Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virkas

„Fešta“ u Virovitici

  Marina Mađarević           23.06.2021.         1175 pogleda
„Fešta“ u Virovitici

Francuski književnik Jose Pierre Louis Aragon zapisao je da „dvoje ljudi stvara ljubav različitim načinima samoće.“ S činjenicom da osoba može biti usamljena i u paru složili bi se protagonisti predstave „Fešta“, komedije s tragičnim elementima koju je virovitička kazališna publika mogla pogledati u sklopu Virkasa prošloga petka. Riječ je o autorskom projektu mladih glumaca zagrebačke Akademije, Josipe Anković i Josipa Ledine, koji su ujedno zaslužni i za tekst te za režiju. Predstava je nastala u okrilju kazališta „Exit“ iz Zagreba, a njezina premijera zbila se 28. studenoga 2020.

„Fešta“ započinje već na samom ulazu u kazalište gdje će gledatelji uočiti svadbeno uređenje, bijele balone i ukrasne vrpce. Na ulazu u dvoranu gledatelje dočekuje nasmiješeni glumački tandem s čašama šampanjca u rukama te ih pozivaju na fotografiranje kao da su im dobro poznati uzvanici. Interakcija s publikom nastavlja se i u samom gledalištu kada glumci zazivaju gledatelje izmišljenim imenima prijatelja, a troje gledatelja čak postaje i dio predstave u vizualnom smislu te tijekom većine izvedbe sjede na pozornici za bijelim svečanim stolovima. Glumci često potiču angažman publike pa zapravo i samo gledalište postaje jednim od likova koji tvori predstavu, a određeni dijelovi djeluju poput dobro iznjedrene improvizacije. Povremeno ta komunikacija s publikom djeluje „prejezičavo“ i ishitreno (pretpostavlja se: u skladu s likovima koji se donose na scenu).

U središtu je ovoga komada mladi bračni par, Josip i Josipa, godina je 2025., a oni slave svoju petu godišnjicu braka i odlučuju to učiniti upravo u Virovitici. Zanimljivo, u tekst se unose i lokalni izrazi (poput, primjerice, imena virovitičkih restorana) čime se dokazuje fleksibilnost komada i ne podlijeganje strogo zadanim pravilima dramskoga teksta. Glumci djeluju stopljeno s vlastitim ulogama u kojima se nalaze. Vrlo dobro funkcioniraju pojedinačno, još bolje u zajedništvu. Njihova karakterizacija gradi se na stereotipnim temeljima: dalmatinska ljepotica s manekenskom karijerom koja dolazi živjeti u Zagreb nakon završene turističke škole te mladi poduzetnik dalmatinskih korijena koji uz pomoć imućnoga i uspješnoga oca živi lagodnim životom zagrebačke „zlatne mladeži“.

Par na humorističan način progovara o svom odnosu, braku, djetetu, obiteljskim nitima i međuljudskim odnosima, rodnim pitanjima, poimanju religije, ali i o suvremenom dobu koje je prečesto usmjereno ka nepotizmu, lakim notama, skupim automobilima i kućama i brzim rješenjima. Priča se gradi na najintimnijim detaljima iz života koje likovi iznose ležerno, krajnje opušteno, usred svog tradicionalnog odgoja i društva odbijajući prihvatiti činjenicu da je nešto tabu. Izuzetno je jaka i dinamika same predstave. Replike se izmjenjuju vrlo brzo i uvjerljivo, a brzina leži i u dramskom pokretu. Naime, predstava je fizički izazovna jer tijekom izvedbe glumci skaču, trče, plešu te mnogo govore. U ovoj (lakonogom dijalogu izvrgnutoj) komediji naglasak se stavlja na glasnoću, vedrinu, mladost (-ludost) i hvatanje ukoštac s kušnjama svakodnevice.

Gledamo gradnju jednoga odnosa od njegovih početaka, slatke zaljubljenosti i senzualne privrženosti do trzavica i demistifikacije obiteljskih tajni. Josip i Josipa predložak su (možda malo karikiran, ali svakako autentičan) današnjih bračnih parova. U njima se, barem u tragovima, nalazi većina današnjih supružnika koji proživljavaju svoje radosti, ali i samoće udvoje. Njihov odnos svjedoči o tome što se dogodi nakon vjenčanja, bjeline, cvijeća, čestitki i pozdrava, u trenutku kada svadbena glazba utihne, a stvarni život i odluke preuzmu život. Prečesto se upravo ta „fešta“ proglašava vrhuncem bračnoga života, ljubav i zajednička odgovornost se zaboravljaju uslijed drugih životnih trka, baš kao što se zaboravlja i rad na odnosu kao da se ono što je osvojeno ne može izgubiti.

Zagrebačka „Fešta“ dobro je nasmijala sve parove u kazalištu i podsjetila ih na važnost njegovanja brakova i veza, a sve ostale koji svoju „bolju polovicu“ još nisu pronašli na dobre i loše strane suživota s voljenom osobom. Budući da je tekst započeo izrekom jednoga francuskoga književnika, završimo ga rečenicom princeze iz „grada ljubavi“, Marguerite de Valois, rečenicom u kojoj je sadržana i predstava, i ljubav, i život: „Ljubav oslabljuje jake, a jača slabe; budale čini mudrima, a mudrace budalama; pali strasti, gasi razum; jednom riječju, preokreće sve naopako.“

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas