Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Književnost

Eva, mala žena - sjajna priča Vlaste Golub

  Vladimir Grgurić/Glasslavonije.hr           19.09.2018.         2227 pogleda
Eva, mala žena - sjajna priča Vlaste Golub

Vlasta Golub svome gradu Virovitici, a i Hrvatskoj, poznata je kao sjajna glumica. No prije dvije godine okušala se i u književnim vodama. Svoj prvi roman ‘‘O ljubavi, spletkama i svemu pomalo‘‘ promovirala je 2016. i pokupila niz pohvala i nagrada, pa se odlučila nastaviti pisati. Ovih dana iz njezine književne ‘‘radionice‘‘ izašla je “Eva, mala žena”, socijalni roman namijenjen mladima, a donosi priču o tinejdžerici koja odrasta u sumornom okruženju, s majkom koja boluje od depresije, u malom, provincijskom mjestu. Sa surovošću života bori se čvrstim karakterom i urođenim osjećajem za pravdu, ta mala velika žena, čiji je lik inspiriran poznatim romanom Louise May Alcott, „Male žene“.

- Realan je, rekla bih, situacije opisane u romanu situacije su u kojima se djeca i mladi danas nalaze, one su im poznate, zato nema potrebe za uljepšavanjem. Roman nema kraj, ali ima nešto što se poput poruke provlači kroz svaki redak. To je da je u životu najvažnije boriti se za sebe – rekla je na predstavljanju autorica dodavši da maloj velikoj Evi ima najviše njenog odrastanja i životne borbe. Vremena su raslojavanja na one koji nemaju i one koji imaju, pa je fokus svega stavila dijete koje nakon smrti oca sa samohranom majkom živi na rubu neimaštine.
Silvija Šesto, poznata književnica i predsjednica Kluba prvih pisaca, pohvalila je Vlastu Golub i njezin rad.
- Vlasta Golub se sada već profilirala kao iznimno kvalitetan autor. Publiku je upoznala s radom Kluba i nagradama te velikim interesom za nove autore i rukopise koji redovno stižu na čitanje – rekla je Silvija Šesto, a urednica Snježana Babić-Višnjić dodala:
- Ovim romanom Vlasta Golub napravila je književni iskorak, da nije išla “na sigurno”, nego u nešto novo i drukčije te da će tu nepatvorenost publika, a osobito mladi, kojima je roman i namijenjen, znati cijeniti. Ove dvije književnice i urednice surađivale su s Vlastom i na njezinu književnom prvijencu "O ljubavi, spletkama i svemu pomalo", romanu namijenjenom tinejdžerima koji je osvojio nagradu za najbolji neobjavljeni roman Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca, u konkurenciji od 60-ak prijavljenih rukopisa. Mladi, učitelji, profesori, ali i roditelji oduševljeno su prihvatili stil romana, koji je okarakteriziran kao "vedar, prpošan i slojevit" te se uskoro popeo na vrh najpopularnijih romana za mlade u Hrvatskoj, a prvi odjeci “Eve, male žene” među čitateljskom publikom daju naslutiti da je riječ o još jednom književnom hitu koji bi mogao postati dio školske lektire.
Program predstavljanja su glazbom obogatili učenici Glazbene škole "Jan Vlašimsky" Virovitica. U prepunoj gradskoj knjižnici tražilo se mjesto više, a u priči o Evi uživali su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, kao i Đurđica Aragović, pročelnica Ureda gradonačelnika Virovitice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Književnost