Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

Eutanazija peradi u Križnici, selo izolirano, policija osigurava viseći most i skelu

  Goran Gazdek           30.12.2016.         3856 pogleda
Eutanazija peradi u Križnici, selo izolirano, policija osigurava viseći most i skelu

Prvi puta u Hrvatskoj utvrđena je ptičja gripa na domaćoj peradi, do sada je to bilo samo kod divljih ptica što podrazumijeva još ozbiljniji pristup, brzom intervencijom bolest je na vrijeme otkrivena, a za manje od 24 sata akciju ćemo završiti i neće biti opasnosti za ljude – izjavio je danas u Križnici pored Pitomače u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je na jednom obiteljskom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo svih 15 komada domaće peradi pomoćnika ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić.

Ptičja gripa pojavila se na gospodarstvu obitelji Vučeta, a potvrđena je u laboratorij Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. Ministarstva poljoprivrede izoliralo je naselje, u zaraženom području uspostavljena zabrana kretanja osoba, životinja i vozila. Policija osigurava viseći pješački mosta i skelu na rijeci Dravi.

„Poduzeli smo mjere eutanazije ugroženog dvorišta. Na sreću, ovdje se radi o mjestu koje je relativno izdvojeno što je nama u epidemiološkom smislu velika olakšica. Napravili smo tri velike veterinarske ekipe sa po 10 izvršitelja i planiramo da će posao danas biti dovršen. Zadatak nam je procijeniti i popisati peradi koja će biti podvrgnuta mjerama, nakon toga se provodi eutanazija zatim otprema u objekt za zbrinjavanje i kraju dezinfekcija zaraženih i ugroženih dvorišta“, objasnio je Agičić.

Dodao je da će ljudi biti na vrijeme i vrlo korektno obeštećeni. „Na tome će raditi ekipa profesionalnih inspektora koji vrlo dobro znaju procijeniti životinje“, rekao je.

Križnica se nalazi na lijevoj obali Drave gdje 22 mala gospodarstva ekstenzivno drže perad, koju uzgajaju za vlastite potrebe. Migraciona je to točka ptica selica i ptica koje ovdje dolaze na zimovanje. „Ptičja gripa se širi kohabitacijom domaće peradi koja je ekstenzivno držana s divljim pticama. Ovo je školski primjer kako se ptičja grupa seli s populacije divljih ptica na domaću perad. Na svu sreću ovdje nema velikih peradnjaka“, kazao je Agačić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti