Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Dan žena

Forum žena SDP-a: Brojke ne govore u našu korist, još uvijek smo daleko od ravnopravnosti!

        08.03.2024.         1331 pogleda
Forum žena SDP-a:  Brojke ne govore u našu korist, još uvijek smo daleko od ravnopravnosti!

Međunarodni dan žena, dan je u kojem na specifičan način odajemo poštovanje svim ženama koje su se kroz cjelokupnu povijest čovječanstva borile i izborile za mnoga prava koja danas, kao žene u suvremenom svijetu, uživamo. Poštovanje im odajemo– neposustajanjem!

Brojke ne govore u našu korist, statistički podaci pokazuju da smo još uvijek daleko od ravnopravnosti kakvu kao moderno, razvijeno društvo, barem deklarativno – zagovaramo. Daleko smo, ali sve dok smo svjesne da se moramo boriti i zalagati više, sve dok marširamo, naš put ima smisla i borba nije uzaludna.

Prije svega, uvijek ćemo biti posvećene borbi protiv nasilja nad ženama. Nasilje nad ženama i djevojčicama jedno je od najčešćih i najtežih kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu. Ono se često ne prijavljuje zbog stigme i srama kojima je obilježeno, ali i zbog izostanka sustavnog i jasnog kažnjavanja počinitelja. Po ubojstvima žena, treća smo zemlja u Europskoj uniji. Ovi su podaci alarmantni i te su brojke zastrašujuće i neoprostive. O mnogim područjima možemo razgovarati i iznositi različita mišljenja. O svim - osim o ovom. Zato se zalažemo za snažno ulaganje u obrazovanje i jačanje njegove funkcije u prevenciji nasilja.

Zbog ekonomske krize i inflacije svi radnici plaćaju vrlo visoku cijenu, a posebno žene koje su manje zaštićene na tržištu rada, koje rade manje plaćene poslove. Naime, prosječna neto plaća za žene bila je za 66 eura manja nego prosječna neto plaća muškaraca. Naša predanost mora biti posvećena i u pogledu poboljšanja uvjeta rada žena. Svjesne toga, ono što kao žene tražimo jest da za rad na istim poslovima, sa postignutom istom stručnom spremom, budemo jednako plaćene kao muškarci koji na tim poslovima rade. Zalažemo se za više žena na rukovodećim pozicijama te dostojnu mirovinu svim ženama. Za nas pitanje mirovina nije završeno, naime prosječna mirovina muškaraca čak je 20,4% veća od prosječne mirovine žena. Nažalost, mnoge naše umirovljenice, svoje godine mirovine provode u siromaštvu i tišini, noseći na plećima sve poteškoće koje donosi starija dob.

Prošle godine radile smo na kampanji kojom smo željele skrenuti pozornost na činjenicu da žene i kod kuće obavljaju čitav niz neplaćenih poslova čime na specifičan način pridonose razvoju i očuvanju društva. Apelirale smo na vrednovanje tog radai na ravnomjernu raspodjelu među partnerima. Jer to jest rad. Za mnoge žene neplaćeni kućanski poslovi nisu ni zabava ni hobi.

Svaka akcija dobiva reakciju, tako, zbog našeg kontinuiranog progovaranja o ovim nedopustivim problemima, jačaju i progovaraju razni pokreti protiv prava žena. Jedan od njih, koji nam je pred očima svake prve subote u mjesecu, jest pokret molitelja kojih se čak i mnogi predstavnici crkve kao institucije srame i odriču. Jer oni mole da ostanemo potplaćene, da budemo potlačene, da nemamo pravo na svoje izbore, na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, na svoju seksualnost i samostalnost. Zagovaramo zdravstvenu zaštitu žena, pravo na zdravstvenu edukaciju djece i mladih, za kontracepciju, za siguran i besplatan pobačaj, bez trauma bilo kakve pa i psihičke prirode.

Žene, branimo put koji su utabale i za nas izborile naše prabake, bake i majke. Na taj im način odajmo poštovanje i zahvalnost. Jednake plaće na istim radnim mjestima, adekvatno vrednovanje sada neplaćenih kućanskih poslova, jednake mirovine, ravnopravna zastupljenost u političkom odlučivanju i poslovnom upravljanju, potpuna zaštita žena i djece od svih oblika nasilja, socijalna i ekonomska sigurnost žena, dostupna zdravstvena zaštita žena u svim oblicima - to treba i može biti ostavština našim kćerima, unukama i praunukama, djevojkama i djevojčicama koje uče od nas kako istovremeno biti hrabre, odlučne i nježne.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dan žena