Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Gospodarstvo

Europski parlament raspravljao o različitoj kvaliteti naizgled istih proizvoda na istoku i zapadu EU

  vn           18.05.2017.         931 pogleda
Europski parlament raspravljao o različitoj kvaliteti naizgled istih proizvoda na istoku i zapadu EU

Danas je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu po prvi puta raspravljano o različitoj kvaliteti proizvoda u istočnim i zapadnim državama članicama. Inicijativu za uvrštenje točke na dnevni red podržala je Biljana Borzan čije je znanstveno istraživanje kvalitete proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj u završnoj fazi.

 Jučer je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu završila senzorska analiza prehrambenih proizvoda u sklopu istraživanja Biljane Borzan o različitoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU. Proizvode su ocjenjivali profesionalni kušači, a za svaki proizvod još se radi i kemijska analiza te usporedba deklaracija i cijena.

 „Moram priznati da s velikim nestrpljenjem iščekujem rezultate. Na nekoliko okruglih stolova u Bruxellesu sam predstavila moje istraživanje koje je pohvaljeno da od svih europskih istraživanja ima najbolju znanstvenu metodu. Budući da je to prvo istraživanje koje obuhvaća i neprehrambene proizvode poput higijenskih potrepština i deterdženata, predstavnici proizvođača, ali i kolege iz Europskog parlamenta i Komisije pomno prate proces“, kaže Biljana Borzan.

 Njena anketa među hrvatskim građanima je pokazala da 82 posto građana smatra kako nam se plasiraju lošiji proizvodi, a 70 posto građana smatra da nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda.

„Na raspravi su se redom javljali kolege iz istočnih zemalja. Na početku ovog mandata smo se samo kolegica iz češke Olga Sehnalova i ja bavile ovom temom. Iznimno mi je drago što su naši napori urodili plodom i što je sve više europarlamentaraca zainteresirano i za naša istraživanja i inicijative prema Europskoj komisiji“, kaže Borzan.

 Njena anketa je pokazala da čak 30 posto hrvatskih građana ciljano odlazi u dućane za koje vjeruju da plasiraju robu za njemačko tržište.

 „Inzistiram da je riječ o diskriminaciji, te je ovo zapravo jedno duboko moralno pitanje. Skoro trideset godina nakon pada željezne zavjese, na zajedničkom tržištu EU očito postoji jasna linija koja razdvaja građane prvog i drugog reda“, rekla je Borzan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo