Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Poljoprivreda

Europarlametarka Jakovina : U Hrvatskoj treba dopustiti sadnju konoplje za liječenje

  jutarnji.hr           14.03.2014.         1492 pogleda
Europarlametarka Jakovina : U Hrvatskoj treba dopustiti sadnju konoplje za liječenje

Može li Hrvatska iskoristiti priliku i sijanjem industrijske konoplje barem početi rješavati dva velika problema - milijun hektara neobrađene zemlje i velik broj nezaposlenih? Po svemu sudeći, odgovor na ovo pitanje (koje smo otvorili u tekstu u ponedjeljak u kojem Ivo Bačlija, proizvođač i prerađivač ljekovitog ulja, govori o koristima konoplje) mogli bismo doznati vrlo brzo.

Pitanje za Komisiju EU

Naime, Sandra Petrović-Jakovina, SDP-ova zastupnica u Europarlamentu, krajem veljače poslala je Europskoj komisiji pitanja o toj temi.

- Upoznata sam s problemima proizvođača i zakonskom regulativom i očekujem da će Europska komisija uskoro odgovoriti na moje pitanje. Nadam se da će odgovor biti pozitivan za proizvođače industrijske konoplje, što bi trebalo poslužiti kao smjernica nadležnim ministarstvima u Hrvatskoj za izmjenu zakonske regulative i omogućavanje proizvođačima industrijske konoplje da im proizvodnja bude isplativija i u skladu s politikom ozelenjavanja Europske unije - rekla je Petrović-Jakovina.

U pisanom upitu navodi da "postojeći pravni okvir u Hrvatskoj omogućava poljoprivrednicima proizvodnju industrijske konoplje, no od nusproizvoda smije se proizvoditi samo ulje sjemenki. Ostatak te visokovrijedne biljke proizvođači su primorani neškodljivo uništiti."

Što EU zaobilazi

Dva su pitanja na koja očekuje odgovore. Prvo, bi li Komisija bila u mogućnosti pružiti određene smjernice uzimajući u obzir najbolju praksu država članica kako bi Hrvatska mogla usmjeriti svoju zakonsku regulativu u svrhu stvaranja dodatne vrijednosti korištenjem nusproizvoda industrijske konoplje. I drugo, što bi Komisija preporučila u okviru europske politike i industrije ozelenjavanja. Primjerice, čak i na razini Unije, usprkos povećanoj potražnji i interesu za vlaknima konoplje kao vrste nusproizvoda industrijske konoplje, ne postoji pozitivan učinak od tog trenda razvoja.

Pomislili smo da se Jakovina-Petrović, postavljajući to pitanje, zauzela i za proizvodnju medicinskog kanabisa.

- Mislim da je nedovoljno poznavanje razlike izmedu te dviju vrsti konoplje i dovelo do činjenice da je sadnja industrijske bila gotovo zabranjena do početka 2012., kad je Ministarstvo poljoprivede promijenilo pravilnik. EK uvijek izbjegavala očitovati se po tom pitanju, dajući do znanja da je to unutrašnje pitanje država članica - rekla je Petrović-Jakovina.

Potpisi za kanabis

Dodaje da će se to pitanje ipak naći na dnevnom redu EK. Naime, upravo se prikupljaju potpisi za Europsku građansku inicijativu (EU zakonodavna inicijativa kojom najmanje milijun građana EU svojim potpisima u najmanje sedam zemalja članica traži od EK promjenu zakonodavstva) za legalizaciju kanabisa.

- Budući da skupljanje potpisa upravo traje, a rok je 20. studenoga 2014., to će pitanje vjerojatno zbog činjenice da se bliže europski izbori dočekati sljedeći saziv Europske komisije.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
17.3.2014. 20:44
@kišni ma pusti ženu ako hoće neka puši!
kišni
17.3.2014. 19:09
pa nisam ništa drugo ni očekivao od milostive, ma kakva konoplja, nek se ona uhvati štijače i motike a ne prodavati nebuloze, djeca nam napuštaju hrvatsku jer nemaju posla a ona bi sadila travu kak ti u zdravstvene svrhe, samo nam još fali da nam se djeca drogiraju možda bi im ova katastrofa u hrvatskoj ljepše izgledala iz te perspektive.


Još iz kategorije Poljoprivreda