Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Novinarstvo i mediji

Europski parlament poziva novinare da se prijave za nagradu Daphne Caruana Galizia

  Hina           05.05.2023.         2420 pogleda
Europski parlament poziva novinare da se prijave za nagradu Daphne Caruana Galizia

Europski parlament je na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja službeno objavio poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je: „Stvarnost je da su novinari koji istražuju neugodne istine predmet napada zbog posla kojim se bave. Iako je sve učinjeno kako bi se Daphne ušutkala, nikada je nećemo zaboraviti. Svake godine nagrada koja nosi njezino ime, Daphne, odaje počast u njezino sjećanje. Time i snažno podsjećamo na predanost Europskog parlamenta zaštiti slobode medija i sigurnosti novinara“, objavio je Europski parlament.

Za sudjelovanje u izboru za nagradu, koji je otvoren profesionalnim novinarima i timovima profesionalnih novinara, potrebno je dostaviti istraživačke novinarske radove koji su objavljeni ili emitirani u medijima sa sjedištem u jednoj od 27 država članica Europske unije. Tom se nagradom želi istaknuti važnost profesionalnog novinarstva za očuvanje slobode i jednakosti.

Neovisni žiri sastavljen od predstavnika medija i civilnog društva iz 27 država članica te predstavnika glavnih europskih novinarskih udruženja odabrat će najbolji rad. Svečanost dodjele nagrade svake će se godine održavati oko 16. listopada, datuma ubojstva Daphne Caruane Galizie.

Nagrada i novčani iznos od 20 tisuća eura koji je prati svjedoče o snažnoj potpori Europskog parlamenta istraživačkom novinarstvu te o važnosti slobode medija.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Parlament je upozoravao na pokušaje ugrožavanja medijskog pluralizma u EU-u i izvan njega. Zastupnici su osudili napade na novinare, osobito političare i pozvali Komisiju da podnese zakonodavne prijedloge protiv zloupotreba tužbi, navodi se u objavi. Prošle je godine predstavljen prijedlog za rješavanje zlonamjernih sudskih postupaka protiv novinara i aktivista, što suzakonodavci trenutačno rješavaju.

Novinari svoje radove mogu dostaviti na internetskoj stranici https://daphnejournalismprize.eu/ do 31. srpnja 2023. u ponoć, priopćio je Europski parlament.

Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka, blogerica i antikorupcijska aktivistica koja je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je u eksploziji autobombe 16. listopada 2017. Revolt javnosti zbog načina na koji su vlasti vodile istragu njezina ubojstva doveo je do ostavke premijera Josepha Muscata. Europski zastupnici kritizirali su propuste u istrazi te su u prosincu 2019. pozvali Komisiju da s tim u vezi poduzme mjere.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji