Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Europska unija

Europska unija korak bliže stvaranju paneuropskog e-građanina

  Hina           12.02.2023.         1924 pogleda
Europska unija korak bliže stvaranju paneuropskog e-građanina

Europska unija približila se stvaranju paneuropskog e-građanina, rekla je hrvatska eurozastupnica Romana Jerković, nakon što je Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Europskog parlamenta usvojio njeno izvješće o nacrtu zakona za jedinstveni europski okvir za digitalni identitet. Europska komisija je u lipnju 2021. godine predložila uvođenje digitalnog identiteta koji će građanima omogućiti pristup javnim i privatnim uslugama preko svoga mobilnog telefona.

Države članice Unije će, prema prijedlogu uredbe, građanima i poduzećima moći ponuditi digitalne novčanike, kojima će se moći povezati njihovi nacionalni digitalni identiteti i dokazi o drugim osobnim atributima, poput vozačke dozvole, diplome, bankovnog računa. "Korak smo bliže stvaranju paneuropskog e-građanina. Sigurne usluge identifikacije iz ovog prijedloga građani i poduzeća moći će koristiti za rješavanje konkretnih životnih situacija i u različite svrhe – bilo da se radi o plaćanju računa online, kupovini putem interneta ili pristupu elektroničkim zdravstvenim zapisima", pojasnila je Jerković u priopćenju za medije.

Usvojeno izvješće posebno naglašava digitalizaciju i podizanje kvalitete javnih servisa, smanjenje birokracija i olakšavanje dostupnosti usluga javnog sektora građanima, stoji u priopćenju. Svi građani država članica Unije i europska poduzeća će digitalnim novčanicima moći dokazati svoj identitet i podijeliti elektroničke dokumente iz svojih europskih lisnica za digitalni identitet jednim klikom na zaslonu telefona.

S pomoću nacionalne digitalne identifikacije, koja će biti priznata u cijeloj Europi, moći će pristupiti internetskim uslugama, a velike platforme morat će prihvatiti upotrebu europske lisnice za digitalni identitet ako korisnik to zatraži, npr. kako bi dokazao svoju dob. Korisnik će uvijek moći odlučiti želi li koristiti europsku lisnicu za digitalni identitet. Jerković je istaknula je da je "krajnje vrijeme" za izgradnju sigurnog i svrsishodnog okvira za europski digitalni identitet koji "odgovara izazovima i potrebama građana u 21. stoljeću".

Europski digitalni identitet donijet će prednosti i velikim i malim poduzećima, jer će im rješenja za sigurne i pouzdane usluge identifikacije iz ovog prijedloga omogućiti proširenje i unaprjeđenje usluga koje nude, stoji u priopćenju. "Europski digitalni novčanik postat će all-in-one (sve u jednom) servis identiteta koji građanima na pristupačan način daje potpunu kontrolu nad vlastitim podacima i slobodu odlučivanja koje će točno informacije dijeliti, s kim i kada", kazala je Jerković.

Dodala je da digitalni identitet više nije samo opcija "koju je lijepo imati, već alat koji postaje pokretač građanskog osnaživanja i društvene participacije te ključ uključivog gospodarskog rasta". Usvajanjem ovog izvješća stvaraju se pretpostavke za početak pregovora između EP-a i Vijeća EU s ciljem postizanja konačnog teksta novog zakona o digitalnom identitetu do kraja ove godine. Za očekivati je kako će jedinstveni europski okvir za digitalni identitet stupiti na snagu već tijekom 2024. godine, stoji u priopćenju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija