Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Virovitica

Europski tjedan kretanja i u Virovitici

  mm           18.09.2003.         1155 pogleda
Europski tjedan kretanja i u Virovitici

VIROVITICA,18. rujna - U organizaciji Grada i gradske Turističke zajednice danas je predstavljen program obilježavanja Europskog tjedna kretanja – Tjedan bez automobila na virovitičkim ulicama.
Predstavnici triju osnovnih škola u gradu, Likovnog kluba Nikola Trick, HAK-a, Prometne policije, Dječjeg vrtića, te Hrvatske mladeži, uz glumce Gorana Košija, Draška Zidara i voditelja manifestacija Trpimira Markotića dogovarali su sadržaj trodnevnog programa koji će započeti sutra u 17 sati izložbom učeničkih radova na temu bicikl-ulica-igralište u izložbenom prostoru bivšeg TVIN-ovog salona. Tom prigodom na panoima će uz dječje radove biti izloženi i materijali svih sudionika programa: HAK-a, Zavoda za javno zdravstvo, Prometne policije… Središnja proslava Tjedna kretanja najavljena je za nedjelju i to od 16 do 24 sata, gdje će se za promet zatvorenim dijelom Rusanove ulice natjecati najspretniji učenici – vozači bicikla, građani, svoje vještine moći će pokazati i roleri i romobilisti, a nakon podijele nagrada najboljima, u «Vanadisu» će biti priređen i zabavno-glazbeni program. U ponedjeljak prijepodne svoje mjesto na asfaltu dobit će najmanji – mališani iz Dječjeg vrtića «Cvrčak», a manifestacija će završiti u 18 sati podjelom nagrada najuspješnijim crtačima.
Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin pozvao je vijećnike i sve građane koji to žele bar jedan dan tijekom vikenda provesti bez automobila te istaknuo da postoji mogućnost da virovitički Tjedan sutra otvori inicijator – ministar Ivo Banac u ime Ministarstva okoliša, koji će u poslijepodnevnim satima boraviti u Virovitici. Europski tjedan kretanja organizira se na inicijativu Europske unije, a u Hrvatskoj je provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja. Cilj je akcije da se promovira širenje održivog načina prijevoza u gradovima i podigne svijesti građana o potencijalnoj koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.
Ove godine glavna tema Europskog tjedna kretanja je «dostupnost». Glavni je cilj, objašnjavaju organizatori, podržati razvoj čistog i ugodnog grada gdje svi imaju pristup transportu koji poštuje individualne potrebe i okoliš, a tom temom doprinosi se i obilježavanju Europske godine osoba s invaliditetom. Ideja Europskog tjedna kretanja je inače da se unaprijedi kvaliteta života i zdravlja građana reduciranjem uporabe automobila i opsega prometa.
Europskim danom bez automobila, koji se već tradicionalno obilježava 22. rujna, želi se pak jačati svijest javnosti o ozbiljnosti onečišćenja izazvanog nepromišljenom uporabom automobila u gradovima i staviti naglasak na povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u središte grada.
Virovitica je i prošle godine bila među tridesetak gradova koji su obilježili Europski dan bez automobila. Zanima li vas više o svemu ovome pogledajte na http://www.mobilityweek-europe.org.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica