Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Aktualnosti

Europski građani zahtijevaju zaustavljanje testiranja na životinjama

  Život bez granica           01.09.2022.         2380 pogleda
Europski građani zahtijevaju zaustavljanje testiranja na životinjama

Za rekordni drugi put, preko 1.4 milijuna ljudi diljem Europske unije glasno i jasno je reklo da se testiranje na životinjama mora završiti. Više od deset milijuna životinja - mačaka, pasa, zečeva i drugih životinja - prolazi kroz agoniju svake godine u istraživanjima i testiranjima u laboratorijima diljem Europe. Europski građani sada traže okončanje okrutne uporabe životinja u kozmetičkim i kemijskim testovima, kao i ambiciozan plan da se svi pokusi na životinjama privedu kraju.

 
U trenutku kad je rok za prikupljanje potpisa za europsku građansku inicijativu (ECI) istekao u 23:59 u srijedu, 31. kolovoza, prikupljeno je 1.413.383 potpisa, s 12.027 potpisa potpore pristiglih iz Hrvatske. Prekretnica bez presedana, ovo je druga inicijativa po ovom pitanju koja je nadmašila kvotu od milijun potpisa. Prva je bila Stop vivisekciji 2015. godine.

Anita Euschen, predsjednica Životinja bez granica i članica predsjedništva Cruelty Free Europe, izjavila je: „Procedura potvrđivanja ove ogromne količine potpisa potrajat će neko vrijeme, ali zakonodavci će jasno vidjeti želju građana Europske unije.”

„Ovo je drugi put da se provodi takva europska građanska inicijativa i nadamo se da će Europska komisija, zastupnici Europskog parlamenta i nacionalne vlade odmah djelovati kako bi prekinuli testiranje sastojaka koji se koriste u kozmetici na životinjama. Krajnje je vrijeme da poglavlje svih pokusa na životinjama ostavimo iza sebe i upišemo u povijesne knjige.”

Europsku građansku inicijativu Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti / Okončajmo pokuse na životinjama pokrenule su u kolovozu 2021. organizacije za zaštitu i prava životinja Cruelty Free Europe, čiji je osnivač i Životinje bez granica, PETA, Eurogroup for Animals, European Coalition i European Coalition to End Animal Experiments, podržane od strane globalnih kompanija za ljepotu i osobnu njegu, The Body Shop i Dove, te aktivno ju promovirali koalicija skupina i podupiratelji kampanje iz svakog kutka Europe.

Euschen je nadodala: „Bila je ovo nevjerojatna suradnja organizacija na koju smo ponosni, a njezin će vrhunac biti uspješna validacija potpisa. Hrvati su svojim učinkom od 12.000 potpisa, što je 42.16 % iznad hrvatskog praga, također jasno postavili zadaću Europskoj komisiji: mora iznijeti sadržajne zakonske prijedloge za postupno ukidanje pokusa na životinjama i okončanje patnje milijuna životinja u laboratorijima u Europi. Krajnje je vrijeme da Europa odstupi od okrutnih i zastarjelih testiranja na životinjama.”
 
Organizatori inicijative sada imaju tri mjeseca da podnesu  poptise nadležnim vlastima država članica na validaciju prije nego što je mogu predati Europskoj komisiji i Parlamentu na akciju. Do danas, samo šest građanskih inicijativa od sveukupno 90 koliko ih je registrirano uspješno je prošlo validaciju, a dodatnih četiri ih je trenutno u fazi validacije. Prikupljenih 1.4 milijuna potpisa snažan je signal da bi im se ova inicijativa mogla pridružiti.


Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti