Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Europska unija

Europa mora biti spremna na reforme

  Hina           12.09.2023.         683 pogleda
Europa mora biti spremna na reforme

Europa mora biti spremna na reforme i prihvatiti da ono što funkcionira za sadašnji broj članica Europske unije, neće funkcionirati s većim brojem, rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u utorak u Strasbourgu.  Osvrnula se na potrebu revizije ugovora Unije, za što se Europski parlament založio u rezoluciji prošle godine, kako bi se ispunila očekivanja građana i prijedlozi Konferencije o budućnosti Europe.  "Ne mogu opravdati što smo potrošili godinu i pol dana na Konferenciju o budućnosti Europe sa sjajnim zaključcima i puno velikih izjava i onda - ništa", rekla je Metsola, dodavši da su i Parlament i Komisija "puno novaca potrošili" na CoFoE.

"Moramo biti spremni prihvatiti da ono što nekako funkcionira za 27 (članica), neće funkcionirati za 32, 33 ili 35 i da moramo biti spremni reformirati se", rekla je Metsola novinarima. Naglasila je da se tu ne radi samo o zajedničkoj poljoprivrednoj politici ili ukidanju jednoglasnosti u vanjskoj politici, već da političari trebaju shvatiti da je Unija "snažnija i sigurnija i politički i ekonomski ako je veća".  Građani 27 zemalja članica Unije ponovno će izaći na izbore u lipnju 2024. godine, a Metsola je izrazila nadu da će se dogovor o paktu o migracijama i azilu postići prije europskih izbora.

UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je u kolovozu da je najmanje 2060 migranata umrlo na Sredozemlju od početka godine i povećani su pritisci ilegalnih migracija u cijeloj Europi.  Ako se to pitanje ne riješi, "birači će misliti da smo nesposobni", upozorila je predsjednica Europskog parlamenta. Ususret izborima prioritetne teme bit će klima, gospodarstvo, stambena politika za mlade, borba protiv ekstremizma, kao i jasnija komunikacija političara prema građanima, ocijenila je čelnica Europskog parlamenta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija