Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Aktualnosti

Epidemiolozi poslali nove prijedloge Berošu: "Dosta nam je svega. Ovo nema smisla, vrijeme je da se uozbiljite"

  Višnja Gotal/Jutarnji list           31.08.2020.         1694 pogleda
Epidemiolozi poslali nove prijedloge Berošu: "Dosta nam je svega. Ovo nema smisla, vrijeme je da se uozbiljite"

Da im je svega dosta - omalovažavanja, beskrajnih dana i nepoštovanja struke - hrvatski su epidemiolozi konkretno pokazali u petak 28. kolovoza. Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus, u društvu još troje kolega, ministru zdravstva dr. Viliju Berošu odnio je popis njihovih zahtjeva. Ili prijedloga, kako će ih službeno, mekše nazvati - donosi Jutarnji list.

Prijedlog mjera za unapređenje rada na suzbijanju bolesti Covid-19 objavljen je 29. kolovoza, na stranicama Društva. Uz većinu su od 11 zahtjeva/prijedloga epidemiolozi pedantno napisali i moguće rješenje. Mogućnosti za izlike nisu ostavili.

Također, kaže nam dr. Venus, sve napisano je i ostvarivo. Većina toga se već danas može implementirati u praksu i olakšati život domaćih epidemiologa.

Beskrajna pitanja

Nakon bezbroj molbi, vapaja, na kraju i upozorenja, od Ministarstva kao prvo traže micanje njihovih telefonskih brojeva s TV ekrana. "Bolesni, oni koji sumnjaju na bolest ili žele konzultaciju zovu direktno epidemiologa. Pa nas stotinu i troje većinu vremena provodi odgovarajući na beskrajna pitanja zabrinutih ljudi. Njihova je zabrinutost jasna, ali odgovore bi im trebala davati danas ukinuta služba na broju 113", kaže dr. Venus u ime svih kolega.

Bilo bi također dobro, predlažu, da se otvori i mogućnost komunikacije SMS porukama.

Budući da im je pomoć nužna, jer služba ne samo da već puca po šavovima nego joj prijeti i kolaps, predlažu da im pomažu tek završeni liječnici koji danas rade pod nadzorom, ali i da se omogući preraspodjela specijalista unutar samog Zavoda. Podcjenjivanje njihove struke nikad im nije bilo jasno. Pa dok Ministarstvo danas financira specijalizacije svih smjerova, specijalizante epidemiologe mora plaćati Zavod sam. Traže promjenu.

Epidemiolozi su svjesni da gospodarstvo više ne može trpjeti i predlažu novi model za upućivanje u samoizolaciju.

"Virus SARS-CoV-2 u lokalnoj je transmisiji pa mjere nošenja maski, fizičke distance, higijene i dezinfekcije vrijede za sve. U samoizolaciju bi trebalo stavljati samo kontakte ako su iz strateških djelatnosti - zdravstvene djelatnike i osobe koje rade u staračkim domovima. Svi ostali kontakti radili bi svoj posao uz ionako predviđene mjere opreza", predlažu kako pomoći gospodarstvu, osobito malim poduzetnicima.

Ministru su također sugerirali da bi svi zavodi trebali imati svoje aparate za testiranje, a kupiti ih mogu iz decentraliziranih sredstava koje je država spustila lokalnim samoupravama.

I ono najvažnije, zahtijevaju veći angažman liječnika obiteljske medicine u suzbijanju virusa.

Liječnici obiteljske medicine oštar su trn u oku epidemiologa.

- Tražimo njihov veći angažman. Oko upisivanja u platformu, vođenja brige o svojim zaraženim osiguranicima, preuzimanju brige za njih. Ja kad ih upišem ne želim više o njima voditi računa. Prepuštam ih njihovom izabranom liječniku, jer meni dolaze novi zaraženi i moram za njih osloboditi vrijeme. Slušam ‘njima nitko ne može stati na kraj’. Kako ne može? Imaju ugovor s HZZO-om, neka im zaprijete raskidom ugovora i problem riješen.

Ljudski faktor

"Negdje sam pročitao da su koncesionari bili uključeni u samo 10 posto aktivnosti tijekom epidemije. Kao da se njih to ne tiče. Jasno, ne mogu generalizirati. Ministru sam to i rekao. Ne dajte da vas uvjeravamo kako je to nemoguće. Osobno na svom području ima liječnika obiteljske medicine s kojima odlično surađujemo i onih s kojima ne. Sve se svodi na ljudski faktor. Preozbiljna je ovo situacija za ‘meni se da, meni se ne da’. I meni se puno toga ne da. I ja bih se danas izvalio i gledao nogomet, ali moram nazivati kontakte i zaražene", dosta je svega dr. Venusu.

Ministar Beroš je, govori dr Venus Jutarnjem, saslušao prijedloge i odmah pozvao suradnike koji ih mogu riješiti i dao im upute. Epidemiolozima je to dobar znak.

Pritom, neka od rješenja ne zahtijevaju dodatno vrijeme i novac. S njihovom se provedbom može početi već danas, 1. rujna.  "Liječnike obiteljske medicine moguće je odmah upozoriti da povećaju svoj angažman", predlažu epidemiolozi.

I zaključuju:  "Sve ovo više nema smisla. Ljudi, uozbiljite se. Osjećamo se kao zadnji kreteni, mjesecima smo građani drugog reda jer se netko buni što god mi napravili", zavapio je dr. Venus.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti