Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Priroda društva

Evolucijske paradigme

  Davor Suhan/Moja Rijeka           03.01.2014.         1763 pogleda
Evolucijske paradigme

Uvjerenje koje uzimamo zdravo za gotovo nazivamo paradigmom. Projicirane u život raznim izvedbenim tehnikama, one pokreću kotač povijest, pri čemu je BROJ sljedbenika svake paradigme VAŽNIJI od njezine vjerodostojnosti. Nitko nas ne pita slažemo li se mi sa njima ili ne, ali one objektivno postoje i utječu na svijet u kojem živimo. Drugim riječima, slika svijeta koju poznajemo je rezultat sveukupnog utjecaja ljudskih uvjerenja.

Čast njima i svima koji vjeruju u bilo što, ali današnja slika je ružna. U tome se slažu svi. Stoga nije čudo da u svaku Novu godinu ulazimo s nadom da se ona može promijeniti. Ako ne ove, onda barem neke druge. Pitanje je samo - KAKO?

Na razini svijesti u kojoj su nastale stare vjerske tehnike (religijske ili znanstvene), odgovor je - NIKAKO... Ali ne budimo pesimisti...nade ipak ima... Optimizam donose neke nove, stvarane na novim uvjerenjima, učvršćene prije svega spoznajama kvantne fizike.  

I ovoga puta nije važno slažemo li se mi sa njima ili ne, jesu li njihove istine sukladne našem znanju i vjerovanju ili se razlikuju... Princip je isti - važan je trend u promijeni ljudske svijesti koja sobom nosi promjene u dimenziji postojanja koju percipiramo kao stvarnost. Zato ovom prilikom ne ulazimo u bilo kakvu vrstu vjerske ili znanstvene diskusije, nego zamišljamo kakve promjene one mogu donijeti svijetu. U tome je dakle bit.

Nema nikakve dvojbe da je njihov utjecaj već započeo. Pitanje je samo dana kada će doseći kritičnu točku koja će biti mjerljiva okom. Slijedom toga, donosimo nekoliko modernih paradigmi koje su u dobroj mjeri prodrmale znanost te iz dana u dan privlače nove sljedbenike. Krenimo redom:   

- Iluzija prostora i vremena - Ovu paradigmu najbolje opisuje ugledni američki znanstvenik Robert Lanza: Svijet postoji samo zbog svijesti pojedinca o njemu. Život i biologija su od ključnog značaja za stvarnost, koja zauzvrat stvara svijet. Svijet, međutim, ne stvara život. To važi i za vrijeme i prostor, koji su samo "oruđe uma".

- Hologramska slika svemira - Naši mozgovi matematički kreiraju objektivnu stvarnost interpretiranjem frekvencija koje su u krajnjoj liniji projekcije iz druge dimenzije - dubljeg reda postojanja koji se nalazi iza vremena i prostora. Mozak je hologram uvijen u holografski svemir - rekao bi Michael Talbot.

- Multidimenzionalna priroda čovjeka - Čovjek je multidimenzionalno duhovno biće čija stvarna osobnost istodobno egzistira na fizičkoj, astralnoj i kauzalnoj razini svijesti.

- Teorija multiverzuma - Postoji neograničen broj univerzuma i sve što bi se uopće moglo desiti dešava se u nekom od njih. Sve mogućnosti postoje istovremeno.

- Kreativna moć energije misli - Misli su energija koja posjeduje moć materijalizacije.

- Trajnost energije svijesti - Svijest je energija koja ne može nestati smrću, samo transcendira iz jednog svijeta u drugi.

- Karmički princip - Podrazumijeva univerzalni kozmički Zakon uzroka i posljedice, koji egzistira kao etička  matrica inkarnacijskog ciklusa rođenja i smrti. Cilj ljudskog života je prekinuti ovaj mukotrpni lanac patnje i postići oslobođenje.

Ovo su, dakle,  neke glavne evolucijske paradigme koje se šire planetom. Pridjev EVOLUCIJSKI zaslužuju upravo iz razloga što rapidno mijenjaju svijest koja utječe na promjenu životnog stava i ponašanja ljudi. Kako god ih prihvaćali i što god mislili o njima - bilo sa stanovišta suvremene znanosti ili osobnih duhovnih svjetonazora - jedno je sasvim sigurno: Ovih sedam uvjerenja imaju transcendentalnu moć - pobijediti strahove kojima elite danas kontroliraju ljudski um:

- strah od siromaštva
- strah od gladi
- strah od prirodnih nepogoda
- strah od rata
- strah od bolesti
- strah od smrti

Za promjenu slike svijeta sasvim dovoljno... Sretna vam Nova 2014.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
3.1.2014. 17:35
izvrstan tekst


Još iz kategorije Priroda društva