Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Kultura

EU projekti spašavaju dvorce: Obnova kurije u Kapela Dvoru

        19.03.2014.         2443 pogleda
EU projekti spašavaju dvorce: Obnova kurije u Kapela Dvoru

U Hrvatskoj,  prema nekim evidencijama, ima preko 1300 dvoraca i kurija. Većina  je u devastiranom i ruševnom stanju, a iznimke su dvorci poput onih u Trakošćanu, Velikom Taboru ili Bežancu. Na području Virovitičko - podravske županije također se nalazi desetak dvoraca i kurija koji su ruševni, a neke od njih planiraju obnoviti novcem iz EU fondova.

Prije dvije godine Virovitičko - podravska županija kupila je ruševno zdanje kurije Janković, u Kapeli Dvoru kraj Virovitice, te ga nominirala za financiranje iz EU fondova u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2007-2013. Nositelj projekta je Virovitičko - podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA Razvojna agencija Virovitičko - podravske županije i mađarski Grad Szentlőrinc, a pridruženi partner na projektu je Turistička zajednica Virovitičko - podravske županije.

Vrijednost projekta iznosi 2,18 milijuna eura, a kompletan završetak radova očekuje se u rujnu ove godine, uz otvaranje desetak novih radnih mjesta.

Obnovljena kurija Janković postat će Turističko - edukativni centar sa 20 soba, konferencijskom dvoranom i restoranom te ujedno i centar za razvoj biciklističkog turizma na području Virovitičko - podravske županije, ali i cijele regije. U sklopu projekta, obnovit će se i označit 70 kilometara biciklističke rute uz rijeku Dravu, organizirati edukacije i trening programi za turističke vodiče, a i održat će se i biciklistički maraton Kapela Dvor - Szentlőrinc.

"Definitivno je to priča kontinentalnog turizma koja može imati uspjeh, mi nemamo more, ali imamo ponudu prirodnih ljepota, kulturnih dobara. Obnovljena kurija Janković bit će centar za razvoj biciklističkog turizma na području Virovitičko - podravske županije, ali i cijele regije. Imat će smještajne kapacitete, restoran, konferencijsku dvoranu, uredit će se okoliš, a najvažnije od svega otvorit će se 10 novih radnih mjesta i to sve uz pomoć EU fondova", kaže virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Nano-59
23.3.2014. 8:58
Terzo
samo sam komentirao njihove brojke temeljem koji oni opravdavaju ovaj postupak, da im je stalo do kako kažete kulturne baštine ista ne bi ni došla u ovo stanje u kojem je.
Novac koji dolazi nije novac koji su oni zaradili ili namakli kroz proračun nego sad ćete vidjeti tko su izvođači, konzultanti i svi oni koji dolaze na kazan po svoj dio apanaže, i kad ako bude gotovo dobili smo baštinu koja neće zarađivati za svoje elementarno održavanje a ja tu vidim i slutim probleme.
bać joza
21.3.2014. 0:13
Konačno nešto pozitivno napisano o Virovitičko podravskoj županiji i njezinim nastojanjima oko boljitka njezinih žitelja!
terzo
20.3.2014. 17:54
@nano-59 (ispeci pa reci / il` po "Virov`ticki" odvazi pa kazi)
Osim nekoliko radnih mjesta ostaje uredjena kulturna bastina . Zato Vas komentar nije na mjestu . Poz. terzo
Nano-59
19.3.2014. 17:53
2.18 milijuna €, za 10 radnih mjesta, 218.000,00 € za jedno radno mjesto ?????????????????


Još iz kategorije Kultura