Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Poljoprivreda

Europskoj komisiji upućen zahtjev za registraciju Virovitičke paprike oznakom zemljopisnog podrijetla

  Gospodarski list           28.03.2014.         1733 pogleda
Europskoj komisiji upućen zahtjev za registraciju Virovitičke paprike oznakom zemljopisnog podrijetla

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji još jedan Zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla na EU razini i to za sljedeći proizvod: VIROVITIČKA PAPRIKA - OZNAKA ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA - piše Gospodarski list.
 
Po zaprimljenoj dokumentaciji Europska komisija na odgovarajući način, u roku od šest mjeseci, razmatra svaki zaprimljeni zahtjev kako bi provjerila opravdanost i ispunjavanje uvjeta odgovarajućeg sustava. Nakon što završi postupak razmatranja, Europska komisija objavljuje Jedinstveni dokument predmetne oznake u Službenom listu Europske unije, a u roku od tri mjeseca od objave svaka fizička ili pravna osoba izvan Republike Hrvatske može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake. U slučaju da je prigovor podnesen postupak rješavanja prigovora može najduže trajati osam mjeseci, a što uključuje i fazu postizanja sporazuma podnositelja zahtjeva za registraciju i podnositelja prigovora. Ukoliko se sporazum ne postigne konačnu odluku donosi Europska komisija.
 
Ako je prigovor uložen Komisiji i u roku od dva mjeseca popraćen obrazloženom izjavom, Komisija provjerava opravdanost obrazloženog prigovora. U okviru postupka rješavanja prigovora Komisija poziva podnositelja prigovora i podnositelja zahtjeva kako bi se uključili u postizanje sporazuma. Komisija nakon postupka postizanja sporazuma, uzimajući u obzir rezultate postizanja sporazuma donosi konačnu odluku. Ukoliko ne bude podnesenih prigovora, ukoliko stranke postignu sporazum ili Europska komisija odbije prigovor, odnosno oznaka se registrira, ista se upisuje u registar Europske unije - DOOR bazu.
 
Kada se oznaka registrira na razini Europske unije to znači da je proizvod zaštićen na području cijele Europske unije i navedena zaštita je vremenski neograničena. Na ovaj način registrirani naziv proizvoda je zaštićen od svakog izravnog ili neizravnog korištenja te svake zlouporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda, te narušavanja ugleda proizvoda. Proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu, a proizvođaču povećava dohodak, nadalje to je i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda tako i područja u kojem se proizvodi. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

SIDRO
30.3.2014. 10:48
Ja mislim da je netko "uvalio" svima nama!
Mikeš09 kažeš"Puna su nam polja paprike oko Virovitice"????
Nekad su ta polja bila puna duhna(Korija,.Bukovica.Lozan,Rogovac,Bušetina.................)dok nijsu kao i svagdje došli "veliki domoljubi" pa uništili Viržiniju u zna se stilu. Sjetimo se studijskog putovanja(safarija) u Afriku,e vidiš zato su nam puna polja paprike. A što se tiče paprike Majkovčanke treba pitati doktora gdje je nestao Majkovac pa tek onda nešta nazivati Majkovčanka jer današnji stanovnici nemaju nikakve veze sa tom paprikom?Iako znamo da u Beču u arhivu stoji naziv MAJKOVAČKA PUSTARA za područje bivšega Majkovca.Tako da bi za ovu lakrdiju trebala gospoda iz Županije provjeriti još jednom dali je sam naziv adekvatan a i izvornost kad svi znamo da je to sjeme paprike(Majkovčanke) iz Bugarske donio jedan gosp. iz Suhopolja sa nekakvog Pik-ovog putovanja.
Mikeš09
30.3.2014. 8:18
@crni...ili je netko opako uvalio majkovčanima i Gradini...tko zna kakve su te igre s tim porijeklom i podrijetlom na ``virovitički`` način...još samo da je znati te stručnjake za oslovljavanje s obzirom da znamo iz kojeg su po prilici ``inkubatora`` nastali...
Mikeš09
30.3.2014. 8:14
Virovitička paprika???????!!!!!!!...nisam ni znao da osim grada šećera i klompi imamo i pridjev paprikari...
Puna su nam polja paprike oko Virovitice i sve se toliko crveni i žuti da to ni ne primjećujemo...
Nadam se da će netko primijetiti ovu obmanu i raskrinkati ta bolesna Potemkinova polja ljudske gluposti...
crni
29.3.2014. 9:16
To je majkovačka paprika iz općine Gradina!


Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.