Ministarstvo omogućuje školama terensku nastavu u Jasenovcu
Sinčić: Staviti moritorij na uvođenje 5G tehnologije
Predstavnici SPC-a bojkotirali ekumensku molitvu za jedinstvo kršćana
Atifašistička liga: 75 karanfila za žrtve holokausta na Trgu žrtava fašizma
Ministar Kujundžić nema izbora, ili će sam odstupiti ili će ga smijeniti
Bunjac napušta Pernarovu stranku
Odbor za obrazovanje: Promicati radnu definiciju antisemitizma

  Poljoprivreda

EU: Trošarine na rakiju neizbježne!

  Ivana Parađiković/Agroklub           16.04.2014.         1307 pogleda
EU: Trošarine na rakiju neizbježne!

Mađarska je, u nadi da će ipak izaći u susret svojim poljoprivrednicima, malo zaobišla pravila i proizvođače rakije za osobne potrebe oslobodila plaćanja trošarine na alkohol, no to se nije svidjelo Europskoj komisiji koja ju je zbog toga i tužila - piše Agroklub.  Sud u Luxemburgu presudio je da proizvođači rakije za osobne potrebe, čak i ako proizvode male količine rakije od voća koje sami uzgajaju, moraju plaćati trošarinu.

Iako su još 2011., iz Ministarstva poručivali da se nakon ulaska u EU, građani Hrvatske neće morati odreći običaja kao što su pečenje rakije za osobne potrebe, još jednom su se takva obećanja pokazala neistinitima. Presuda Suda Europske unije povodom tužbe zbog pečenja rakije u Mađarskoj nije pretjerano začuđujuća, ali je svakako dala do znanja svima koji su mislili kako tradicija još uvijek nije podlegla strogim pravilima, da se takva praksa neće tolerirati. Presuda Suda EU u slučaju Mađarske mogla bi imatiposljedice i za hrvatske poljoprivrednike koji peku rakiju za vlastite potrebe.

Kako bi se ovakva presuda mogla odraziti na hrvatskog poljoprivrednika?

Prema propisima EU, najniža trošarina za sva alkoholna pića, osim piva i vina iznosi 550 eura po hektolitru čistog alkohola. Prema hrvatskim zakonima, trošarina je nešto veća - 53 kune po litri čistog alkohola. Europski sud ipak je u presudi objasnio da Mađarska može primijeniti povlaštenu stopu trošarineu iznosu 50 posto standardne nacionalne stope, no i ta povlaštena stopa može biti ograničena samo na kućanstva koja se bave uzgojem voća i proizvode manje od 50 litara alkoholnog pića godišnje za osobne potrebe.

Umjesto 100, mali proizvođači mogli bi plaćati 1.325 kn?

U hrvatskom zakonu definiran je mali proizvođač jakog alkoholnog pića, čija proizvodnja ne smije prelaziti20 litara čistog alkohola godišnje i koji ne smije prodavati svoju rakiju. Takvi mali proizvođači po sadašnjem hrvatskom zakonu plaćaju trošarinu u obliku godišnjegpaušalaod 100 ili 200 kuna, ovisno o zapremnini kotla u kojem se rakija peče. Primijeni li se presuda europskog suda i na hrvatske zakone, trošarina za one koji peku rakiju za vlastite potrebe mogla bi se znatno povećati. Proizvođač koji, primjerice, godišnje peče 50 litara rakije s 40 posto alkohola mogao bi, umjesto paušala od 100 ili 200 kuna, plaćati najmanje 1.325 kuna.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.