Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Fra Ma Fu

Fra Ma Fu u gostima na Pustari Višnjica u Oblizekima: Novinari spojili zelenu i plavu Hrvtasku

  Božica Brkan/Oblizeki           15.05.2019.         2804 pogleda
Fra Ma Fu u gostima na Pustari Višnjica u Oblizekima: Novinari spojili zelenu i plavu Hrvtasku

Iako se obično drži kako novinarski, posebice novinski tekst, živi jedan dan, reportaže Franje Martina Fuisa (1908.-1943.), koji je poginuo kada mu se avion srušio pri bijegu u partizane u Drugom svjetskom ratu, žive i danas. Zahvaljujući ponajprije vrsnim novinarima Goranu Gazdeku, Ivanu Žadi i drugima iz Fuisove rodne Virovitice 2015. krenuo je Fra Ma Fu festival novinarske reportaže i novinara, koji se, ne doduše na biciklu kao što je to činio slavni reporter, scenarist za filmove i stripove itd., sve češće kreće Hrvatskom - piše Božica Brkan na portalu Oblizeki.

Iako je festivalu glavni cilj očuvanje reportaže kao vrste koja je sve manje zastupljena u medijima, godine 2015. Europska federacija turističkih novinara nagradila ga je priznanjem Povelja F.E.S.T za izvornost. Podsjećam da su prva četiri festivala  održana su u Virovitici, Višnjici, Slatini i Pitomači, Fažani i na Brijunima, a ove će godine  biti održan u Daruvaru. Prošle je godine u okviru festivala organizirano 35 događanja koja su okupila 200 sudionika iz 13 zemalja od kojih 120 novinara.

Spojivši ono što političarima unatoč desetljetnih nastojanja manje uspijeva, zelenu i plavu Hrvatsku, u nedjelju 12. svibnja u goste Pustari Višnjica te Općini Slatina i Općini Sopje Fra Ma Fu festival reportaže i reportera doveo je, osim dakako novinara, otoke Murter i Kornate predstavivši ih izložbom fotografija o Kornatskom otočju Ovce piju more također odličnoga reportera i fotoreportera Stanka Ferića, ali i zvukom  mirisima i okusima odnosno pjesmom, svirkom i hranom, a domaćini su, naravno, srdačno uzvratili, što, poslije zanimljiva poznanstva, najavljuje možda i nastavak suradnje.

Pustara Višnjica sjajan je podsjetnik na ruralnu, oživjelu baštinu, a 2011. osvojila je prestižnu nagradu Europske komisije EDEN (European Destinations of ExcelleNce) – Europska destinacija izvrsnosti, koja promovira umrežavanje, regionalnu raznolikost, kvalitetu sadržaja i usluga, te nastoji izbalansirati vremenske i destinacijske turističke tokove.

Ove godine ima u primjeni čak šest (!) europskih projekata, o čemu je govorila vrlo poduzetna i maštovita direktorica Ksenija Plantak.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Vesna Babic-Ivancic
16.5.2019. 19:48
Čestitke i sretno SVIMA!


Još iz kategorije Fra Ma Fu