jer za njih nema nikakve osnove, ali oni to nisu bili učinili. HND je tada rekao i da je dužnost novinara Gazdeka bila da kao novinar objavi spomenutu točnu informaciju, jer je ona u javnom interesu, a da su zahtjevi za kaznom i novčanim obeštećenjem pritisak na slobodu govora i novinarskog izvještavanja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

CRISTO
17.5.2016. 20:13
...."protiv bivšeg predsjednika virovitičke općine i ratnog Kriznog štaba, Ante Krište i saborskog zastupnika Josipa Đakića"...,
Eto , ne znate da nije "saborski zastupnik ", već ZASTUPNIK U SABORU RH., ali vama je sve relativno.
Rimski carevi su imali zastupnike(konzule) prema narodu.
CRISTO
17.5.2016. 19:53
A jeste jadni i tobože informirate javnost.
2011. godine je bio KAZNENI postupak, to valjda odvjetnik Dević zna, a sad se vodi GRAĐANSKI postupak.., dakle nije tuženo DVA puta i opet. Svatko pismen zna da se postupak ne može voditi DVA puta ( osim objektivnih "novinara")..., RES IUDIKATA ili presuđena stvar. Ove nebuloze kojhe se navode je nepoznavanje elementarnih stvari, a "glume" novinare ili im treba da nešto pišu.
"Novinar" Gazdek ..čovjek bez adrese, sud ga jedva pronašao u KAZNENOM postupku da mu uruči poziv, ispostavilo se da je autor članka pod šifrom GRAD... sve anonimno ( ilegalno) ?
Izgubili Ste 1990, demokratskim putem i nema više nazad u ilegalu , pa iza leđa, nikada više nećete "vladati" i pomirite se sa time. Presude ništa ne znače, jer neki koji Vama ne odgovaraju isto su oslobođeni, a to je samo dokaz da treba živaca i strpljenja i sve će sjesti na svoje mjesto. Nešto što je krivo ne može biti pravo, može se pokušati pravdati pogledima na svijet, ali anonimke i nepoštivanje pravila struke,kratkotrajna su zabava. Zašto "novinar" Gazdek ne traži od ODO Virovitica i drugih organa informaciju što je sa anonimnom prijavom. Zašto svaki tjedan barem par riječi ne napiše o tome, tko koči istrage, je li što rješeno ili je ODO u sprezi sa oklevetanima pa prikriva stvari:?
Ljudsko biće koje ima razum i krene od sebe, isto kad tad dođe na svoje, te shvati da ipak nije u redu klevetati druge - tek tako, a pogotovo gosp. Đakića , koji u to vrijeme sa Viroviticom nije imao ništa.
Dao vam Bog puno sličnih anonimki kao ubačenih u sandučić, vašim obiteljima, djeci i svima koje cijenite i volite ( ženama, muževima, djeci, unucima, praunucima i drugima).

ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU.


Još iz kategorije Virovitica.net