Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Europska unija

EU: dogovor o dijelu paketa zakona o sprječavanju pranja novca

  Hina           19.01.2024.         1287 pogleda
EU: dogovor o dijelu paketa zakona o sprječavanju pranja novca

Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su u četvrtak privremeni politički dogovor o dijelu paketa zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Privremenim dogovorom o uredbi protiv pranja novca po prvi put se usklađuju pravila u cijeloj EU i zatvaraju moguće rupe u zakonu koje koriste kriminalci za pranje nezakonite dobiti ili financiranje terorističkih aktivnosti kroz financijski sustav, navodi Vijeće u svom priopćenju.

 Dogovor, koji još formalno trebaju potvrditi i Vijeće i Parlament, pozdravila je i Europska komisija, koja je predložila prvu  uredbu o suzbijanju pranja novca i borbi protiv financiranja terorizma i šestu direktivu o tom pitanju.
 Ti prijedlozi Komisije bili su dio zakonodavnog paketa o sprečavanju pranja novca predstavljenog u srpnju 2021., koji je uključivao i novu uredbu o osnivanju tijela za sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma i revidiranu Uredbu o sljedivosti novčanih sredstava i prijenosima kriptoimovine. Suzakonodavci su postigli dogovor o četiri prijedloga iz paketa.

 “Ovogodišnji sporazumi važna su prekretnica u borbi protiv prljavog novca u EU-u. Novim pristupom utvrđuju se pravila kojima se odlučno rješavaju nedostaci utvrđeni u prošlosti i osiguravaju fleksibilni mehanizmi kojima se osigurava da naš financijski sustav nije odredište prihoda stečenih kaznenim djelima”, izjavila je povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija