Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Mojom stranom ulice

Fra Ma Fu – festival koji mijenja Viroviticu

  Ivan Žada           14.09.2016.         3392 pogleda
Fra Ma Fu – festival koji mijenja Viroviticu

Drugi Fra Ma Fu festival je iza nas. Mnogo sadržajniji, s mnogo više pristiglih kolega iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Slovačke i Ujedinjenog Kraljevstva. Prije, tijekom i nakon festivala, objavljeni su deseci tekstova u najtiražnijim hrvatskim medijima, u mnoštvu televizijskih i radijskih emisija, više puta u programu Hrvatskog radija, što uživo, što kroz reportaže, na mnogim drugim radio postajama, na internetskim portalima, na nekoliko jezika. I ne samo o festivalu, već i Virovitici, Županiji, našoj turističkoj, enološkoj i gastronomskoj ponudi, o našim obrtnicima, gospodarstvu. I zbog toga smo veoma sretni i ponosni.

Uspjeli smo u samo dvije godine, upornim radom i uz svesrdnu pomoć naših partnera, Hrvatskog novinarskog društva, Turističke zajednice Virovitice i Grada Virovitice, naš često nezasluženo zapostavljeni grad, vratiti na medijsku scenu. Festival je potaknuo neke nove projekte koji ubrzano kreću u realizaciju, poput hotela za kojim grad žudi već više od dva desetljeća. To je neophodno jer već je ove godine festival popunio sve gradske smještajne kapacitete, a tek smo na početku. Ove smo godine svojim gostima pričali o gospodarstvu, o mogućnostima za ulaganja, posjetili smo sajam Agroexpo, SPIDER grupu, Križnicu, promovirali pitomački glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja, sajam Viroexpo, manifestaciju Rokovo, festival VIRKAS, naše Kazalište i glumačke zvijezde.

U program smo uključili i ugostitelje koji su imali priliku do posljednjeg mjesta popuniti  svoje stolice kroz naše  programe , dva koncerta i cabaret Borisa Dežulovića i Predraga Lucića. Predstavili smo nekoliko izuzetnih izložbi fotografija i stripa, promovirali smo hit knjige naših kolega, organizirali radionicu stripa za najmlađe i radionicu reportaže za mlade novinare.

Kroz festival se rodila ideja da naša Gradska knjižnica i čitaonica, ubuduće nosi ime Franje Martina Fuisa. Da Fra Ma Fu postane prepoznatljivi simbol grada, da kada čujete Fra Ma Fu odmah pomislite na Viroviticu. To nam je sve do danas nedostajalo. No na dobrom smo putu da to uistinu bude tako. Naši sudionici, novinari, te naše poruke prenijeli su kroz tekstove čitateljima, ali i potencijalnim ulagačima i partnerima u zemljama iz kojih su došli. Uistinu teško mjerljiv dobitak za sve građane i zajednicu u kojoj živimo.

U ovom tekstu želim pisati samo o dobrom što je festival donio, no ipak ću spomenuti kako nas malo žalosti što su neke gradske institucije zakazale i  nisu bile dio ovogodišnjeg programa, što su neki kroz naš festival ponovno pokušali dijeliti nas i naše građane, na crne i crvene, pričati o partizanima, ustašama i četnicima, pozivali na bojkot dijela programa. No u tome nisu uspjeli, niti nas podijeliti, niti bojkotirati. No možda je samo ipak riječ o zavisti ili jalu. Usprkos tome, pozivamo ih da nam budu partneri na Trećem Fra Ma Fu festivalu, kako bi on bio još bolji i sadržajniji od upravo završenog. Veliko hvala svim prijateljima i pojedincima koji su nam pomogli realizirati ovogodišnje festivalsko izdanje. Posebno, neka se drugi ne naljute, glumcima Drašku Zidaru, Miji Pavelku i Goranu Košiju. Hvala sponzorima i pokroviteljima bez kojih bi mnogi realizirani programi ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Mi sada krećemo pripremati Fra Ma Fu 2017 koji će donijeti mnogo novosti. Od slijedeće godine u Virovitici će se, među ostalim, dodjeljivati strukovne nagrade Hrvatskog novinarskog društva za reportažu, a nosit će ime, naravno, Franje Martina Fuisa. Vidimo se za točno 358 dana, naravno u Virovitici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Mojom stranom ulice