Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Europolov - kako zaštititi mobilne uređaje od cyber kriminala

  vn           25.10.2016.         1370 pogleda
Europolov - kako zaštititi mobilne uređaje od cyber kriminala

U cilju podizanja svijesti među korisnicima, Europolov Europski centar za cyber kriminal (EC3) danas je pokrenuo zajedničku kampanju podizanja svijesti o mobilnom zlonamjernom softveru kao dio europskog mjeseca cyber sigurnosti (European Cyber Security Month).

Tijekom ovog tjedna, 22 države članice EU-a (Austrija, Belgija, Hrvatska, Cipar, Češka, Mađarska, Irska, Italija, Francuska, Njemačka, Grčka, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina), tri nečlanice (Kolumbija, Norveška i Ukrajina) i dvije agencija Europske unije (enisaieu-LiSA)u suradnji s brojnim javnim i privatnim partnerima podizat će svijest o ovom kaznenom fenomenu i njegovim posljedicama. Aktivnosti će uključivati konferencije za tisak, predavanja u školi, edukacijske radionice i tečajeve, online kvizove i razgovore uživo na društvenim mrežama. Ova pan-europska nastojanja popratit će velika komunikacijska kampanja putem društvenih medijskih kanala i nacionalnih internetskih stranica tijela koja se bave provedbom zakona.

 Kako bi pomogli ljudima da bolje zaštite svoje mobilne uređaje od cyber kriminala, Europolov Europski centar za cyber kriminal izradio je materijal za podizanje svijesti koji se može javno preuzeti na 20 jezika. Isti daje pregled prijetnje i ključnih ranjivosti mobilnih uređaja. Nizom savjeta objašnjava se kako na siguran način obaviti svakodnevne aktivnosti kao što su preuzimanje aplikacija, internetsko bankarstvo, povezivanje s WI-FI mrežom odnosno kako ne postati žrtva malicioznog ransomware programa na mobilnom uređaju.

 Kako je vidljivo iz Europolove Procjene prijetnje organiziranog kriminala na internetu za 2016. godinu (2016 Internet Organised Crime Threat Assessment), mobilni štetni softver je stalno prisutan u kriminalističkim istraživanjima u 14 europske države. To je jasan pokazatelj da se mobilni malver konačno probija u javnu domenu kako s obzirom na prijavljivanje tako i kasnije kriminalističko istraživanje napada mobilnih malvera.

 Rob Wainwright, direktor Europola, kaže: "Tijela za provedbu zakona i naši gospodarski partneri i dalje prijavljuju širenje mobilnog malvera, koji je sad jednako složen kao i onaj na stolnim računalima. Korištenje sigurnosnog softvera i prijavljivanje napada dat će i tijelima za provedbu zakona i sigurnosnom sektoru cjelovitu jasniju sliku a samim time i veće kapacitete za smanjenje prijetnje. Moramo građanima i poslovnim subjektima poslati senzibilizirajuću poruku, a ova je globalna kampanja prvi korak prema stvaranju zajedničkog saveza između javnog i privatnog sektora u EU-u i šire.".

 Preko 45 partnera iz sektora internetske sigurnosti, financijskih institucija, nacionalnih ministarstava i CERT-ova (računalni timovi za hitne slučajeve) davat će podršku ovoj kampanji na nacionalnoj razini.

 Ova kampanja podizanja svijesti dio je višegodišnjeg strateškog plana EMPACT-a za 2016. godinu (empact Multi-Annual strategic Plan 2016)kao dio podprioriteta cyber kriminal pod cyber napadima, u okviru ciklusa politika EU-a za teški i organizirani međunarodni kriminalitet, čiji je cilj jačanje svijesti o cyber kriminalu, odgovornosti, otpornosti i okretnosti privatnih korisnika i profesionalaca, posebno operatera kritičnom infrastrukturom i informacijskim sustavima, kako bi se prijetnje žrtvama i šteta od cyber kriminala sveli na najmanju moguću razinu. Kampanju koordinira Europol uz blisku podršku Službe za cyber kriminal grčke policije.

 Cyber sigurnost zajednička je odgovornost. Europski mjesec cyber sigurnosti (European Cyber Security Month (ECSM))predstavlja godišnju zagovaračku kampanju EU-a koja se provodi u listopadu, a cilj joj je podizanje svijesti o cyber sigurnosnim prijetnjama, promicanje cyber sigurnosti među građanima i pružanje najnovijih informacija o sigurnosti putem edukacije i razmjene najboljih praksi.

Pratite kampanju #mobilemalware campaign

Twitter

@Europol
@EC3Europol

Facebook

https://www.facebook.com/europol YouTube

https://www.youtube.com/user/EUROPOLtube

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti