Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Putujem i pišem

Francuska: Kolovoz 2010. Annecy

  Žarko Klaić           25.11.2011.         7042 pogleda
Francuska: Kolovoz 2010. Annecy

Težnja istraživanju graničnih područja Švicarske i Francuske navela nas je na posjet Annecyu. K. je već nekoliko dana napominjala da je usnula taj grad i da joj se ukazao most ljubavnika tamo negdje. Grad Annecy ili još nazivan Eneci/Enneci smjestio se u departmanu Haute-Savoi u regiji Rhone-Alpes između Geneve i Chamberrya. Proteže se jezerom istog imena. Danas broji oko 53 000 duša. 

Zaljubio sam se u taj mali grad na prvi pogled, u njegovu zelenu boju vode u kanalima koji se protežu cijelim gradom. Labudovi i patke lijeno su plivale vodom i umirivale pogled. Uzduž kanala smještene su kavane i restorani sa svojim minijaturnim terasama. Grad je prepun cvijeća koje raste posvuda; na balkonima, po mostovima, uz ulice; dok grmolike rascvjetale penjačice se pokušavaju, preko krovova, vinuti u nebo. Zaustavio sam se, udahnuo punim plućima i osjetio isti onaj Annecy 12. stoljeća, onaj srednjovjekovni koji nije nestao nego se samo tiho uklopio u 21. stoljeće. Palais de l'Isle leži na kanalu i svjedoči o svojoj povijesti. Okružen vodom, taj srednjovjekovni zatvor trokutastog oblika sagrađen davne 1132. godine pripovijeda nas priču svojim zidovima, oštrim bridovima, bojom i malenim prozorima dok mu krovovi streme ka nebu.

Povrh grada nadvio se Chateau d'Annecy, dvorac ženevskih grofova, do kojeg se može doći uspinjući se uskim hodnicima i ulicama.

Grad je glasan, grad je živ i na svakom svom koraku svjedočim trgovačkom duhu ljudi ovih alpskih krajeva. Tržnice je bogata, krcata sirom, suhomesnatim proizvodima, francuskim vinom, zavodljivim začinima, raznobojnim maslinama i zelenim artičokama. Degustiraju se maline, kupine i raspravlja se o cijenama i okusima.

Annecy je i grad koji ugošćuje Međunarodni festival animiranog filma svake godine koji na neki način spaja povijest ovoga grada i suvremene tekovine umjetnosti današnjice. Dok smo izlazili iz samog centra grada tužnim očima promatrao me je pas, mislim da me je razumio i znao je na neki način da ću biti tužan pri napuštanju Annecya.

Laganom šetnjom uputili smo se prema Mostu ljubavnika - Pont des Amours, da našoj K. ispunimo želju i da stane nogom na mjesto koje je usnula. Tko kaže da se snovi ne ostvaruju?  

Odlučili smo iskoristiti preostali dio dana i upoznati okolicu ovoga prekrasnog grada. Uputili smo se automobilom u obilazak. Smjestili smo se na obali jezera Lac d'Annecy koje je drugo po veličini jezero u Francuskoj, prema podatcima koje sam pronašao, i jedno od najčišćih jezera u Europi. S jezera se pruža prelijep pogled na obronke Alpa (Massif des Bornes) i vrh Mont Veyrier. Idealno mjesto za kupanje i dokoličarenje.

Okupali smo se u svježoj vodi jezera, objesili rublje na improvizirane rašlje za šušenje, ležali na travi i gledali u plavetnilo neba. Kakav predivan dan!

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Putujem i pišem