Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Fortuna: Limfna drenaža ruke nakon amputacije dojke

  Fortuna           17.06.2015.         2215 pogleda
Fortuna: Limfna drenaža ruke nakon amputacije dojke

Kada u tražilicu upišete pojam - limfna drenaža, najčešće se pojave članci u kojima se ona koristi u kozmetičke svrhe. No, koliko je ona bitna i važna, najbolje znaju žene kojima je amputirana dojka nakon karcinoma.
Na žalost, velik dio ženske populacije obolijeva od ove opake bolesti. Kakvo će biti liječenje i terapija, ovisi o tome kada i u kojoj fazi se otkrije. Uglavnom je to operativni zahvat u kombinaciji sa zračenjem.

 Hoće li se pojaviti limfoedem ruke, ovisi koliko je bila opsežna operacija, koliko je pri tome oštečen  limfni sustav i sposobnost samog limfnog sustava da kompenzira tok limfe. U nekim slučajevima otok ruke se javlja neposredno nakon operativnog zahvata, dok kod drugih, limfoedem se može javiti  nekoliko godina poslije. Simptomi koji se javljaju su osjećaj težine u ruci, smanjena pokretljivost i osjetljivost, trnjenje ruke, bolovi.Terapija kod limfoedema se odvija u tri faze. Prva je manuelna (ručna) limfna drenaža, potom slijedi bandažiranje i na kraju, medicinska gimnastika.

Drenaža služi kako bi se smanjio edem. To je specifična vrsta lagane masaže, pokreti se izvode po određenom redoslijedu, a izvodi ju isključivo educirana osoba, limfoterapeut ili fizioterapeut.

Bandažiranje se radi elastičnim zavojima ili specijalnim rukavicama, a svrha mu je da spriječi ponovno nakupljanje limfe u ruci.  

Nakon toga se provodi medicinska gimnastika kako bi ruka bila što elastičnija, odnosno, kako bi se spriječile kontrakture i povečao opseg pokreta.

Ukoliko imate pitanja, trebate svijet, slobodno se nas kontaktirajte na:

 - 098 714 870
- 099 752 5106

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje