Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Dossier Kip Franje Tuđmana

Franjo Tuđman bio je političar nasilništva i mržnje

  Boris Pavelić/Novi list           13.12.2018.         4438 pogleda
Franjo Tuđman bio je političar nasilništva i mržnje

Splićanin Zoran Erceg, 59-godišnjak, dragovoljac i invalid Domovinskog rata koji ne može hodati bez štake, došao je na otvorenje spomenika s nakanom da kaže što misli o svojemu ratnom zapovjedniku: da je ratni zločinac. Pa je to sasuo u brk premijeru, usred okupljenih obožavatelja Franje Tuđmana. Nikoga nije napao, nikome nije prijetio, nikoga nije tukao – ali je rekao što misli. I dobio za to teške batine, a tko zna što bi još doživio da ga osiguranje nije spasilo raspomamljene gomile. Završio je u bolnici, gdje su ga imobilizirali medicinskim ovratnikom, potom ga je u stanicu odvela policija, a nakon toga otpremila ga na Prekršajni sud, gdje je ostao do večeri, a potom mu je još i pozlilo.

Tipično tuđmanovski: čovjek je dobio batina jer je govorio ono što se ne sviđa zaštitnicima dopuštene »istine«. Sjetimo se Vlade Gotovca: nositelj vojnog čina gotovo ga je ubio jer je govorio ono što se Tuđmanu nije sviđalo.

A potom se dogodio možda još i gori apsurd, koji kazuje da se ova zemlja, tipično tuđmanovski, mimoilazi s demokratskim principima: dok je napadač na Ercega simbolički prekršajno kažnjen pa pušten, Erceg je cijeli jučerašnji dan, onako ozlijeđen, proveo na policiji i na sudu. I tog smo se nagledali: sustav će mučiti žrtvu, neće počinitelja. Sjetimo se samo kako je Tuđmanov sustav, uz osobno odobrenje prvog predsjednika države, vojno, politički i osobno promovirao ljude koji će kasnije biti osuđeni za teške ratne zločine; i sjetimo se kako su, istodobno, višestruko zlostavljani i zastrašivani ljudi koji su na te zločine upozoravali, i s koliko je prezira o njima govorio i sam Franjo Tuđman.

Formalno, napadač i žrtva zakonski su podjednako procesuirani: obojica su, navodno, prekršili javni red i mir. Cinično je to već samo po sebi: pa kako je to, ako živimo u demokraciji, moguće podjednako odgovarati za nenasilno izgovaranje vlastitog mišljenja, kao i za nasilje prema onome tko to mišljenje izgovara?
Ne bi li trebalo biti upravo obrnuto: da onaj tko govori ne bude kažnjen – ma kako provokativno govorio, pod uvjetom da ne širi mržnju– a da onaj koji mlati bude kazneno gonjen, ma kako navodno sakrosanktne istine tvrdio da brani? Ali ne – u Hrvatskoj, nasilnici i demokrati pod jednakim su udarom zakona.
Jednakim? Nipošto. Kako se može smatrati jednakim tretmanom nasilnika odmah pustiti, a ozlijeđenu žrtvu cijeli dan povlačiti po policiji i sudu? To nije jednak, nego očito nepravedan odnos, kojim se pogoduje nasilniku, a dodatno zlostavlja žrtva. A političari? »Demokrat« Plenković? Zazivateljica »zajedništva« Grabar-Kitarović? »Odmjereni« predsjednik Sabora? Šute kao zaliveni, cereći se poput zle dječice iz kakvog horrora, skutreni u lažnoj sigurnosti koju misle da im pruža šinjel zagrebačkog brončanog generalissimusa. Nesposobni, u svom vlastohleplju, da shvate kako to nije monument političaru, nego spomenik nasilništvu.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

zspanco
16.12.2018. 14:59
A bogec šeks tak milno gledi vu spomenik kak da je to opletenka flaša. Jadnik se je spopuntal od toga kaj neje trifrtalj vure nikaj eksnul.
zspanco
16.12.2018. 14:56
Joj zdaj mi se presvetlelo!!! Pak od gda je podignjen spomenik tuđmanu vu Virovitici stalno mi nekaj fali na njemu. I zdaj mi se presvetlelo. Fali mu magareći med nogama da bi ga mogel tak lepo držati vu rukama. Ruke mu je kipar složil baš za držati magareću žilu koju tuđman neje imal. A fort se je falil da ima muda. Je, al nuz dobra muda obično ide i žila koju jadnik neje imal. Zato bi trebalo pozvati župnika da mu nadodela spomenika, kajti popi znaju kak se to dela jerbo oni nadodelavaju se vrste falingi pri još neporođenoj deci. Oču reči na mamama to nadodelavaju. Tak bi lepo župnik mogel fkaniti spomenika, onak, v noči gda nema struje da to niko ne vidi i nadodelati žilu na spomeniku. I amen meša!!!
zspanco
16.12.2018. 14:51
Pa kaj sad hoće taj branitelj? Se je boril za tuđmana i njgvu demokraciju pa kaj se zdaj buni? Nek su mu zdaj pune čvalje tuđmana i njegvijov demokratov.


Još iz kategorije Dossier Kip Franje Tuđmana