Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Europski parlament podržao nove genomske tehnike u poljoprivredi

  Hina           07.02.2024.         1470 pogleda
Europski parlament podržao nove genomske tehnike u poljoprivredi

Europski parlament podržao je tijesnom većinom u srijedu upotrebu novih genomskih tehnika u poljoprivredi, a zastupnici tvrde da će to pospješiti zelenu tranziciju stvaranjem otpornijih biljaka. „Nove genomske tehnike pružaju dosad nezabilježene mogućnosti za europsku poljoprivredu i proizvodnju hrane“, stoji u obrazloženju izvješća švedske eurozastupnice Jessice Polfjärd.

Izvješće je usvojeno s 307 glasova za, 263 protiv i 41 suzdržanim glasom. „Ako želimo da EU bude pionir u novim tehnologijama trebamo regulatorni okvir koji to čini mogućim“, kazala je Polfjärd dan ranije u raspravi u Europskom parlamentu. U izvješću se navodi da će se korištenjem novih genomskih tehnika povećati otpornost prehrambenog sustava jer će biljke dobivene novim genomskim tehnikama biti otpornije na klimatske promjene i nametnike te zahtijevaju manje gnojiva ili pesticida. „Te vrste novih biljaka, u kombinaciji s poprilično jednostavnom i brzom primjenjivošću tih novih tehnika, mogle bi donijeti koristi poljoprivrednicima, potrošačima i okolišu“, stoji u izvješću.

Zastupnici smatraju da treba uvesti dvije kategorije biljaka dobivenih novim genomskim tehnikama – trenutno sve podliježu istim pravilima kao i genetski modificirani organizmi (GMO). Pritom bi druga kategorija bila podložna istim pravilima kao i GMO, dok bi biljke s određenim modifikacijama (prva kategorija) bile promatrane kao konvencionalne biljke.

Pritom je jedan od zahtjeva da „broj genetskih modifikacija koje su uslijedile, a koje se mogu međusobno kombinirati, nije veći od tri u bilo kojoj sekvenci kodiranja bjelančevina, uzimajući u obzir da su mutacije u intronima i regulatornim sekvencama isključene iz te granične vrijednosti“. Povjerenica Europske komisije za jednakost Helena Dalli rekla je u utorak da spomenuti prijedlog „omogućuje inovaciju bez ugrožavanja sigurnosti“.

Neovisni hrvatski eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić sudjelovao je u utorak u raspravi o izvješću. Čelnik stranke Ključ Hrvatske rekao je kako je stava da „za nove genomske tehnike trebaju vrijedi u najmanju ruku ista pravila kao i za stare genomske tehnike“. „Ovdje se radi o deregulaciji genetski modificiranih organizama i proizvoda dobivenih od njih. Izglasavanjem ovog zakona počinje još jedan novi masovni eksperiment nad stanovništvom, građanima i potrošačima, ali i cijelom prirodom i biosferom koja će biti nepopravljivo kontaminirana genetskim modificiranim materijalom“, poručio je Sinčić.

Usvojeno izvješće podloga je za pregovore Europskog parlamenta s državama članicama EU-a.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda