Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Kultura

Evo nama novih riječi - krugotok, prijevodnici, dimodojavnik, prikaznik, javnozborac, znojilište...

        09.03.2023.         2362 pogleda
Evo nama novih riječi -  krugotok, prijevodnici, dimodojavnik, prikaznik, javnozborac, znojilište...

Od 11. do 17. ožujka u Hrvatskoj se obilježavaju Dani hrvatskoga jezika, spomen-tjedan na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisilava Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Deklaracija je bila kamen međaš u povijesti hrvatskoga naroda i jezika jer poslije nje Hrvati više nisu pristajali na unitarstičku jezičnu politiku. Obilježavajući dane hrvatskoga jezika, javna i svečana dodjela nagrade „Dr. Ivan Šreter“, održat će se 11. ožujka u 12 sati u Lipiku u dvorani Quella. Riječ je tradicijskoj dodjeli, o završetku 17. kola natječaja za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a moralno i materijalno podupire zaklada „Dr.Ivana Šreter“ u spomen na hrvatskoga mučenika Ivana Šretera. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, želeći održati živom uspomenu na svojega liječnika, već godinama podupire svečanost.

Ivan Šreter u Jugoslaviji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog upotrebe riječi umirovljeni časnik, a u Domovinskom ratu oteli su ga, mučili i ubili pobunjeni Srbi. Još uvijek ne znamo gdje mu je grob. U spomen na njegovu žrtvu, kroz koju sagledavamo sve hrvatske žrtve i napore za očuvanjem hrvatskoga jezika, nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ nosi Šreterovo ime.

Ove se godine prijavio do sada najveći broj predlagatelja novih riječi – 385 osoba predložilo je čak 538 novih riječi. To svjedoči o povećanom zanimanju javnosti za natječaj, ali i za hrvatski jezik i rječničko blago hrvatskoga jezika. U uži je krug ušlo 15 riječi, abecednim redom: bakroza (hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest), dimodojavnik (detektor dima), izazor (retrovizor), javnozborac/javnozborstvo (PR), krugotok (kružni tok), obrubnik (lajsna), odricajnica (disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti), otpadalište (odlagalište
otpada), prestrujnik (strujni adapter), pridatak (plug in), prijevodnici (titlovi), prikaznik (displej), šećerice (biljke od kojih se proizvodi šećer), zaključaj (lockdown), znojilište (sauna). Među tih 15 riječi su i tri nagrađene.

Povjerenstvo časopisa Jezika ocjenjuje prijedloge i izabire najbolje riječi, a povjerenstvo čine: predsjednica Sanda Ham, članovi Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Hrvoje Hitrec, Marko Kovačić, Nataša Bašić, Mario Grčević, Dubravka Smajić, Mile Mamić i Ljubica Josić.

Nagrađenicima pripadaju novčane nagrade, od ove godine eurske – prva 600, druga, 400 eura a treća 200 eura. Nagrade i kipiće akademskog kipara Tonka Fabrisa koji prikazuju Ivana Šretera, dodjeljuje Zaklada „Dr. Ivan Šreter“, a diplome časopis Jezik.

Održat će se okrugli stol o hrvatskom jeziku, a potom uručiti nagrade dobitnicima. Na okruglom će se stolu govoriti o pitanjima suvremenoga hrvatskoga jezika, a kraća će izlaganja održati Igor Čatić (o nazivlju) Mario Grčević (o kajkavskom i čakavskom narječju unutar hrvatskoga jezika), Dubravka Smajić (opoložaju hrvatskoga jezika u javnosti i osjetljivosti javnosti na jezične pogrješke), Marko Kovačić (o jezičnom čistunstvu i normi) i Lidija Vešligaj (o novotvorenicama i digitalnim alatima u nastavi).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura