Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Europska unija

Europski Zeleni očekuju da će i u Hrvatskoj postići dobar rezultat

  Hina           03.03.2024.         1371 pogleda
Europski Zeleni očekuju da će i u Hrvatskoj postići dobar rezultat

Europski zeleni nastojat će na predstojećim izborima za Europski parlament učvrstiti dobar rezultat postignut na prethodnim izborima i očekuju da će u svom zastupničkom klubu imati više zastupnika s juga i istoka Europe, uključujući iz Hrvatske, izjavila je njihova vodeća kandidatkinja Terry Reintke. “Cilj nam je konsolidirati snažan rezultat koji smo imali 2019. i dodatno dobiti zemljopisno raznolikiju skupinu u novom sazivu Europskog parlamenta”, rekla je Reintke u intervjuu za European Newsroom (ENR), zajednički projekt 23 europske novinske agencije u kojem sudjeluje i Hina.

Zeleni su na prethodnim izborima 2019. postigli najbolji rezultat dotad i sa 72 izabrana zastupnika postali su četvrta politička skupina po snazi u EP-u. Međutim, oni su bili uspješni uglavnom na sjeveru i zapadu kontinenta, dok su u ostalim dijelovima Europe zabilježili slabe rezultate. “Sada radimo na tome da se proširimo na jug i na istok. Kao vodeći kandidat, putovat ću diljem Europe, naročito u zemlje iz kojih Zeleni nisu imali zastupnike i gdje želimo rasti. Hrvatska je primjer gdje se nadamo da ćemo imati izabrane zastupnike u Europski parlament”, rekla je Reintke.

Tridesetšetogodišnja Njemica iz Gelsenkirchiena izabrana je početkom prošlog mjeseca na stranačkom kongresu u Lyonu zajedno s Nizozemcem Bas Eickhoutom za 'spitzenkandidata' Europske zelene stranke za europske izbore u lipnju. Na tom kongresu Europska zelena stranka primila je u svoje redove i hrvatsku stranku Možemo.

Europska zelena stranka poznata je po tome što strogo pazi na rodnu ravnopravnost, pa tako nemaju predsjednika zastupničkog kluba nego supredsjedatelje, muškarca i ženu. Jedna od supredsjedateljica je i Terry Reintke. Na prethodnim europskim izborima 2019. imali su umjesto jednog vodećeg kandidata, dvoje, muškarca i ženu, kao što je slučaj i na ovogodišnjim izborima.

Reintke ističe da će jedna od središnjih tema njihove predizborne kampanje biti borba protiv povratka politike štednje, poput one koja se vodila za vrijeme velike financijske krize od prije deset do 15 godina kada je Njemačka inzistirala na štednji i rezanju troškova u prezaduženim zemljama eurozone, na jugu Europe. “Potrebne su nam investicije u zelenu transformaciju i istodobno stabiliziranje ulaganja u dobru socijalnu infrastrukturu, s posebnim fokusom na južnu Europu, iako to vrijedi svugdje u Europi. Što se istočne Europe tiče naš će fokus biti na vanjskoj i sigurnosnoj politici, na pitanju kako možemo graditi snažnu Uniju koja je utemeljena na zajedničkim obrambenim ambicijama”, rekla je Reintke, dodajući da će pitanje vladavine prava i borbe protiv korupcije također biti jako važno.

Hoće li Zeleni podržati Ursulu von der Leyen?

Na pitanje hoće li i pod kojim uvjetima Zeleni podržati kandidaturu Ursule von der Leyen za novi mandat na čelu Europske komisije, Reintke kaže da će inzistirati na nastavku i provedbi Zelenog plana i da ne žele da u parlamentarnu većinu uđu stranke krajnje desnice.   “Pitanje nastavka i proširenja Zelenog plana te da se ne poništi ono što je dosad postignuto, bit će ključno za nas. Zeleni plan tijesno je povezan s investicijama: dobro je imati zacrtane ciljeve za 2030., za 2040., ali da bismo ispunili te ciljeve treba nam investicijski plan”, kaže Reintke.

Pri tome će trebati paziti da zelena tranzicija bude socijalno pravedna, dodaje. Upozorava da bi moglo doći do poništavanja onoga što je postignuto u sadašnjem sazivu Europskog parlamenta ili barem do zastoja ako Europska pučka stranka (EPP) bude pokušala uključiti u parlamentarnu većinu Europske konzervativce i reformiste (ECR). ECR je blago euroskeptična, ideološki vrlo heterogena skupina koja okuplja socijalne konzervativce, desne populiste, liberalne konzervativce, kršćanske demokrate do krajnje desnice.

Reintke kaže da je Komisija Ursule von der Leyen počela svoj mandat vrlo dobro s jasnim programom za postizanje klimatske neutralnosti, ali da se u posljednjih godinu i pol dana primjećuje promjena nakon što se Europska pučka stranka počela okretati protiv predsjednice Komisije koja dolazi iz njihovih redova. “Poništavanje onoga što smo dosad postigli u klimatskim i okolišnim pitanjima bila bi katastrofa ... Ako u sljedećem sazivu s drukčijom većinom dođe do nagle promjene bit će to katastrofa za nas, u klimatskom, ali i u ekonomskom smislu. Stoga moramo osigurati nastavak i proširenje Zelenog plana te osigurati investicije da bi se ispunili naši ciljevi”, kaže Reintke.

Zeleni plan nije uzrok prosvjeda poljoprivrednika

Na pitanje o pobuni poljoprivrednika koji prosvjeduju diljem Europe, Reintke odbacuje tumačenje da su oni nezadovoljni zbog Zelenog plana. “U raspravama se vrlo često sukob sada predstava kao da su poljoprivrednici protiv Zelenog plana. U stvarnosti, teška situacija poljoprivrednika u Europi nije nastala u posljednjih pet godina”.

Dodaje da je trećina farmi u Europi zatvorena u posljednjih 15 godina u Europi, daleko prije Zelenog plana. “Moramo početi gledati što je krivo s europskom poljoprivrednom politikom. Neću vas iznenaditi ako kažem da je jedan od prijedloga zelenih da se razmotri sustav raspodjele poljoprivrednih subvencija u EU-u. Trenutačno 80 posto subvencija ide za samo 20 posto farmera. Mi to želimo promijeniti, želimo podržati naročito male farme, ekološke farme, ali ne samo njih”, kaže vodeća kandidatkinja Zelenih.

Također upozorava da u pojedinim državama članicama ne postoji tržišno natjecanje, što poljoprivrednike dovodi u nemoguću situaciju. “Postoje velike maloprodajne tvrtke, lanci supermarketa koji diktiraju cijene, a farmeri moraju proizvoditi po tim cijenama ili propadaju”, kaže Reintke.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija