Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

EU demantira ministarstvo zdravstva, RH može ograničiti prodaju energetskih pića djeci

  vn           19.01.2018.         1015 pogleda
EU demantira ministarstvo zdravstva,  RH može ograničiti prodaju energetskih pića djeci

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan pozvala je nedavno Vladu RH da, u svrhu zaštite javnog zdravlja, ograniči prodaju energetskih napitaka djeci. Ministarstvo zdravlja negativno se očitovalo o inicijativi, uz obrazloženje da to ne dopušta zakonodavstvo EU.

 - Odgovor sam nekoliko puta pročitala jer nisam mogla vjerovati što tvrde. Ako su me se time mislili riješiti, grdno su se preračunali. Pa nekoliko država članica Unije je takve mjere već donijelo, Litva još 2014.! Tražila sam od Europske komisije pravno tumačenje i naravno, izlika našeg ministarstva ne drži vodu - istaknula je Borzan.

 Europarlamentarka je Komisiji postavila dva pitanja i dobila jasne odgovore.

Imaju li države članice pravo odrediti minimalnu dob za potrošnju određenih proizvoda iz razloga povezanih s javnim zdravljem? Je li EU pokrenula nekakav oblik postupka radi utvrđivanja povrede prava protiv Litve i Latvije?

 - Određivanje minimalne dobi za potrošnju određenih proizvoda iz razloga povezanih s javnim zdravljem dio je nacionalnih politika o javnom zdravlju. Države članice u potpunosti su nadležne za nacionalne politike o javnom zdravlju u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije. Stoga Komisija smatra da ne postoji razlog za pokretanje postupka protiv takvih nacionalnih mjera.

 - Komisija nije pokrenula nikakav postupak zbog povrede prava protiv Litve ili Latvije u vezi s nacionalnim zakonodavnim odredbama kojima se zabranjuje prodaja energetskih pića maloljetnicima.

 - Ako ministar već govori da ne mogu sva bolesna djeca dobiti lijekove, onda neka se makar angažira oko preventive. To ga ništa neće koštati. Koliko znam u Hrvatskoj se niti ne proizvode energetski napitci, uvozimo ih. Više od četvrtine naše školske djece ima prekomjernu težinu i po tome smo sedmi u Europi, vrijeme je da Hrvatska djeluje. Vjerujem da nema stranke u Saboru koja bi bila protiv, vjerujem da nema roditelja koji bi bio protiv - smatra europarlamentarka.

 Kada je predstavljena inicijativa da se maloljetnicima zabrani prodaja energetskih pića, portal www.srednja.hr je među svojim čitateljima proveo anketu. Većina ispitanih podržalo je inicijativu.

- S obzirom da su, po nekoj logici, čitatelji tog portala djeca i mladi, izuzetno me vesele rezultati ankete. To znači da među onima koje bi ova inicijativa zaštitila postoji svijest o postojanju problema. Još jednom pozivam Vladu da zaštiti zdravlje djece. Ako nisu sigurni kako to zakonski riješiti, neka pogledaju rješenja drugih država - poručila je Borzan.

 Anketa:

https://www.srednja.hr/ekobiz/zdrav-nacin-zivota/vecina-ispitanika-nase-ankete-podrzava-zabranu-prodaje-energetskih-pica-maloljetnicima/

 Pitanje i odgovor EK:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2017-006897+0+DOC+XML+V0//HR

Više na:

http://www.biljanaborzan.eu/hr/novosti-detalji/borzan-pozivam-vladu-rh-da-zabrani-prodaju-energetskih-napitaka-djeci-378

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti