Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud
  Boris Pavelić/Novi list           20.02.2015.         1858 pogleda
 Fijasko

Ivo Josipović nije zaslužio ostati u politici. Neuspjeh kojim je završio jedini predsjednički mandat, lošija zemlja koju ostavlja, sumnje koje je vukao u mandatu, sva ona samozadovoljna neodlučnost kojom se odbijao suočiti s problemima, a na kraju – ali ne na posljednjem mjestu! – i indicije u pogodovanje suradniku Marku Rakaru , više su nego dovoljan razlog da zaključimo upravo to: u pet godina, uspio je upropastiti priliku za solidan predsjednički mandat, za pretvaranje Hrvatske u organiziranu i tolerantnu zemlju.

Aktualni medijski pokušaji da ga se prikaže perspektivnim političarom nekorektni su prema javnosti: Josipović naprosto nije zaslužio biračko povjerenje.

   On se pokazao slabim i nedosljednim političarom, možda čak i nešto gore. Najprije, nedosljednost: suautor je neuspješne hrvatske tužbe protiv Srbije, za koju je od prvoga časa znao da ne može uspjeti.

A ipak ju je pristao napisati. To se možda i može razumjeti, jer je u vrijeme njezina nastanka Josipović tek pravnik, pa pristanak da je piše možda može biti shvaćen kao prihvaćanje profesionalnog izazova.

   Ali kada je postao predsjednik, nije učinio ništa ozbiljno da stvori atmosferu u kojoj bi povlačenje tužbe moglo postati zamislivo. Ništa, premda je znao da će tužba pasti, i da je plod histerične faze kasnog tuđmanizma. Nije htio riskirati: umjesto da zemlju mijenja i vodi, prilagodio se mnijenju gomile.

   I u najvažnijim trenucima postupio je identično: kada su vukovarski stožeraši navalili na ćirilicu, izjavio je da zakon treba promijeniti ako ga se ne želi poštovati. Veteranima u Savskoj brzo je otišao na noge. Jest došao na obljetnicu Documente, ali je poslije toga opet požurio u šator, ne bi li ga, valjda, tkogod svrstao u te famozne Jugoslavene.

Cijeli mu je mandat – rečeno je to već mnogo puta – protekao u toj nedostojnoj potrebi da ga svi vole. Nikada nije uspio – ili se bojao? – razumjeti da biti »predsjednik svih građana« ne može značiti povlađivanje onome što Hrvatskoj najviše šteti.

   Bila su, istina, dva trenutka kada je smogao snage iskočiti iz te močvare jednakosti, u kojoj lašci kolo vode, a gomila se pod ruku hvata: onaj govor u Sarajevu i poklon u Ahmićima, te onaj srpsko-hrvatski poklon u Vukovaru i Paulin dvoru.

Ali, oba su ta poteza iz prvih, »nezrelih« mjeseci mandata. Brzo se umorio: u sljedeće četiri godine, preko tih je gesta nabacao toliko političkoga smeća, da ih se danas nitko više i ne sjeća.

   A sada još i sumnje u pogodovanje. Tjednik Novosti već nekoliko mjeseci piše o sumnjivim ugovorima Kukuriku dužnosnika s tvrkom Marka Rakara, Josipovićeva i Mrsićeva suradnika i prijatelja.

U posljednjem nastavku otkrili su da je Josipovićev ured Rakaru dao dva posla, najmanje jedan od njih točno ispod zakonskog praga za javnu nabavu.

Josipovićev je ured ugovore tajio, dostavivši ih novinaru tek na nalog povjerenice za informacije. Josipović, dakle, politički poraz okončava indicijama u sumnjivo pogodovanje. Ako takav odlazak nije fijasko, tada ne znamo što fijasko jest.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

stole123
22.2.2015. 13:25
atma kako je okrenuo leđa sdpeu koji je mnogo učinio za njega tako je okrenuo leđa i hrvatskim građanima čim je došao do fotelje, zar to sve ne govori o njemu i njemu sličnim političarima,
atma
22.2.2015. 9:36
Ma nije valjda da smo imali tako lošeg predsjednika? Pobjegla nam nova pravednost?
slavujj
22.2.2015. 9:00
@ plavi,evo da se i ja složim sa Vama.Mislim da je općenito problem kod nas što mnogi novinari,koji svakako imaju pravo na svoje opredjeljenje,ne pišu kritički nego ulizivački.
Ovo sa ringišpilima je dobro.

stole,mislim da je veći problem što oni s najmanjim mirovinama ne kukaju i ne busaju se u prsa.
stole123
21.2.2015. 23:51
sloboda govora neboj se i dalje će josipović primati plaću, i to mnogo veću od umirovljenika koji kukaju,
mirovnjak2
21.2.2015. 20:29
Čovjek da bi sve ovo komentirao mora sebi postaviti pitanje,
Je su li za istinsko pomirenje bitnije geste ili lijepi govori?
Za mene je ovo prvo neupitno.
Josipović je umjesto govora obišao i Blajburg i Jasenovac i Tezno i Jadovno.
U Bosni je bio i u Ahmićima i u grabovici i na još nekim stratištima. Doveo je predsjednika Srbije na Ovčaru, ali obišao i neka mjesta stradanja i onih drugih.
Po meni ovo su geste.
Nova predsjednica prelijepo govori o pomirenju i o mladima. No u svečanoj loži na inaguraciji sjedi joj čovjek koji je od strane Hrvatskog suda pravomoćno osuđen za dilanje droge tim istim mladima i za svodništvo u prostituciji i ujedno je urednik na televiziji koja je također od Hrvatskog suda osuđena za financiranje iz Fimi medija i uređuju emisiju koja ne da ne pomiruje već zida nepremostive bedeme.
Osim političara važan čimbenik, a možda i odlučujući je javna televizija.
Njen urednik uređuje emisiju u trajanju od sat vremena u kojoj je tema predsjedničin poziv na pomirenje i od 5 gostiju samo jedan govori o pomirenju, koji je na kraju morao završiti emisiju sa:
"Nema pomirenja dok se javno iznose stavovi koje smo mi večeras ovdje čuli"
Za to se ja pridružujem sinu Vukovarskog Heroja koji na Fejs buku organizira pokret pod nazivom "Ja ne mrzim" Bojane! Ovo je jedini put ka istinskom pomirenju.
Sulejman veliki
21.2.2015. 18:50
Za ovce i stada, za šatoraše i zloćince, za one koji viču ubi, zakolji, siluj, pljačkaj, za posleljačenu Hrvatsku, za bać joze Josipović stvarno ništa nije napravio i zato nije čudo što je tijesno izgubio izbore. Hrvatska je još daljeko od građanske opcije, fine manire, mir i toleranciju. Jako daleko.
bać joza
21.2.2015. 17:39
Poštovani Siniša!

Neću vam ništa reći!

Pozdrav!
plavi
21.2.2015. 17:12
Ovaj ,inaće ovdje jako hvaljeni Pavelić, je brži od ringišpila.
Inaće slični novinari dobro zarađuju kad pišu što treba ,i kad ne pišu što bi trebalo....naravno u korist nekoga.
siniša prpić
21.2.2015. 16:31
Za razliku od Mesića koji se s Kaptolom svađao sad pa sad.....
Ili za razliku od Tuđmana, kojemu nije palo na pamet otići do Blajburga.
Naravno, morao bi tada povesti i Manolića, pa Mesića, a naravno uz Mesića je tada bio Karamarko.
E, licemjerja !! Moj velečasni, hojte poć spat.
bać joza
21.2.2015. 15:11
Poštovani Siniša!

On zapravo nije napravio ništa, pa nije se imao kome niti zamjeriti. Sebe i svoj krug najbližih nije isključio premda baš nije vodio preveliku brigu niti o bližnjima.

Nitko se ne može zavaditi s Crkvom Katoličkom, jer ona čini 89% stanovnika Republike Hrvatske. Možda se mogao zavaditi s vodstvom Katoličke Crkve, ali nije imao razloga, kao što ih nemaju niti svi oni dežurni kritičari Katoličke Crkve.

Pozdrav!
siniša prpić
21.2.2015. 15:05
Izuzev posljednje rečenice prvog komentara našega velečasnog, sve ostalo bih skoro i potpisao.
Velečasni, uz dužno poštovanje, mogli ste dodati još dvije rečenice.
1. Ivo Josipović je otišao u Blajburg, što nije pošlo za nogom njegovim prethodnicima
2. U svom mandatu predsjednika RH nije se svađao s Crkvom u Hrvata
Možda je to nekome malo, no i to malo, meni je bilo puno.
UooH
21.2.2015. 14:28
mikeš što ti stalno vičeš, to nije baš kulturno.
mikeš
21.2.2015. 13:24
DEŽURNI KRITIĆARI GDJE STE,KOMENTARA O KULTURU (ROMAJICI) NIGDJE,A O POLITICI KOLIKO HOĆEŠ
UooH
21.2.2015. 1:31
Stole neokrece se on nego potvrdjuje da je milanovicev igrač i da zajedno sa zokijem ne može prezaliti ona 4 milijuna sto mu je sdp dao za kampanju a on im sada okreće ledja.
slobodagovora
21.2.2015. 0:01
To uskoro je stiglo, samo ljudi nisu svjesni.
Pa već sada imamo umirovljenike čija mjesečna primanja su veća od plaće predsjednika države ili premijera ili predsjednika sabora.
A umirovljenici još i kukaju, bez imalo srama.
Pa to još ima?
mastermind
20.2.2015. 22:49
Riješili smo se lignje, sad ćemo uskoro biti najbogatija zemlja na svijetu
stole123
20.2.2015. 22:48
sve sam razumio ali onako radi reda pozdrav
bać joza
20.2.2015. 22:40
Poštovani "stole123"!

Nadam se da shvaćate smisao moga komentara!

Pozdrav!
stole123
20.2.2015. 21:45
bać jpza ako je toliko dobar vodite si ga kući,
zanimljivo da nema komentara od sdpeovaca,
a i ovaj boris pavelić se izgleda polako okreće na drugu stranu,
joda
20.2.2015. 18:44
Teško mi pada i činjenica da ništa nije odradio na povratu ostvarenih autorskih prava za Branimira Johnnyja Štulića kojeg su pokrali i Croatia Records i ZAMP, a zna se koliki je Josipovićev uticaj u ZAMP-u.
Lynx
20.2.2015. 17:53
Najveći problem bivšeg, kao političara, bio je to što se želio svidjeti svima, nikome se zamjeriti, a pogotovo ne ući u konflikt. Iz tog razloga više poštujem druga dva bivša.
Lynx
20.2.2015. 17:50
Pogodovanje Rakaru, ajde, a Zamporion? A tvrtka Kamensko? Vjerojatno ispod površine ima još toga.
1.sarkastični komentar je u redu, ali podsjećam da je i Sanader bio čovjek građanskog odgoja, kulture, poštenja i obrazovanja, a kad je roknuo - nije bilo takvog upisa ispod članaka.
jedna.
20.2.2015. 16:53
ništa novoga, samo potvrda da je bivši predsjednik s pravom dobio svoj nadimak lignja!

www.youtube.com/watch?v=6rhwyMb5ncE
bać joza
20.2.2015. 16:33
Poštovani, vrlo poštovani i cijenjeni autore ovoga teksta!

Izuzetno mi je žao što napadate gospodina Ivu Josipovića, najboljeg predsjednika kojeg je imala Republika Hrvatska. S kojim pravom ga optužujete za nerad i ne učinkovitost na funkciji Predsjednika Republike: čovjeka građanskog odgoja, građanske kulture, građanskog poštenja, građanskog obrazovanja. S kojim pravom napadate njegove zasluge za napredak Republike Hrvatske, za njezino članstvo u Evropskoj Uniji. Zašto njegov petogodišnji mandat nazivate fijaskom. Jednostavno nije fer takvoga gospodina i njegov mandat proglasiti fijaskom.

Molim urednika da ovaj blasfemični članak ukloni s portala!

Pozdrav!


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.