Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Europska unija

Europska komisja produljuje mogućnost državnih potpora za još šest mjeseci

  Hina           21.11.2023.         4059 pogleda
Europska komisja produljuje mogućnost državnih potpora za još šest mjeseci

Europska komisija je produljila za šest mjeseci mogućnost odobravanja državnih potpora poduzećima pogođenim visokim cijenama energije zbog ruske invazicje na Ukrajinu i stanja na Bliskom istoku. Komisija je promijenila neke dijelove Privremenog okvira za mjere državne potpore u kriznim situacijama donesen 23. ožujka 2022., koji državama članicama omogućuje da fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama iskoriste u svrhu potpore gospodarstvu.

Primjena okvira trebala je prestati krajem ove godine i sada se produljuje do lipnja sljedeće godine. “Današnjom izmjenom odgađa se postupno ukidanje odredbi koje državama članicama omogućuju dodjeljivanje ograničenih iznosa potpora i pomoći za kompenzaciju visokih cijena energije”, priopćila je Komsija.

To znači da će članice moći zadržati svoje programe potpore za zimsku sezonu grijanja kao sigurnosnu mrežu u slučaju da određene tvrtke i dalje budu pogođene gospodarskim poremećajima uzrokovanim ruskim ratom protiv Ukrajine. Osim potpora za naknadu za visoke cijene energije, promjene se odnose i na gornje granice pomoći u poljoprivredi, ribarstvu i drugim sektorima.

Tako se plafon za potpore u poljoprivredi tijekom sezone grijanja podiže s 250 na 280 tisuća eura, s 300 na 335 tisuća eura u ribarstvu i akvakulturi te s dva milijuna na 2,25 milijuna za ostale sektore. Komisija navodi da je okvir omogućio državama članicama da ciljanim mjerama pomognu tvrtkama koje su se našle u poteškoćama zbog poremećaja u trgovinskim tokovima i opskrbnim lancima te zbog iznimno velikog i neočekivanog  porastom cijena, posebno prirodnog plina, električne energije i brojnih drugih ulaznih troškova.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija