Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Expokos – uspješan nastup TVIN-a i ASEL-a u Prištini

        20.05.2013.         3159 pogleda
Expokos – uspješan nastup TVIN-a i ASEL-a u Prištini

Na 12. međunarodnom sajamu „EKPOKOS 2013", koji je održan u Prištini, na Kosovu, 15 - 18. svibnja 2013. god. predstavile su se tvrtke s područja graditeljstva, tehnike, konstrukcija, drvne i metalurške industrije te obnovljivih izvora energije.        U organizaciji Hrvatske gospodarske komore  (Sektora za trgovinu, Sektora za industriju i HGK - Županijske komore Virovitica, koja je bila koordinator nastupa HGK) na zajedničkom izložbenom prostoru od 56 m2 izlagalo je 7 izlagača iz Republike Hrvatske: „Asel" iz Slatine (solarni kolektori), „Drvna industrija Novoselec" iz Novoselca (parket), „Duka interijeri opremanje" iz Svete Nedelje (namještaj), „PGM" iz Poznanoveca (dimnjaci), „Tehnoguma" iz Zagreba (promotivni materijali proizvodnog programa tvrtke), „Tehno-dom" iz Zagreba (TD Therm combi, automatski kotao na kruta goriva i biomasu) i Tvin iz Virovitice (parket).

Izložbeni prostor Hrvatske gospodarske komore je dominirao halom 4, a posjetilo ga je niz osoba iz gospodarskog i političkog života Kosova.

Izložbeni prostor su obišli: Zoran Vodopija, veleposlanik RH u Prištini,  Safet Gerxhaliu, predsjednik Privredne komore Kosova te predstavnici diplomatskog kora i Veleposlanstava Njemačke, Grčke i Češke.

Osim izlagača, sajam je posjetilo izaslanstvo HGK I HOK-a, koje je imalo niz poslovnih susreta, cilj kojih je bio poduzimanje konkretnih aktivnosti i stvaranje još povoljnijih uvjeta za povećanje međusobne vanjskotrgovinske razmjene Kosova i Hrvatske.

U izaslanstvu HGK su bili: Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore, koja je predvodila izaslanstvo RH, Milan Vanđura, tajnik HGK - Županijske komore Virovitica i koordinator nastupa HGK na Kosovu, Josip Miličić, pomoćnik direktora Sektora za industriju HGK i koordinator izložbenog prostora HGK, Miljenko Juratovac, stručni suradnik HGK - Županijske komore Bjelovar  i zamjenik koordinatora izložbenog prostora HGK, Ivona Odalj, stručni suradnik HGK - Županijske komore Virovitica.

U izaslanstvu HOK-a bio je Željko Vrbanus, član Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore i predsjednik OK Sisačko-moslavačke županije i Dražen Horvat, stručni suradnik za sajmove i međunarodnu suradnju HOK Zagreb.

Na izložbenom prostoru Hrvatske obrtničke komore, od cca 30 m2 izlagalo je 28 izlagača.                                                                      

Izaslanstva su imala poslovne susrete u  predstavništvu HGK na Kosovu, s direktoricom Ilirijanom Shehu, koja je istaknula mogućnost korištenja usluga Predstavništva HGK, za ugovaranje poslovne suradnje hrvatskih tvrtki na Kosovu.

Veleposlanstvu RH u Prištini, s veleposlanikom Zoranom Vodopijom i prvim tajnikom Mladenom Glavinom, koji su  naglasili postojanje interesa poslovne zajednice Kosova za plasman hrvatskih proizvoda na tržište Kosova, te je osobito naglašeno da nastup hrvatskih izlagača na sajmu doprinosi razvoju i povećanju obima međusobne vanjskotrgovinske razmjene RH i Virovitičko -podravske županije sa Kosovom.

Privrednoj komori Kosova u Prištini, s predsjednikom Safetom Gerxhaliu, koji je istaknuo pozitivan primjer Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Virovitica u kontinuitetu predstavljanja gospodarstva RH na Kosovu, te je naglasio da tržište Kosova ima puno potencijala i da postoji mogućnost plasmana hrvatskih proizvoda u okviru najavljenih izuzetno velikih ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu i energiju. Pozvao je da se hrvatske i županijske tvrtke predstave na tematskim sjednicama njihovih gospodarskih Udruženja, što će povećati izvoz hrvatskih proizvoda na Kosovo.

Na poticanju suradnje zahvalila se Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore i voditeljica izaslanstva RH. Na svim susretima ocjenjen je pozitivan kontinuitet nastupa i predstavljanja na sajmovima. Domaćini su istakli pozitivan nastup na ovom sajmu i potrebu za izlaganjem na drugim sajmovima.

Svi izlagači imali su niz korisnih poslovnih kontakata, a najviše interesa je bilo za proizvode „Drvne industrije Novoselec" iz Novoselca, „Tvin-a" iz Virovitice, koji su dogovorili konkretnu poslovnu suradnju, te proizvode „Duka interijeri opremanje" iz Svete Nedelje i „PGM" Poznanovec.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo