Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Zdravlje

Europska komisija predlaže jačanje i proširenje ciljanog probira raka

  Hina           21.09.2022.         2021 pogleda
Europska komisija predlaže jačanje i proširenje ciljanog probira raka

Europska komisija je predložila da se pojača provedba probira raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice te da se proširi ciljani probir na druge vrste raka, rak prostate, pluća i želuca. “Danas u okviru europskog plana za borbu protiv raka postavljamo novi smjer za probir raka u EU-u.  U skladu s našim novim preporukama, EU-ov program probira raka obuhvaćat će vrste raka koje zajedno čine gotovo 55 posto svih novih slučajeva koji se svake godine dijagnosticiraju u Uniji. Naše nove preporuke, koje se temelje na znanstvenim dokazima i izvrsnosti koju smo u istraživanju raka postigli u posljednjih 20 godina, ojačat će naše djelovanje u cijeloj Uniji kako bismo rano djelovali i popunili prazninu koja je nastala zbog utjecaja bolesti covid-19 na dijagnozu raka i skrb za oboljele od raka”, izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Cilj nove preporuke je pojačati provedbu probira raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice kako bi se postigao cilj utvrđen u europskom planu za borbu protiv raka da takvi probiri do 2025. budu dostupni za 90 posto osoba koje ispunjavaju uvjete.

Tako se predlaže da se ciljna skupina za probir raka dojke proširuje na žene u dobi od 45 do 74 godine (a danas je to dobna skupina od 50 do 69 godina). Radi otkrivanja raka vrata maternice preporučuje testiranje žena u dobi od 30 do 65 godina na humani papilomavirus svakih pet ili više godina, ovisno o tome jesu li cijepljene protiv HPV-a. U preporuci se poziva na  trijažno testiranje na rak debelog crijeva u osoba u dobi od 50 do 74 godine fekalnim imunokemijskim testovima radi eventualnog slanja na endoskopiju/kolonoskopiju.

Prema preporuci, koja se temelji na najnovijim znanstvenim dokazima, predlaže se proširenje organiziranog probira na tri vrste raka.

Preporučuje se testiranje na rak pluća u strastvenih i bivših pušača u dobi od 50 do 75 godina, testiranje na rak prostate u muškaraca u dobi do 70 godina na temelju antigena specifičnog za prostatu, uz magnetsku rezonanciju kao dodatnu pretragu te probir na Helicobacter pylori i praćenje prekanceroznih lezija želuca na područjima s visokom incidencijom i smrtnošću od raka želuca.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje