Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Europska unija

Europska komisija predstavila plan za očuvanje konkurentnosti europskog gospodarstva

        02.02.2023.         1815 pogleda
Europska komisija predstavila plan za očuvanje konkurentnosti europskog gospodarstva

Europska komisija u srijedu je predložila plan koji bi trebao osigurati konkurentnost europske zelene industrije, suočene s oštrom konkurencijom Sjedinjenih Država, Kine, Japana i drugih zemalja čije vlade uvelike podupiru domaće proizvođače. Tim planom Komisija, između ostaloga, nastoji spriječiti bijeg investicija i proizvodnje u području zelenih tehnologija u SAD ili Kinu.

Japan potiče svoj tehnološki sektor izdavanjem “zelenih obveznica” u iznosu od 140 milijardi eura, Sjedinjene Države u svom Aktu o smanjenju inflacije (IRA) predviđaju 69 milijardi eura subvencija i poreznih olakšica, dok Kanada, Indija, Velika Britanija i mnoge druge zemlje najavljuju da će poticati investicije u čiste tehnologije.
Uz to, europska je industrija suočena s visokim cijenama energije, koje znatno utječu na njezinu konkurentnost.
 EU želi biti predvodnik u brzorastućem tehnološkom sektoru s nultim neto emisijama stakleničkih plinova. “Želimo predvoditi revoluciju u području čistih tehnologija”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavljajući plan.

Zelenim industrijskim planom želi se pojačati konkurentnost europske industrije s nultom neto emisijom stakleničkih plinova i olakšati brzi prijelaz na klimatsku neutralnost. Plan predviđa fleksibilnija pravila o državnim potporama, preusmjeravanje postojećih europskih fondova za poticanje zelenih tehnologija, brže izdavanje dozvola za zelene projekte, ulaganje u stjecanje vještina na tržištu rada i zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini kako bi se osigurala opskrba kritičnim sirovinama.

Komisija predlaže privremeno fleksibilnija pravila za odobravanje državnih potpora u investicije u obnovljive izvore energije i dekarbonizaciju industrije. No tu postoji opasnost za jedinstveno tržište budući da države članice nemaju iste ili slične fiskalne kapacitete za poticanje proizvodnje, što onda narušava pravilo o jednakim tržišnim uvjetima za sve. Stoga, Komisija kao kratkoročno rješenje predlaže da se iskoriste neiskorištena sredstva iz plana za oporavak od pandemije u iznosu od oko 225 milijardi eura.

U okviru plana EU sljedeće generacije osigurana su sredstva od kojih se veći dio dodjeljuje državama članicama kao bespovratna sredstva, a dio kao povoljni zajmovi. U svojim nacionalnim planovima za oporavak i otpornost države članice su preferirale bespovratna sredstva, tako da je dio namijenjen za povoljne zajmove ostao uvelike neiskorišten. Kao srednjoročno rješenje Komisija namjerava predložiti uspostavu Fonda za europsku suverenost u okviru revizije višegodišnjeg proračuna EU-a sredinom ove godine.

Komisija je u srijedu predstavila dokument koji će poslužiti kao podloga za raspravu za izvanredni samit čelnika EU-a 9. i 10. veljače u Bruxellesu, koji će u cijelosti biti posvećen konkurentnosti europskog gospodarstva i migracijama. Konkretne zakonodavne prijedloge Komisija je najavila da će objaviti prije redovitog proljetnog samita čelnika EU-a u ožujku. Riječ je o zakonu o industriji s nultom neto emisijom i zakonu o kritičnim sirovinama.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija