Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Europska unija

Eurozastupnici izglasali mjere za smanjenje emisija fluoriranih plinova

  Hina           17.01.2024.         1274 pogleda
Eurozastupnici izglasali mjere za smanjenje emisija fluoriranih plinova

Europski parlament je utorak je usvojio mjere EU-a za smanjenje i postupno ukidanje po klimu štetnih fluoriranih plinova, koji se, među ostalim, koriste u klima uređajima i hladnjacima. Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu s 457 glasova za, 92 protiv i 32 suzdržana podržali dogovor postignut s Vijećem o daljnjem smanjenju emisija fluoriranih plinova. Tekst predviđa potpuno postupno ukidanje fluorougljikovodika (HFC) do 2050., uključujući putanju smanjenja kvote potrošnje u EU-u između 2024.-2049.

Uvodi stroge zahtjeve koji zabranjuju stavljanje na tržište EU proizvoda koji sadrže F-plinove i posebne datume postupnog ukidanja uporabe F-plinova u sektorima u kojima je tehnološki i ekonomski izvedivo prijeći na alternative koje ne koriste F-plinove, kao što su kućno hlađenje, klima uređaji i toplinske pumpe, izvijestio je Europski parlament.

Izvjestitelj Bas Eickhout iz kluba Zelenih rekao je da je „ukidanje F-plinova je ključno, ne samo zato što su ti plinovi izuzetno štetni za klimu, već također pružamo jasnoću i sigurnost ulaganja za industriju". "Europske tvrtke već prednjače u razvoju čistih alternativa F-plinovima, stoga će ovaj zakon biti dobar za klimu i europsko gospodarstvo", smatra nizozemski europarlamentarac.

Fluorirani staklenički plinovi koriste se u hladnjacima, klimatizacijskim uređajima, toplinskim pumpama, zaštiti od požara, pjenama ili električnoj rasklopnoj opremi i doprinose globalnom zatopljenju. Emisije tih plinova moraju se smanjiti kako bi se doprinijelo klimatskim ciljevima EU-a i uskladilo s međunarodnim sporazumima (Montrealski protokol i povezani Kigalijski amandman).

Europarlamentarci su utorak potvrdili i dogovor o smanjenju emisija tvari koje oštećuju ozonski omotač (ODS) s 538 glasova za, osam protiv i 13 suzdržanih. Zakon uvodi zahtjeve za oporabu i recikliranje takvih tvari u građevinskim materijalima tijekom renoviranja (osobito pronađenih u izolacijskim pjenama), što je glavni izvor preostalih emisija ODS u EU. Također se uvode stroga izuzeća za njihovu upotrebu kao sirovine (za proizvodnju drugih tvari, na primjer u farmaceutskoj ili kemijskoj industriji), kao procesnih agenasa, u laboratorijima i za zaštitu od požara, navodi EP.

Nakon konačnog glasovanja na plenarnoj sjednici, Vijeće će sada morati službeno odobriti tekstove prije njihove objave u Službenom listu EU-a.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija