Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Europska unija

EU: Postignut dogovor o označavanju meda, voćnih sokova, džemova i mlijeka

  Hina           01.02.2024.         1482 pogleda
EU: Postignut dogovor o označavanju meda, voćnih sokova, džemova i mlijeka

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su privremeni politički dogovor o preispitivanju i jačanju postojećih tržišnih standarda koji se primjenjuju na med, voćne sokove, džemove i mlijeko. Riječ je o reviziji nekoliko direktiva koje predviđaju između ostaloga obvezno označivanje podrijetla meda - zemlje podrijetla u mješavinama meda morat će se navesti na etiketi silaznim redoslijedom s postotkom svakog podrijetla.

Sada će obje zakonodavne institucije trebati svaka za sebe izglasati privremeni politički dogovor kako bi postao zakon. “Ažuriranjem naših tržišnih standarda i normi ojačali smo postojeća pravila, ali i europsku proizvodnju i koristi za potrošače. Naša predanost jasnijem označivanju podrijetla, smanjenom sadržaju šećera i povećanom udjelu voća odražava našu predanost promicanju informiranih odluka”, izjavio je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Dogovor su pozdravili i hrvatski zastupnici Tomisav Sokol (HDZ/EPP i Biljana Borzan (SDP/S&D), koji su sudjelovali u izradi pozicije Europskog parlamenta o ovom pitanju. “Postojeća pravila o označavanju meda potrošačima ne daju jasne informacije o sastavu meda. Zato sam još kao izvjestitelj Klub zastupnika EPP-a za Strategiju od polja do stola u Odboru IMCO pozvao na izmjene Direktive o medu, a uložio sam i amandman kojim sam zatražio donošenje novih pravila o označavanju meda koja će potrošačima prilikom kupovine pružiti jasne informacije o podrijetlu i sastavu meda”, rekao je u priopćenju Tomislav Sokol.

“Naša je obveza dati potrošačima jasne i točne informacije o proizvodima koje konzumiraju. Sigurna sam kako će ishod ovih pregovora ne samo koristiti njima, već i našim pčelarima koji su često bili žrtve nelojalne konkurencije, prevaranata i ilegalne trgovine. Potrošači do sada nisu znali ništa o zemlji podrijetla meda koji jedu. Sada to više neće biti slučaj”, izjavila je Biljana Borzan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija