Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Gospodarstvo

Elektronički otpad Virovitici donio 50 novih radnih mjesta

  Dragutin Šantoši/Večernji list           26.05.2009.         5662 pogleda
Elektronički otpad Virovitici donio 50 novih radnih mjesta

VIROVITICA - Sve stroži ekološki zakoni natjerali su hrvatske građane i tvrtke da više brinu o električnom i elektroničkom otpadu, koji je godinama završavao na gradskim smetištima ili je bacan u kanale i šumarke.

Virovitička tvrtka Flora Vtc potkraj 2007. godine od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na javnom je natječaju dobila koncesiju za prikupljanje svih deset vrsta električnoga i elektroničkoga otpada. Od tada je na skladištenje i recikliranje u Viroviticu dovezeno ukupno oko 5200 tona odbačenih televizora, računala, hladnjaka, štednjaka i drugih uređaja i aparata.

– U studenome 2007. godine prikupili smo 20 tona, a u travnju ove godine 720 tona električnoga i elektroničkoga otpada, što potvrđuje da je takav otpad najbrže rastući u Hrvatskoj. S više od 150 poduzeća i organizacija širom Hrvatske dogovorili smo prikupljanje otpada koji dovozimo u Viroviticu i predajemo tvrtki Spectra media na obradu – kaže Željko Iharoš, direktor Flore Vtc, i ističe da je nova djelatnost otvorila pedesetak novih radnih mjesta.

Stručnjaci tvrde da u Hrvatskoj godišnje nastane više od 30.000 tona ee otpada. Svake godine građani kupe nekoliko stotina tisuća računala, mobitela i drugih uređaja, koji već za nekoliko godina završe u otpadu. Cijeneći da će ee otpada biti sve više, država je ove godine naknadu od 1,5 kuna za kilogram ee otpada povećala na 2,6 kuna, a sve kako bi se povećale količine prikupljena ee otpada.

– Grad Virovitica predvodnik je u zbrinjavanju ee otpada pa smo ranijih godina među prvima u Hrvatskoj prikupljali dotrajale baterije i sortirali komunalni otpad. Danas je tvrtka Flora Vtc naš gradski brand za koji zna cijela Hrvatska, pa i izvan naših granica – napominje gradonačelnik Ivica Kirin.

U suvremenu opremu i vozila za prikupljanje ee otpada Flora Vtc investirala je dosad više od 15 milijuna kuna. Ovaj posao pokazuje se isplativim, a ove godine u Virovitici očekuju porast prihoda od prikupljanja ee otpada sa 6 na više od 10 milijuna kuna.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

zagi
29.5.2009. 21:08
Zar nitko neće ukloniti ee otpad iz zone III i odgovarati za neodgovorno ostavljanje na zemljištu, tako se prave divlje deponije smeća i onda se čudimo što neodgovorni pojedinci ostvaljaju smeće sve i svuda???? GRAD I FLORA BI TREBALE BITI ODGOVORNE I BITI UZOR GRAĐANIMA??????
zagi
27.5.2009. 16:53
"Sve stroži ekološki zakoni natjerali su hrvatske građane i tvrtke da više brinu o električnom i elektroničkom otpadu, koji je godinama završavao na gradskim smetištima ili je bacan u kanale i šumarke."

Ovo je za rubriku -VJEROVALI ILI NE- jer upravo je FLORA deponirala 10 tak kamiona toga otpada u ZONU III, to je ona preko puta PLODINA I KTC-A.
TOČNO preko puta autosalona FiŠER je netko neodgovorno istovario par kamiona starih monitora, televizora....I tim činom ugrozio zdravlje virovitičana....

A EVO ŠTO JE EE OTPAD????????
Otpad su tvari ili predmeti koje je posjednik otpada odbacio, namjerava ili ih mora odbaciti (NN 151/03)
Elektronički otpad ( E-otpad) - količinski najbrže rastuća kategorija otpada ( računala, veliki kućanski aparati, mobiteli, televizori i dr.)
E-otpad je postao problem zbog dvije stvari:
1. sadrži preko 1000 različitih tvari
(mnoge otrovne)
2. stvara se u alarmantnim količinama

OTROVNE TVARI U E-OTPADU
OLOVO (monitori)- štetno djeluje na živčani i reproduktivni sustav, koči mentalni razvoj djece i fetusa
HEKSAVALENTNI KROM (zaštita od korozije)- oštećenja DNA, asmatični bronhitis
BARIJ (katodne cijevi)- nateknuće mozga, oslabljenost mišića, oštećenje jetre, srca, slezene
PVC- pri spaljivanju nastaje otrovni plin dioksin

KADMIJ (IR čitači, otpornici čipa)- taloži se u tijelu, oštećuje bubrege i kosti
ŽIVA ( svjetlosne žarulje u ravnim ekranima)- šteti mozgu, oštećuje bubrege, šteti razvoju fetusa
BERILIJ (matične ploče)- kancerogena tvar
TONERI (glavni sastojak je crni pigment)- iritacija dišnih puteva,kancerogen

IZVOZ ELEKTRONIČKOG OTPADA
Pod izlikom pomoći za razvoj u Treći svijet šalje se štetni E-otpad
80% takvog otpada nalazi se u Aziji
Gradovi odlagališta:
Kina, Karachi,
Pakistan, New Delhi
Indija

Afrika se guši u istrošenoj elektronici bogatih zemalja
Usprkos novim europskim propisima koji žele spriječiti odlaganje milijuna tona elektroničkog otpada u Africi i Aziji, stanovnicima prijeti gušenje u tom otpadu.  Iako je izvoz iskorištene elektroničke opreme i aparata legalan, oko 75% PCa koji stignu u Nigeriju je neuporabljivo te završava na odlagalištima u okolici Lagosa.

Svi znamo da je spalionica PLUTO izgorila i postavlja se pitanje gdje završava ee otpad iz FLORE???? NADAMO SE DA NE ZAVRAŠAVA U OBRONCIMA BILOGORE?
ZNAČI ŠTO JE ZA SVIJET AFRIKA, TO JE ZA RH VIROVITICA.
ŽIVJELI!xxll
27.5.2009. 14:39
Nije točno da nitko nije reagirao, taj ee otpad je bio spomenut na skupu SDP-a. Svakako da kod nas nema ekologije jer da je u Istri netko isipao građevnski otpad (ne ee otpad) u zoni III regirala bi policija, inspektori, komunalni redari... kao i da je to učinio netko od neodogornih građana.
A što se može desiti kada to KOD NAS radi FLORA UZ BLAGOSOV RUKOVODSTVA GRADA VIROVITICE. U SVIJETU SE TIM POSLOM BAVI MAFIJE, JER JE POSTAO UNOSNIJI OD TRGOVINE LJUDIMA, DROGOM...
ONAJ TKO NEZNA ŠTO JE EE OTPAD NEKA NA GOOGLE UKUCA POJAM EE OTPAD, PA ĆE UVIDJETI O ČEMU JE RIJEČ. A PRIJE SPAVANJA NEKA POPIJE TABLETU ZA SPAVANJE.
mastermind
27.5.2009. 12:16
Mogli ste stavit ovakav naslov : "Elektronički otpad Virovitici donio 50 novih radnih mjesta članovima hadezea" ;)

Survive
27.5.2009. 7:40
Virovitica je postala smetlište za ovaj otpad. Koja je korist od novih radnih mjesta ako to postane opasno za zdravlje. Zanimljivo je kako nitko ne reagira na deponij tog otpada na parceli kraj Vukovarske ulice. Izgleda da kod nas ne postoji pojam "ekologija".


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.