Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Aktualnosti

Farbanje istine u novinarstvu i pekarstvu

  Davor Suhan/Moja Rijeka           01.11.2014.         1878 pogleda
Farbanje istine u novinarstvu i pekarstvu

Jedan potpuno izmišljeni verbalni incident odjeknuo je ovoga tjedna cijelom regijom, pokazujući svu moć medijske manipulacije, kada su gotovo svi tiskani i elektronski mediji u Hrvatskoj obmanuli javnost, plasirajući kao udarnu dnevnu vijest podlu novinarsku insinuaciju da je premijerova supruga dr. Sonja Musić Milanović poručila siromašnom narodu „neka reže crni kruh na tanje šnite, ako im je skup“.

Da je riječ o perfidnoj podvali, dokazuje i snimak radijske emisije koji otkriva da u nastupu prozvane i optužene doktorice nema ni traga onome što „selo priča“, jer je sporna rečenica izrečena u jednom kristalno jasnom kontekstu koji samo nečija zlurada namjera može iskriviti u mjeri kakvu su ovom prilikom prezentirali pojedini hrvatski novinari, pokazujući zavidnu razinu profesionalne i ljudske nekorektnosti.  

Najbolji komentar ove medijske blamaže dala je stručnjakinja za komunikaciju Neda Janovski:

„Opterećenost informacijama – tko je čiji, uz koga i iz koje struje dolazi – toliko je u zamahu da ljudi uopće više ne slušaju što se govori, nego tko govori. Sadržaj je postao manje važan, a svaka se riječ važe i tumači onako kako to odgovara slušaču, a da se pritom posve zanemaruje vrijednost i težina izrečenoga. Malicioznost je toliko u zamahu da se u usta stavljaju riječi koje nisu izrečene. Sanja Musić Milanović govorila je o zdravoj prehrani s pozicije svoje struke kojom se ozbiljno bavi i iznosila činjenice koje su opće potvrđene, a to je da je crni kruh nutritivno bolji izbor. Isto bi savjetovao bilo koji njezin kolega da govori o toj temi. Štoviše, Sanja Musić Milanović izrekla je u svom nastupu i nešto što je prošlo posve nezapaženo, jer je izvlačenje iz konteksta “tanke kriške” odvelo priču na politički kolosijek, a to je činjenica da je savjetovala da je kruh nutritivno idući dan još kvalitetniji. Time je ne samo dala savjet o prehrani već i savjet kako uštedjeti te upozorila na činjenicu da se previše hrane baca. Samo rezanje tanje kriške kruha zapravo je sjajan trik kako jesti manje, iz usta žene koja je, ne zaboravimo, govorila o problemu pretilosti. Zbog činjenice da je premijerova supruga, Sanja Musić Milanović u svakom od svojih, inače vrlo rijetkih, nastupa pod povećalom je javnosti i važe joj se svaka riječ.“ ( Večernji list).

I ne samo da se važe, nego se prosijava svaka rečenica, dok (od svega što je izrečeno) ne ostane ono što netko želi čuti (nevezano samo za ovaj slučaj). To je klasičan oblik masovne manipulacije, poduziman u svrhu generiranja ciljane reakcije. Motivi, kao i sami ciljevi, mogu biti razni i nema ih potrebe ovom prilikom analizirati, jer svaki od njih apsolutno je neprimjeren.

Etička i moralna dimenzija laganja i obmane vječita je tema filozofije morala, koja se proteže kroz cijelu ljudsku povijest, od najstarijih civilizacija do danas. Bogata svjetska riznica epske književnost čuva mnoga antologijska djela, čije priče, pjesme i drame sadrže vrijedne pouke o moralnoj svijesti drevnih kultura, jednako poučnih za današnja moderna društva.

Jedno od njih je i priča o indijskom kralju pravedniku, Đanaki. Radi svoje duboke predanosti istini, Đanaka je hodao palac iznad zemlje, ne dodirujući stopalima tlo. No u jednoj ratnoj bitki, podliježe trenutku ljudske slabosti te dobacuje svome protivniku sudbonosnu laž koja ovome toliko oslabi borbeni moral da zbog toga biva poražen. Zato ova pobjeda kralju Đanaka ne donosi slavu. Tim nepromišljenim činom Đanaka je prekršio dharmu ratnika (dužnost pravedne borbe) i od tog trenutka hodao je zemljom kao i svi obični  smrtnici.

Nema nikakve dvojbe da su ovoga tjedna mnogi džentlmeni pali veoma nisko, kao i dame koje su zajedno s njima farbale istinu.

Pravdati se time da je sporna rečenica dr. Sanje Musić Milanović izrečena u krivom trenutku, kada narod gladuje, loš je alibi za pranje nečiste savjesti, što će prepoznati svatko tko je slušao njezin radijski razgovor. Više nitko ne sumnja da je onaj prvi tko je informaciju plasirao u javnost učinio to (zlo)namjerno. Većina ostalih samo je prenijela tu šturu senzacionalističku vijest. No više od toga žalosti činjenica da se poslije toga, kada su stvari postale jasne, nisu udostojali ispričati, jer živa radijska snimka uopće ne ostavlja dvojbe tko je u ovom slučaju žrtva, a tko agresor.

Moja jedina ozbiljna primjedba na račun „rezanja tankih kriški“ je ta što je propušteno reći da u Hrvatskoj gotovo i nema crnog kruha. Tako da i ako jest u konačnici jeftiniji od bijelog, ništa nam ne vrijedi, jer nema ga za kupit. Ono što se u većini pekara prodaje kao crni, ustvari je bijeli – obojeni.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, Portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
6.11.2014. 13:25
Bronhi svakako,lakše se diše a ti klistir za mozak...prepun je otrova
jedna.
3.11.2014. 18:00
@Mikeš09 uzmi bronhi!
Mikeš09
3.11.2014. 16:47
Mirovinac i ona jedna ko nijedna...u čemu je vaš problem?!... čime li se vi hranite da mi je samo znati kad vam se toliko puši iz usta?!...gdje vi živite svo ovo vrijeme odkad lupkate po tipkovnici a da vas nimalo prsti ne bole?! ...savjest...?!...kao da živite na Marsu ili u nekom moždanom penthausu...
U ovoj zemlji nikada nije cjenjeno što se kaže nego tko kaže...a kakvo nam je novinarstvo-tu prvenstveno mislim na ove novovremene...moderne kadrove, unazad dvadesetak godina, nije ni čudo što su zakuhali cijenjenoj gospođi uz crni kruh i masnu poparu...
atma
2.11.2014. 21:51
Izjava o crnom kruhu je jednostavno izvučena iz konteksta o zdravoj prehrani. Poruka je bila da je siromašna prehrana u stvari pravilna prehrana jer trebate pojesti manje hrane. To je zapravo točno, pod uvjetom da se hranite "pravilnom" hranom. Pravo je čudo da smo, unatoč pogrešnoj prehrani i preobilnim obrocima, uopće još živi.

mirovnjak1
2.11.2014. 20:55
Ljubo!
Tebe je najbolje pustiti da sam kažeš i ti ćeš potvrditi da u svojim komentarima govoriš o osobnom dojmu i osobnim frustracijama.
Da si pročitao tekst pa odbacio svoje frustracije vidio bi da doktorica znanosti Musić Milanović nije govorila o siromaštvu niti je ono bilo predmet već o onome o čemu je ona u zadnjih nekoliko godina napisala bezbroj znanstvenih radova, to predaje na fakultetu i na čelu je institucije koja se time bavi a to je gojaznost. Gojazna može biti i bogata i siromašna osoba, to je ljubo jednostavno bolest koju treba liječiti.
Za te ljude je preporučila crni kruh, tanje šnite i poruku da i taj kruh ne treba jesti isti dan već drugi. I o tome autor piše.
Vidiš moj Ljubo njeno izlaganje nema nikakve veze sa siromaštvom i oskudicom zbog siromaštva već kako smanjiti gojaznost.
Opet se vraćam samo na još jedno tvoje pisanje gdje si za loše stanje u HAC-u amnestiro Kalmetu i HDZ, a optužio Čačića i njegov Coning, tvrtku koju ni ja ne amnestiram ali u nekim drugim poslovima, ali bivši Inženjering i njegov projektni biro bivšeg građevinskog kombinata Zagorje Varaždin kojeg je Čačić bio dugogodišnji uspješni direktor u onom sustavu koji je u i po meni "sumnjivoj" privatizaciji postao Coning, ali si ga poslao u djelatnost gdje on nije ni prije privatizacije niti poslije sudjelovao u poslovima projektiranja i izvođenja radova u niskogradnji. Tu si amnestirao recimo Skladgradnju ili Konstruktor kao izvođača u Kalmetinim sumnjivim poslovima o kojima sada Sapunar i Mijat Stanić govore a čijim se čelnicima još sudi.
No što to tebi vrijedi pisati kada se ti vodiš samo svojim frustracijama.
bazinga
2.11.2014. 20:16
Tekst je odličan, ali komentari..Zašto se ovo pretvara u obračun dva tvrdoglava stara jarca..e to mi svakako nije jasno..Molim Vas da svoje frustracije i osobne probleme riješite međusobno, samo blatite ovaj portal kojega pratite obojica..
slavujj
2.11.2014. 19:30
Po mom skromnom sudu, vrlo dobar tekst,bravo Davore.
Očigledno da neki koji misle da su "bogom dani",te da ovdje prosipaju pamet nimalo da se zapitaju sljedeće,
kada oni na svaku temu imaju mišljenje za koje su uvjerenja da je jedino ispravno, pa može ili navedena gospođa imati pravo na svoje mišljenje i to još na temu za koju ju mnogi smatraju svjetskom stručnjakinjom,
ima li ona pravo izreći svoje mišljenje?
mirovnjak1
2.11.2014. 13:28
Ljubo!
Komentiram samo tvoj kontinuitet, jer on je po mom skromnom sudu problem.
Tebi HDZ i Kalmeta nisu ništa loše napravili u gradnji autocesta, ako su i napravili nešto to je sitnica u odnosu na ono što je loše napravio Čačić
Jedini kriterij je za ovakovu ocjenu "Ljubo ne voli Čačića"
I u ovom tekstu ocijenjuješ rad znanstvenice svjetskog glasa kroz naočale čija je ona supruga, a ne kakve reference ima.
Ovo je ljubo tvoj kontinuitet, a što se tiče jedne i ona nekada odstupi od svog kontinuiteta, pa ja komentiram ono što ona napiše, sada se potrudila da ti dokaže upravo ono što sam ti i ja napisao. Nije Ljubo bitno čija je ona supruga već zvanja i znanja koja ima, objavljeni radovi i značaj ustanova gdje su objavljeni.
No što je to važno kada je supruga čovjeka kojeg Ljubo ne voli.
mirovnjak1
2.11.2014. 9:02
Ljubo!
Nastojao sam prema tebi biti pristojan kada si u stilu "CELEKOVSKOG" I" VEGETE" liječio svoje komplekse, ali sada ne moigu već poruka:
"LJUBO NE PRESERAVAJ SE "
jedna.
2.11.2014. 8:30
zar nije za povraćanje kao partijski školarac ljubo u svom proseravanju i blaćenju jedne žene, inače svjetski priznate znanstvenice napiše bljuvotinu poput:"Ona, pristala žena premijera, vjerojatno i stručna za nutricionizam..."

A evo jednog komentara pojašnjenja tko je žena čiju stručnost u pitanje dovodi partijski školarac ljubo koji se diči da je sastančio na partijskim kružocima Socijalističkog saveza:
"Rođena 1969. godine u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1993. godine. Nakon stažiranja i trogodišnjeg rada kao znanstvena novakinja na znanstvenom projektu »Operacijski tretman ekstremne debljine« te položenog stručnog državnog ispita, 1996. godine započinje specijalizaciju iz epidemiologije, a 2001. godine stječe zvanje specijalist epidemiolog. 1999. stječe zvanje magistra znanosti »Master in Public Health Methodology«, na Université Libre de Bruxelles, Faculté de Medeciné.U svojem profesionalnom radu bavi se promicanjem zdravlja, prvo u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba, a od 2004. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Suautorica knjige »Pretilost i liječenje«. Objavila devet izvornih znanstvenih radova u CC časopisima.

Da, vjerojatno je stručna."
siniša prpić
2.11.2014. 8:19
Ove "napuhane" priče oko tanke kriške crnog kruha ne bi bilo da osoba koja je to rekla ne nosi i prezime Milanović.
Na svakom seminarčiću o zdravoj prehrani takav savjet je nezaobilazan.
Proziran Hdz-ov spin, u nedostatku bilo čega smislenog.
Neki to ne prepoznaju, no što ćeš......
Sulejman veliki
2.11.2014. 7:59
Bravo Davore! Nema se tu šta dodati.
Ljubo, o kakvom političkom kontekstu laprdaš?
jedna.
2.11.2014. 7:02
bravo gospodine suhan! u kolumni ste kratko i jasano pojasnili onu narodnu da sit gladnome ne vjeruje. šteta je i izuzetno nekorektno i jadno, što pojedinci kao ljubo zlorabe ovu vašu kolumnu za vlastitu promociju.

ps: gospodine ljubo čemu uneređujete jednu izvrsnu kolumnu vašim neprimjerenim komentarom koji su duži nego cijela kolumna? poznato je da ste vi jako iskompleksirana, nametljiva osoba koja se trudi da na svakom loncu bude poklopac i pokaže koliko je načitana i obrazovana. vaš komentar nema veza sa osvrtom ili komentiranjem gornje kolumne, već je napisan samo u svrhu kurčenja, što je uostalom vaše uobičajeno opsesivno djelovanje po internetskim portalima. gospodin gazdek bi vas trebao defitivno ukloniti sa virovitica.net i spriječiti taj vaš verbalni egzibicionizam po tuđim za vas nedostižnim intelektualnim uradcima kao što je kolumna gospodina suhana. da, da gospodine ljubo vlastitim intelektualnim uradcima a ne copypystanjem tuđih uradaka i miksanjem u neke "kolumne"made in ljubo ruben weiss!
Autor Lj.R.W.
2.11.2014. 2:27
Davore, poznato ti je da na ovo pitanje gledam BITNO drugačije! Evo dijela moje kolumne pod naslovom TANKA ŠNITA PAMETI GOSPOĐE MM... (www.savjest.com, kolumne):"....Ne radi se o logičnosti izjave, kuženju, radi se o POLITIČKOM KONTEKSTU i baš o tome KAKO ZVUČI TA IZJAVA!? I ne sporedno, tko ju je izgovorio – žena premijera koji ej sve samo ne popularan u Hrvatskoj, i to ne samo ovih tjedana, nego zadnjih godina.
GDJE JE NESTAO MIRIS PEČENIH KESTENA?
U vremenu kada je SVAKO PETO DIJETE u ovoj zemlji SIROMAŠNO, kada TV prikazuje snimke gladne djece i uznevjerenih roditelja, kada se snimaju začađavjeli stropovi, ispucali zidovi, kada je rijetkost čuti dječji smijeh, ili vidjeti djecu u igri po ulicama, po stubištima, kada umire braniteljka, kada se si pokušava oduzeti život branitelj SPALJIVANJEM (ne ulazeći sada u tu osjetljivu temu kotrljanja emocija koje liče na kotrljanje onomad po splitskoj rivi, ili pak razbijanje ćiriličnih ploča), kada se uhićuje grupa Bandića i drugova, kada se očekuje rebalans proračuna, kada jedan ministar daje 70 000 kuna za neke detektive PRORAČUNSKOG NOVCA, , kada drugi ministar potroši za parkiranje iznos od blizu stotinu prosječnih hrvatski plaća opet PRORAČUNSKOG NOVCA, kada smrad kaosa i anarhije u „lijepoj našoj“ nadilazi mirise kestena ove jeseni (i nekih boljih jeseni, ranije), pričati o temama koje zanimaju uglavnom dobrostojeće je stvar NETAKTIČNOSTI! Ona, pristala žena premijera, vjerojatno i stručna za nutricionizam, tipičan je predstavnik HRVATSKE PSEUDOELITE udaljene SVJETLOSNE GODINE od stvarnog, jebenog života...Ako je htjela to reći što je rekla, trebala je dati na početku jednu UVODNU REČENICU... Jer, ovako, kako god bilo interpretirano, postoji nešto što je odavno detektirano kao SEMANTIKA, val asocijacija na jednu riječ ili rečenicu koji ima veze i sa našom podsviješću, znanjem, iskustvom, ali ponajviše, stvarnim položajem čovjeka u društvu koji se osjeća PREVARENIM, IZRAUBOVANIM, ZAMAJAVANIM, OBESPRAVLJENIM kao da nikada nije ništa radio i koji misli, s pravom ili ne, da mu država ima samo davati, a on njoj, ako hoće…
Naravno, po toj logici prva pomisao je na kolače kraljice koja je svom narodu, na obavijest da jenarod gladan IZVALILA antologijsku rečenicu koja se pripisuje : Mariji Antoaneti (izvorno, njem: Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen; fr. Marie Antoinette Josèphe Jeanne de Habsbourg-Lorraine), 1755 – 1793.. francuskoj kraljici, supruzi Luja XVI: Luja XVI.
Ostala je upamćena kao zadnja, te zbog svog porijekla i običaja, najomraženija kraljica apsolutističke Francuske. Poznatom ju je učinilo rasipništvo i skandali koje je uzrokovala, često iskrivljeni i pretjerano loše opisivani, ali i smrt: giljotinirana je na vrhuncu Francuske revolucija!
Ogovaranja i revolucionarne novine dovele su do nastanka citata pripisanih Mariji Antoaneti pa i često spominjana izreka "ako nemaju kruha, nek` jedu kolače" (fr. qu’ils mangent de la brioche).
I ljudi pamte, ljudi nisu baš svi STOKA SITNOG ZUBA, ima nas koji još mislimo svojom glavom i ne treba nam ni Centarlni komitet, ni Gradski, ni općinski, kao i Središnjice, Glavni odbori i sporedni odbori, ima nas koji smo ulazili u „kockicu“ na sastanke Socijalističkog saveza i nepojmljivo nam je bilo da bi u „kockicu“, ili u „naše ministarstvo“ ulazili na sporedan, ili zadnji ulaz. Nije nam se sviđao taj relativno strogi „socijalistički red“, ali se ipak znalo tko je kakva autoriteta i da vladati samo na bajunetima i pjeni populizma, može – hunta, ili pak Slobodan Milošević, ili neki drugi autokrat sa ekipom… " Tko voli, neka izvoli!(čitati)! Polemika mi nije strana!
atma
1.11.2014. 20:50
@joda, ima lijeka, ali imamo problem neposlušnog pacijenta.
joda
1.11.2014. 20:44
Društvo nam je bolesno, vrijednosti iskrivljene, a lijek se ne nazire.
mirovnjak1
1.11.2014. 18:39
Super tekst.
Čestitam


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.