Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Frka

FRKA u nedjelju: Oratorijski zbor „Cantores Sancti Marci“ iz Zagreba

  Frka           23.09.2017.         1628 pogleda
FRKA u nedjelju: Oratorijski zbor „Cantores Sancti Marci“ iz Zagreba

„Cantores Sancti Marci“ ponovo su gosti virovitičkoga Festivala radosne kulture. Nakon iznimno uspješnoga nastupa na prošlogodišnjem festivalu, eminentni zagrebački zbor ove godine dolazi ovjenčan dvjema zlatnim medaljama s natjecanja “European Choir Games” u Rigi, popularno prozvanog „Olimpijadom pjevačkih zborova“. Taj je ogromni uspjeh na svjetskoj razini samo potvrda onoga što dobro znaju svi koji su ih imali povlasticu slušati uživo: radi se doista o glazbenom sastavu posve specifičnoga zvuka i volumena, uz ogromni raspon timbra i emocija koji im omogućuje podjednako uspješnu interpretaciju djela svih glazbenih epoha i stilova, pod nepogrešivim i autoritativnim vodstvom mladoga dirigenta Jurice Petra Petrača.

U svojemu drugom nastupu na FRCI, zbor će izvesti i neke od skladbi koji je izvodio i na spomenutom natjecanju, uz Händelov „Zadok The Priest“ kao posebnu atrakciju, te probrana djela Rahmanjinova, Duruflea i Pabla Casalsa. Očekujemo još jedan glazbeni spektakl za prave ljubitelje glazbe, uz već standardna iznenađenja u dodatcima. Za orguljama će kao i lani biti orguljaški virtuoz Pavao Mašić.

 Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci, osnovan 1988. godine, nastavlja tradiciju slavnoga Oratorijskog zbora Crkve Sv. Marka osnovanog 1920. godine. Zbor je dosad održao preko 2500 javnih i koncertnih nastupa, a čini ga tridesetak pjevača.

Osvojio je prve i druge nagrade na različitim nacionalnim (Zagreb, Split, Novi Vinodolski), kao i međunarodnim natjecanjima (Zadar, Neerpelt, Lago di Garda, Bratislava, Riga). Dosad je gostovao u desetak europskih zemalja, kao i diljem Hrvatske. Nastupao je i snimao za Hrvatsku radio televiziju, Hrvatski katolički radio i Irski javni radio te uz razne hrvatske i strane priznate orkestre.

Zborom su tijekom njegove povijesti ravnali istaknuti hrvatski zborovođe i glazbenici: Rikard Rosskamp, Mladen Pozaić, Franjo Dugan, Čedomil Dugan, Mladen Stahuljak, Vladimir Kranjčević, Ivan Repušić, Tomislav Fačini i Matija Fortuna.

Početkom 2011. godine glazbeno vodstvo Oratorijskog zbora Crkve Sv. Marka preuzima Jurica Petar Petrač. Od 1999. godine s Oratorijskim zborom surađuje orguljaš i čembalist Pavao Mašić, glavni orguljaš Crkve Sv. Marka i docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 

Oratorijski zbor „Cantores Sancti Marci“, Zagreb
Dirigent: Mo. Jurica Petar Petrač,
Mo. Pavao Mašić, orgulje
Crkva svetog Roka Virovitica, 24.9.2017. u 19.30 sati

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Frka