Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Frka

FRKA Virovitici udahnula dah Sarajeva: projekcija filma „Sabina K.“

  Marina Mađarević           27.09.2018.         2513 pogleda
FRKA Virovitici udahnula dah Sarajeva: projekcija filma „Sabina K.“

Ova rujanska srijeda bila je namijenjena filmu. Naime, u sklopu četvrtog Festivala radosne kulture (poznatijega pod nazivom FRKA) u Centru kulture u Virovitici prikazan je film „Sabina K.“. Film koji je predstavljen na brojnim festivalima i ovjenčan filmskim nagradama donosi priču o Sabini Kadić, rastavljenoj majci dvoje djece koja živi u poslijeratnom Sarajevu te pokušava ostvariti ljubavnu vezu s čovjekom koji joj je ujedno bio i suborac tijekom ratnih okupacija.

U središtu priče je Sabinina borba za život u svijetu okovanom društvenim pravilima i tradicijskim očekivanjima, s osobitim naglaskom na vjersku različitost koja se ogleda u Sabini koja je muslimanka i Saši koji je kršćanin. Film nameće niz pitanja i o ispravnosti odluka koje donosimo, pokreće pitanje abortusa kao moralnoga čina, stavlja upitnik nad tvrdnju o bezuvjetnoj roditeljske ljubavi i ozbiljno upućuje na razmatranje ideje o nejednakosti spolova (osobito vidljivo u trenutku kada Sabinina majka izgovara riječi: „Da sam barem sina rodila.“).

Redatelj filma je američki scenarist, redatelj i književnik Cristóbal Krusen koji je u svojem američko-bosanskohercegovačkom ostvarenju ugostio niz sjajnih glumaca poput Senada Bašića, Enisa Bešlagića, Hasije Borić, Saše Petrovića, Mirsada Tuke, Tatjane Šojić, Miralema Zupčevića, predvođenih autentičnom izvedbom mlade glumice Alene Džebo. Odličan dojam u filmu ostvaren je stihovima Maka Dizdara koji se u obliku intermezza javljaju praćeni romantičnim scenama Sarajeva. Osim prekrasnih kadrova bosanskohercegovačkoga središta, film obiluje i sarajevskim motivima – od Baščaršije i ezana (molitve) s minareta preko suživota multireligijskih kultura do pasa lutalica koji danas čine velik problem za sam grad.

Film koji je dovršen 2015. godine premijerno je prikazan na Sarajevskom film festivalu 2016., gdje se tražila i ulaznica više.

Najvažniji element svih 125 minuta filma svakako je činjenica da je riječ o djelu inspiriranom istinitom pričom. Najbolje su ga opisali ljudi koji su upoznali pravu Sabinu K., suorganizatorica Festivala Daniela Weiss Bešić i Vlado Hoblaj, ustvrdivši da je priča „previše važna da bi ostala neispričana“ jer govori „o hrabroj ženi koja je zbog ljubavi žrtvovala sve, izgubila sve što joj je ikada nešto značilo, i na kraju pronašla novu sebe.“

 Ne zaboravite posjetiti i ostale događaje koje vam do 4. listopada donosi FRKA. Njihov raspored pronađite ovdje: https://web.facebook.com/FRKA-Festival-Radosne-Kulture-797810250267226/

Foto: Oliver Bešić/FRKA

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ivanka Weiss
28.9.2018. 8:37
Prekrasan film! Još uvijek sam pod dojmom i drago mi je što je ekipa FRK-e omogućila da ga pogledamo i u Virki! Hvala Danči, Oli i svima!


Još iz kategorije Frka