Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravstvo

Europska komisija: 1,1 milijarda eura za iskorjenjivanje dječje paralize

  Hina           11.10.2023.         1562 pogleda
Europska komisija: 1,1 milijarda eura za iskorjenjivanje dječje paralize

Europska komisija zajedno s Europskom investicijskom bankom (EIB) i Zakladom Billa i Melinde Gates najavili su u srijedu financijski paket od 1,1 milijarde eura za iskorjenjivanje dječje paralize.  “Blizu smo tome da izbrišemo dječju paralizu s lica Zemlje. Europska komisija, EIB i Zaklada Billa i Melinde Gates udružili su se kako bismo u tome zaista uspjeli.  S milijardu eura uz potporu naše europske strategije ulaganja Global Gateway ulagat ćemo u jačanje zdravstvenih sustava u svijetu i lokalnu proizvodnju i primjenu cjepiva i lijekova gdje su najpotrebniji”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.  “Ova će inicijativa biti prekretnica u jačanju imunizacije i zdravstvene skrbi kako bi svako dijete, bez obzira na okolnosti, bilo zaštićeno od dječje paralize”, izjavio je predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer.

Kako bi se ubrzao napredak prema iskorjenjivanju poliovirusa, cilj je partnerstva osigurati 500 milijuna eura u isplatama Globalnoj inicijativi za iskorjenjivanje dječje paralize, posebno Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i UNICEF-u. Tim će se sredstvima financirati cijepljenje gotovo 370 milijuna djece protiv dječje paralize godišnje, provoditi kampanja protiv dječje paralize, pružati  ključne zdravstvene usluge djeci, uključujući cijepljenje protiv ospica i druga rutinska cijepljenja.

 Osim toga, paket uključuje 500 milijuna eura u investicijama i bespovratnim sredstvima za pristupačnost zdravstvenih inovacija, jačanje zdravstvenih sustava i pripravnost za buduće pandemije. Od toga je 250 milijuna eura bespovratnih sredstava i ulaganja iz Zaklade Billa i Melinde Gates te 250 mlijuna eura ulaganja Europske investicijske banke i sredstava iz Europskog fonda za održivi razvoj plus 80 milijuna eura bespovratnih sredstava za tehničku pomoć.

Poliovirus je i dalje endemski virus, prisutan u samo dvije zemlje – Pakistanu i Afganistanu – a 80 posto njegovih varijanti prisutno je u ukupno samo četiri regije tih zemalja. “Zahvaljujući medicinskim inovacijama svijet je iskorijenio jednu ljudsku bolest – velike boginje. Danas smo na rubu iskorjenjivanja još jednog virusa – poliovirusa. Odlučno ću raditi na tome da nijedno dijete na svijetu ne oboli od te strašne bolesti. Vjerujem da ćemo uspjeti zauvijek iskorijeniti dječju paralizu i učiniti zdravstvene inovacije pristupačnijima svim ljudima, a posebno onima u najsiromašnijim zemljama”, izjavio je Bill Gates, supredsjedatelj Zaklade Billa i Melinde Gates.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo