Banner
Obilna kiša poplavila županjske ulice i prodrla u pojedine obiteljske kuće
Nevrijeme poharalo poljoprivredne kuture na istoku Vukovarsko-srijemske županije
Pripadnica Oružanih snaga RH smrtno stradala izvan službe
Horvat: Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Gospodarstvo

Flori priznanje Poslodavac godine za osobe s invaliditetom

  vn           08.07.2021.         385 pogleda
Flori priznanje Poslodavac godine za osobe s invaliditetom

Virovitička tvrtka Flora dobitnica je priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom u kategoriji Poslodavac javnog sektora koju dodjeljuje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2020. godinu svečano su dodijelili ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

ZOSI dodjeljuje priznanje poslodavcima koji su prepoznali svoju ulogu u ostvarivanju pozitivnijeg stava prema zapošljavanju osoba s invaliditetom, a time posljedično jačanju njihove zaposlenosti. Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH. U ovogodišnjem je odabiru sudjelovalo 19 tvrtki, a na temelju evaluacije rezultata provedenih terenskih obilazaka, projektni partneri ravnopravno su izabrali najbolje poslodavce u sljedećim kategorijama: mikro, mali, srednji, veliki poslodavac i poslodavac iz javnog sektora, te izdvojenoj kategoriji „Primjer dobre prakse“.

U 2020. godini iz evidencije HZZ-a zaposlene su ukupno 148.684 osobe, od čega je 2.475 osoba s invaliditetom, što čini 1,7% ukupne populacije zaposlenih osoba iz evidencije Zavoda. U prvih 5 mjeseci 2021. godine zaposleno je 1.130 osoba s invaliditetom, što je iznimno povećanje u odnosu na isti period prošle godine, kada je zaposleno 748 osoba s invaliditetom, a na što je utjecala i COVID kriza. Istovremeno, broj prijavljenih nezaposlenih osoba s invaliditetom je u padu, te ih je trenutno prijavljeno 6.015 (4,5% svih prijavljenih).

HZZ kontinuirano provodi mjere aktivne politike zapošljavanja vodeći računa o specifičnim potrebama određenih osjetljivih skupina, a osobe s invaliditetom su svakako jedne od njih zbog više različitih čimbenika: nedostatne informiranosti i senzibiliziranosti poslodavaca i društva u cjelini, neadekvatne obrazovne strukture, nedostatka radnog iskustva, dugotrajne nezaposlenosti i sl. Stoga je cilj svih usluga HZZ-a usmjerenih na osobe s invaliditetom unaprjeđenje njihove integracije, olakšavanje izbora karijere i prijelaza na tržište rada, kao i povećanje konkurentnosti i zapošljivosti. U mjere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini uključeno je ukupno 1.019 osoba s invaliditetom.

Razvojem usluga profesionalne rehabilitacije i uključivanjem osoba s invaliditetom, primjenom poticajnih mjera za zapošljavanje i obrazovanje te podizanje svijesti javnosti i poslodavaca o kompetencijama i radnim mogućnostima osoba s invaliditetom vidljivi su pozitivni pomaci u njihovom pristupu tržištu rada. HZZ sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom odlučuje o pravu na profesionalnu rehabilitaciju nezaposlenih osoba s invaliditetom, koje su prijavljene u evidenciju te su unutar Zavoda razrađene interne upute i donesene odluke koje reguliraju prava osoba na povrat putnih troškova, prehrane i smještaja, kao i pravo na novčanu pomoć za vrijeme profesionalne rehabilitacije. Upravo je HZZ jedan od najvažnijih naručitelja usluga profesionalne rehabilitacije koje provode centri za profesionalnu rehabilitaciju te će nastaviti upućivati osobe, prvenstveno na temeljnu uslugu Rehabilitacijsku procjenu.

U posljednjih deset godina pojačana su ulaganja i napor svih dionika na tržištu rada u području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, a HZZ će i dalje biti usmjeren na razvijanje i njegovanje partnerskog pristupa, doprinositi unapređenju sustava obrazovanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom te održavati suradnju s civilnim društvom i drugim relevantnim institucijama s kojima kao partneri provodimo različite projekate, kao što je i ova hvalevrijedna nagrada „Poslodavac godine za sobe s invaliditetom“, kojom se nastoji mijenjati svijest i odnos društva prema osobama s invaliditetom te njihovim sposobnostima kako bi ravnopravno sudjelovale i doprinosile zajednici u kojoj žive.

Osim Flore Vtc nagrađeni su i mikro, mali, srednji i veliki poslodavci iz privatnog sektora (QUAHWA d.o.o. iz Zagreba, ELEKTROIMPEX d.o.o. iz Pule, TPK NOVA d.o.o. iz Zagreba, GENERA d.d. iz Kalinovice i HT d.d. iz Zagreba)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo