Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Aktualnosti

Forum žena SDP-a "Glasom protiv nasilja": Koliko košta ženski život?

  sdp/vn           03.12.2023.         1759 pogleda
Forum žena SDP-a "Glasom protiv nasilja": Koliko košta ženski život?

Članice Socijaldemokratskog forum žena prosvjedu "Glasom protiv nasilja" ispred Palače pravde u Zagrebu, kao simbola neučinkovitog pravosuđa koje obiteljskim nasilnicima i zlostavljačima poručuje da je nasilje prihvatljiv obrazac ponašanja za koje će biti nagrađeni najblažim kaznama.

Suci i sutkinje hrvatskog pravosuđa, ma u kojem se dijelu Hrvatske nalazili, izricanjem takvih kazni pokazuju besprizorni cinizam koji svakim danom potiče nove nasilnike na počinjenje najgoreg oblika nasilja jer znaju da će im se u olakotnu okolnost uzeti apsolutno sve - od sudjelovanja u Domovinskom ratu, do obnašanja političke dužnosti u nekoj HDZ-ovoj općini.

Saborska zastupnica i predsjednica Glavnog odbora Foruma žena, dr. Andreja Marić, podsjetila je da je prije svega nekoliko dana obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i da je Hrvatska treća u EU po broju ubijenih žena. Svaka žrtva ima ime i prezime, svoje živote, nadanja, radosti i tuge. To je imalo i 400 žena ubijenih u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj.

"Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ne smije biti samo deklarativno i prigodno obilježavanje. Zahtijevamo da kao društvo imamo nultu toleranciju na bilo koji oblik nasilja, a pogotovo rodno uvjetovano nasilje", izjavila je Marić.

Davorka Moslavac Forjan, SDP-ova zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba naglasila je da je Zagreb prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je prihvatio Rezoluciju o proglašenju sigurnog mjesta za žene i da nije slučajno što su isto to učinile i druge sredine gdje je SDP na vlasti.

"Kroz tu Rezoluciju ćemo, kroz brojne edukacije i druge aktivnosti, intervenirati i u gradski proračun putem amandmana, da se neke konkretne akcije izrealiziraju. Osim Zagreba, postoje i brojni gradovi, općine i županije koji su također prihvatili "sigurno mjesto za žene", a to su lokalne sredine gdje je SDP na vlasti, dok niti jedna lokalna sredina s HDZ-om na čelu nije usvojila Rezoluciju o sigurnom mjestu za žene. Štoviše, naša vijećnica u gradskom vijeću Grada Osijeka predložila je ovakvu inicijativu pa je dobila odgovor da to košta. Sad ja vas pitam: koliko košta život jedne žene?! Koliko košta uništeno i istraumatizirano djetinjstvo jednog djeteta?! Temeljna vrednota EU je ravnopravnost između žene i muškaraca pa ovim putem pozivamo premijera Plenkovića, koji se tako zdušno poziva na europske vrijednosti, da svoje šerife i šerifice iz lokalnih sredina potakne na donošenje deklaracije i na konkretne korake u zaštiti žena i obitelji", izjavila je Moslovac Forjan.

Ne bi bilo zgorega da i oni koji odlučuju o ženskim životima - a to su sve institucije koje ne rade svoj posao u zaštiti od svakog oblika nasilja - budu kazneno sankcionirani za svoje propuste.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti