Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Gazdanapok 2018 - 25 međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Szentlorincu: 28 izlagača iz Hrvatske

  hgk           14.08.2018.         2665 pogleda
Gazdanapok 2018 - 25 međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Szentlorincu: 28 izlagača iz Hrvatske

U Szentlorincu, u Mađarskoj, od 10. do 12. kolovoza, održan je 25. „Gazdanapok 2018“, međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije na kojem je, Republika Hrvatska bila zemlja partner sajma. Na 100.000 četvornih metara, od čega unutarnjeg prostora je 10.000 četvornih metara, predstavilo se 400 izlagača iz 5 zemalja: Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske i Srbije.

Predstavljanje hrvatskih izlagača na 25. „Gazdanapoku“, zajednički su organizirali Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora, a realizaciju nastupa hrvatskih izlagača koordinirali su Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK i HGK – Županijska komora Virovitica.

Na zajedničkom izložbenom prostoru Republike Hrvatske izlagalo je 29 izlagača iz 8 hrvatskih županija: Bjelovarsko-bilogorske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Međimurske, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Virovitičko-podravske i Zadarske županije.

Izlagači na sajmu su bili: Agroservis-proizvodnja d.o.o. Virovitica, Apis Cabuna, Aura proizvodi d.o.o. Buzet, Brana d.o.o. Virovitica, Dam d.o.o. Lozan, Hrvatska turistička zajednica Zagreb, Javna ustanova Park prirode Papuk Voćin, Kampanjola d.o.o.  Svetvinčenat, Marinada d.o.o. Slatina, Medena Virovitica, Meta-plast d.o.o. Pitomača, Mustač-commerce d.o.o. – Tvornica octa Virovitica, OPG Luka Ivoš Gornje Bazje, OPG Petar Rakošević Virovitica, Orgula grupa d.o.o. Split, Pčelarstvo Balint Virovitica, Pitomačka pivovara d.o.o. Pitomača, Podrum Vineda d.o.o. Vukosavljevica, PP Orahovica d.o.o. Zdenci, Sardina d.o.o. Postira, Solana Nin d.o.o. Nin, Solana Ston d.o.o. Ston, Spider grupa d.o.o. Pitomača, Stancija St. Antonio d.o.o. Vodnjan, Trenton d.o.o. Gizdavac, Viro Tvornica šećera d.d. Zagreb, Zdenka mliječni proizvodi d.o.o. Veliki Zdenci, Zigante tartufi d.o.o. Plovanija i Žito d.o.o. Osijek. 

Tvrtki Marinada ovo je prvi nastup na Gazdanapoku. Premda su njihovi proizvodi mađarskim potrošačima već poznati, kažu kako mjesta za napredak ima. ”Zadnjih godinu dana plasiramo naše proizvode u mađarske trgovine. Najbolje prihvaćen proizvod je ajvar, i blagi i ljuti, kojeg su kupci prepoznali i rado ga kupuju. Osim ajvara razvili smo i posebnu recepturu krastavca slatko-kiselog pikant okusa, koji je također vrlo zanimljiv i odgovara okusom mađarskom tržištu”, rekao je direktor prodaje Marinade Dejan Aleksić dodavši kako smatra da nisu iskorištene sve mogućnosti suradnje u oba smjera između Hrvatske i Mađarske, barem u prehrambenom sektoru, te su upravo ovakvi sajmovi prilika da se to unaprijedi.

Među bogatom ponudom iz Hrvatske naći će se primjerice i asortiman tradicionalnih proizvoda istarske tvrtke Aura proizvodi koja ovaj sajam vidi kao odskočnu dasku za susjedno tržište. ‘‘Tijekom sljedeće godine planiramo se posvetiti mađarskom tržištu. Ovaj nam je sajam prvi nastup i nadamo se da će nam otvoriti vrata u smislu da ostvarimo potencijalnu kvalitetnu suradnju s distributerima te da mađarsko tržište prepozna našu kvalitetu” rekao je direktor Mišel Sirotić.

Iz tvrtke Brana Virovitica, Nikolina Duvnjak, prehrambeni tehnolog, pohvalila je HGK i Ministarstvo poljoprivrede, na izuzetnim uvjetima nastupa na ovom sajmu, te istakla da su ostvarili niz poslovnih kontakata, te će na sajmu izlagati i 2019 godine.

Izložbeni prostor Hrvatske, površine 100 m2 opremila je tvrtka „Slavonija expo“ iz Orahovice.

Svečanost otvorenja sajma

Nakon vokalnog izvođenja nacionalnih himni Mađarske i Hrvatske, sajam je otvorio ministar bez portfelja Süli János, uz nazočnost s mađarske strane, državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Mađarske Zsolta Feldmana, župana županije Baranja Zoltána Madarasa, veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj, Józsefa Magyara…

Na svečanosti otvorenja sajma, s hrvatske strane govorili su Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

S hrvatske strane, svečanosti otvorenja, između ostalih, nazočili su i: generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, predsjednik ŽK Požega Luka Balenović, direktor ŽK Virovitica Milan Vanđura, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Vlasta Honjek Golinac, predsjednik Pčelarskog saveza Hrvatske Željko Vrbos, zamjenik načelnika Čačinaca i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, direktor sajma Viroexpo i Poduzetničkog inkubatora VPŽ Bojan Mijok.

Potpisivanje Sporazuma o suradnji između Pčelarskih saveza Hrvatske i Mađarske

Nakon svečanosti otvorenja sajma, na izložbenom prostoru Hrvatske, potpisan je Sporazum o suradnji između Pčelarskih saveza Hrvatske i Mađarske, kojeg su potpisali njihovi predsjednici Željko Vrbos i Peter Bross.

Potpisanim Sporazumom obuhvaćene su četiri ključne mjere:

- zajednički nastup na EU tržištu meda i pčelinjih proizvoda

- zajednička borba protiv uvoza i lošeg meda, te patvorina meda.

- zajednički nastup prema svojim nacionalnim vladama s ciljem borbe za veću zaštitu

   pčela kao biološke jedinke i stvaranje povoljnijih uvjeta za pčelarenje u Hrvatskoj i

   Mađarskoj

- zajednički nastup prema Europskoj uniji uz povećanje izdvajanja sredstava za

zaštitu pčela kako bi ju se proglasilo ugroženom vrstom, jer ona, sama više ne

može preživjeti.

Priznanje HGK za najljepše uređeni izložbeni prostor

Nakon svečanosti otvorenja, uručena su i priznanja zaslužnima za 25 godina postojanja Gazdanapoka, a među dobitnicima bili su i: generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga.

Izložbenom prostoru Hrvatske, organizator sajma dodjelio je priznanje za najljepše uređeni izložbeni prostor, koje je uručeno Milanu Vanđuri, koordinatoru nastupa Hrvatske na sajmu Gazdanapok.

Kulturno-zabavni program u okviru sajma

S hrvatske strane, na svečanosti otvorenja sajma sudjelovali su: Tena Grlica, vokalna solistica i Marko Širec, cimbalist, koji su izveli skladbe Dravska trnoružica, i Dok je Drava sanjala, članovi KUD Virovitica, izveli su splet tradicionalnih splitskih plesova.

Nakon svečanosti otvorenja, Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica u defileu su došle ispred izložbenog prostora Hrvatske, gdje su otplesale nekoliko koreografija, a nakon čega su članovi KUD-a Virovitica, izveli tradicionalne plesove Podravine i Slavonije.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo