Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Putujem i pišem

Engleska: London

  Žarko Klaić           11.04.2012.         4618 pogleda
Engleska: London

Teško je započeti svaku priču. Postavljam si pitanje - Kako jedan više milijunski grad opisati u jednoj priči? Nakon putovanja po Irskoj 2009. godine i povratka u Hrvatskoj ostale su neke praznine. Prva je praznina bila u spoznaji da sam te godine dotaknuo englesko tlo sletjevši u Luton bez da sam vidio išta od Engleske. Stoga sam se logično morao vratiti. Iduće godine iznjedrio se plan o desetodnevnom putovanju po Engleskoj. Plan je obuhvaćao obilazak Londona, Greenwicha, Portsmoutha i kao nekakav završetak ciklusa Stonehange. Jedan od ciljeva je bio i ne potrošiti previše novaca jer u neku ruku u tome je razlika između turista i putnika. Komfor je važan, no ne i nužan.

Put je započeo laganom vožnjom vlakom od Virovitice do Zagreba i prvi kilometri su već bili tu. Let aviokompanijom Wizz-air preko Zagreb do Lutona prošao je relativno ugodno. Putovanje je tek sada započelo. Negdje sam pročitao da ne postoji ''strana zemlja'', jedino smo mi ''stranci'' u njoj. Žig je bio u putovnici i službenik na carini zaželio nam je sretan put i ugodan boravak u Engleskoj.

Kad čovjek putuje na ono što Englezi zovu ''low budget'' onda i hosteli zvuče kao nekakav luksuz. Životopisnih naziva; Dover Castle Hostel and Bar i Astor Victoria ponudili su relativno pristojan smještaj s doručkom. Astor Victoria s blizinom glavnoj žili kucavici Londona, Victoria couch station, nudio je dobru poziciju za istraživanje grada, povoljnu cijenu smještaja uz zavidnu razinu profesionalnosti i čistoće uz doručak.

U nekoliko londonskih dana nastojali smo obići i upoznati najpoznatija mjesta u gradu.

Tower Bridge : ''London Bridge is falling down, Falling down, falling down. London Bridge is falling down, My fair lady.'' To su stihovi svjetski poznate pjesme kojih sam se sjetio dok sam promatrao taj slavni most. Spajajući dvije obale Temze i svojom magičnom privlačnošću postao je neizostavni dio svih razglednica Londona. Prelazeći pješice preko njega osvrnuo sam se na samu Temzu koja je mutno i sporo protjecala ispod. Voda je život, a Temza Londonu daje slobodu, nesmetanu plovidbu prema vodama Sjevernog mora. Most sa svoja dva specifična, prepoznatljiva tornja tiho prepričava povijest grada, dovoljno ga je samo pažljivo promatrati.

Buckingham Palace: Kraljičina rezidencija i jedna od zasigurno najpoznatijih zdanja u Londonu. Na vrhu palače vijorila se Union Jack, zastava Ujedinjenog Kraljevstva. Šetao sam oko zdanja iščekujući da se nešto dogodi. Fotografiranje ispred ulaza, fotografiranje s lijeva, fotografiranje s desna, ali ništa značajnog se nije događalo. Pomisao da će kraljica mahnuti s prozora baš meni brzo je sišla s uma. Pažnju sam usmjerio na nepokretne kipove ispred same palače. Najviše me se dojmila statua kovača naslonjenog na lava koja se bila sastavni dio lijepo izrađene fontane koja se nalazila nasuprot palače. Krenuli smo preko parka polako natrag prema hostelu, pomalo razočarani, i usput u parku naletjeli na vrlo susretljive i opće poznate londonske vjeverice. U tom trenutku smo opazili nešto vrlo dojmljivo. U polaganom kasu, na predivnim konjima, pristizala je Kraljičina Garda. Obučeni u crvene plašteve s  žutim perjanicama utaknutim u kacige, dok im je mač položen na ramena, djelovali su veličanstveno. Potrčali smo prema ulazu u Palaču i shvatili da ćemo ipak prisustvovati jednoj od važnijih ceremonija u Londonu - izmjeni garde na ulazu u Palaču. Događaj kojeg je vrijedno vidjeti.

Hyde Park : London je poznat po svojim velikim zelenim površinama. Hyde Park pripada u skupinu najvećih parkova u gradu. Prostire se na velikoj površini i zajedno s još tri londonska park čini povezani lanac parkova. Ovaj park je definitivno pravo mjesto za odmor u što smo se uvjerili. Prostor je to savršen za igranje, čitanje, šetanje, rolanje, vožnju biciklom i za ostale rekreacijske aktivnosti. Poželite li prosvjedovati i želite li da vas netko čuje krenite put Speaker's Cornera. Mjesto je to gdje svi građani slobodno, bez straha od policijske represije, mogu iznijeti svoje mišljenje, revolt ili jednostavno pričati gluposti. Svatko će imati svoju publiku. Park krasi i prekrasno umjetno jezero oko kojeg se može prošetati, a možete i hraniti mnogobrojne ptice koje ljeti borave na jezeru; patke, labudove, guske,...

Tower of London : Tower of London je odlično mjesto za upoznavanje mračne engleske povijesti. Utvrdu je utemeljio u 11. stoljeću normanski kralj Viliam Osvajač i smjestila se na samoj obali Temze. Iako je ulaznica za hrvatske prilike bila  podosta skupa, samo mjesto pruža jako puno svakom sladokuscu zaljubljenom u povijest. Dom je to Kraljevskih krunskih dragulja i kolekcije blaga prikupljene sa svih dijelova velikog kolonijalnog carstva. Zanimljivo je prošetati utvrdom i različitim prostorijama koje su svake za sebe uređene u zasebne kolekcije. Dojmio me se posebno film koji se cijelo vrijeme vrtio na ulazu u prostorije Krunskih dragulja. Film je prikazivao krunidbu engleske kraljice Elizabete II. Iz 1953.godine. Djelovao je dosta emocionalno na mene iako nisam Englez. Nekako shvaćam kako se sami stanovnici Britanije osjećaju i što njima znači lik kraljice. Imalo je to nekog smisla. Još jedan važan dio kolekcije koji bih istaknuo je zbirka srednjovjekovnog naoružanja i oklopa. Sjajno oružje i sjajni oklopi koji privlače nekom magnetičnom snagom.

 Sherlock Holmes Museum: vrlo zanimljivo mjesto koje možete lako posjetiti uz vrlo pristupačnu cijenu. Dosjetljivi Englezi odlučili su iskoristiti literarni lik i djelo Sir Arthura Conana Doylea. 221B Baker Street je jedna od vjerojatno najpoznatijih književnih ulica. Muzej je koncepcijski dosta zanimljiv. Obilazak kuće Sherlocka Holmesa daje uvid u svijet kasnog viktorijanskog razdoblja s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Odlično je vidjeti namještaj i predmete iz tog razdoblja, dotaknuti Holmesovu violinu ili sjesti u fotelju i s Sherlockovom kapom i s lulom u ustima razmisliti o globalnim problemima. Dodatni ugođaj rade voštane figure likova iz Doyleovih romana, a i lik poznatog nam detektiva ovjekovječen je u osobi vodiča. Posjetite muzej, isplati se svaka funta.

 Trafalgar Square: želite li uživati u gradskoj vrevi Londona ne treba propustiti Trafalgar Square. Prekrasan trg kojeg zasigurno treba posjetiti jer ga krase lijepe fontane i još ljepša arhitektura. Prilazeći trgu jednostavno nisam mogao ne zamijetiti visoki stup na kojem je ponosno stajao Vice-Admiral Horatio Nelson, jedan on velikih junaka engleske povijesti. Uistinu po svim mjestima u Engleskoj koje smo posjetili svagdje smo pronašli barem neki dio grada koji je posvećen njemu. Popeo sam se na spomenik i obgrlio starog engleskog lava, ovjekovječena scena fotografijom za dugo sjećanje na London.

 Greenwich: iako smo obišli još mnoga druga mjesta Londona, u planiranju puta posebno vrijeme sam planirao ostaviti Greenwichu. Taj južni dio grada mjesto je Kraljičine kuće, Kraljevske mornaričke škole, Greenwich parka i Kraljevskog opservatorija kroz kojeg prolazi nulti meridijan. Greenwich je mjesto nastanka slavne engleske pomorske povijesti i uvršten je na UNESCO-v popis svjetske baštine. Fantastična arhitektura Državnog pomorskog muzeja može se doživjeti ako ga pogledate s druge obale Temze. To možete učiniti tako do prođete tunelom za pješake ispod Temze koji spaja Greenwich i Isle of Dog's . Greenwich je zaista poseban dio Londona koji je poznat i po velikim osobama iz povijesti Engleske; Elizabeta I, Henrik VIII, samo su neki od njih.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Putujem i pišem