Banner
Ministrica Vučković: Dobri rezultati u ribarstvu
INA donirala 900.000 kuna dječjim odjelima zdravstvenih institucija
Sabor: Rasprava oko hitnosti zakona kojim se osiguravaju besplatni obroci u školama
Jutarnji list: Za pripreme osmaša za nacionalne ispite traže i do 2900 kn
Večernji list: Privatnici - za isti novac obavili bismo 25 posto više pregleda
Stručnjaci upozoravaju: Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno

  Glazba

Frajle u Pitomači nastupale bez radne dozvole, svaka je platila po sedam tisuća kuna kazne. Protiv organizatora podnijet optužni prijedlog

  Goran Gazdek           04.11.2021.         5045 pogleda
 Frajle u Pitomači nastupale bez radne dozvole, svaka je platila po sedam tisuća kuna kazne. Protiv organizatora podnijet optužni prijedlog

Novosadske Frajle, zar treba sumnjati, nedavno su priredile nezaboravan koncert u dvorani Centra za kulturu „Drago Britvić“ u Pitomači (u okviru serije hvale vrijednih koncerata koje se tamo održavaju). Kao i na svim nastupima širom regije Novosađanke su oborile publiku i doživjele ovacije. Međutim. oduševljeni Pitomačani večer će pamtiti po energičnoj svirci odličnog benda, neodoljivom šarmu i iznimnim vokalima Nataše Mihajlović, Jelene i Nevene Buča i bezvremenskim hitovima bilo da se radi o autorskim pjesmama ili obradama, a djevojke - po kršenju Zakona o strancima i kaznama koje su morale platiti.

A sve zbog, najblaže rečeno, šeprtljavosti organizatora.

Naime, unatoč upozorenju Policijske uprave virovitičko-podravske da članice popularnog sastava ne mogu dobiti Potvrdu o prijavi rada što znači da ne mogu nastupati, organizator (Centar za kulturu “Drago Britvić” iz Pitomače), se oglušio. Koncert je održan, policiji nije preostalo ništa drugo nego da Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Virovitici podnese optužni prijedlog zbog „počinjenih prekršaja iz članka 88. stavak 4. kažnjivo po članku 247. stavak 2. točka 2., i prekršaja iz članka 88. stavak 4. kažnjivo po članku 247. stavak 5. Zakona o strancima“.

Policija se pozvala na odluku Ministarstva unutarnjih poslova od 18. lipnja 2021. godine u kojoj je naznačeno da izvođači ne mogu dobiti Potvrdu o prijavi rada u objektu već se mogu izdavati (uz uvjete propisane Zakonom o strancima) samo ako se nastupi održavaju na javnim površinama.

Što kažu navedeni članci?

Članak 88, stavak 4: Poslodavac može zaposliti ili se koristiti radom državljanina treće zemlje samo na onim poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad odnosno potvrda o prijavi rada ako ovim Zakonom nije drukčije propisano.

Članak 247, stavak 5: Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 100.000,00 kuna za svakog državljanina treće zemlje kaznit će se poslodavac – pravna osoba koja je s državljaninom treće zemlje zasnovala radni odnos ili koristi njegov rad: Za prekršaje iz stavaka 2. i 3. ovoga članka novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Vlasnik Centra za kulturu Drago Britvić je Općina Pitomača što znači da će kaznu na kraju platiti građani.

Bruka nije mogla proći nezapaženo, odmah su reagirale drušrvene mreže. Zanimljivo da je u jednom komentaru na Facebooku vd ravnatelj Centra za kulturu Rajko Stilinović (odgovorna osoba u pravnoj osobi za koju je predviđena kazna od 10 do 50 tisuća kuna)  napisao da je organizator privatna tvrtka ne navodeći ime privatne tvrtke što baš i nije u dosluhu s onim što navodi policija i što piše na svim plakatima.

 

A kako su prošle djevojke? Evo što kaže policija:

Policijski službenici Policijske postaje Pitomača su dana, 24. listopada 2021. godine, nakon održanog koncerta u Pitomači proveli kontrolu rada stranaca gdje je nastupala grupa „THE FRAJLE“ iz Novog Sada u kojem sastavu su tri ženske osobe u dobi od 40, 42 i 43 godine, sve državljanke Republike Srbije. Utvrdili da su iste izvodile glazbu u unutrašnjosti zgrade Centra za kulturu, odnosno radile kao državljanke treće zemlje, bez da su posjedovale potvrdu o prijavi rada do 30 dana, čime su počinile prekršaj iz članka 88. stavak 1. kažnjivo po članku 250. stavak 1., u vezi članka 141. stavak 1. točka 8. Zakona o strancima. Zbog počinjenih prekršaja navedenim državljankama R. Srbije, osobno su uručeni Prekršajni nalozi u iznosu novčane kazne, koje su članice grupe platile na licu mjesta.

Članak 250, stavak 1: Novčanom kaznom u iznosu od 7000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj državljanin treće zemlje koji radi bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Frajle su na svom Facebook profilu uživo prenosile koncert, a dan kasnije posjetile su rodnu kuću Petra Preradovića gdje su, prekrasno, u njihovom stilu, izvele njegovu pjesmu "Miruj, miruj srce moje" i napisale: "Hvala vam za sinoć❤️! Divno je bilooo, vidimo se u Zagrebu🥰🎶 ".
Sve možete vidjeti ovdje https://www.facebook.com/Frajle

(Fotografija: Foto Begović/Skužbena stranca Općine Pitomača)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Glazba