Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Priroda društva

Ekologija vode

  Davor Suhan/Moja Rijeka           28.03.2014.         2316 pogleda
Ekologija vode

Onaj tko ne zna kemijsku formulu vode, ne može završiti ni osnovnu školu. Ali onaj tko mokri u čistu, bistru rijeku, može završiti i doktorat…Dobrodošli u suvremeni obrazovni sustav planete Zemlje!

Tema ove današnje kolumne može se pročitati u samom naslovu…Ideju vam neću otkriti, taj zadatak ostavljam na razmišljanje onima koji brinu o ekološkim sadržajima odgoja i obrazovanja. A ja ću nastojati biti jasan.

Poticaj za ovaj kolumnistički pothvat nalazim u izvrsnom dokumentarnom filmu VODA –  MISTERIJ ŽIVOTA, autora Roberta Bezbradice, emitiranom u prošli utorak na prvom programu Hrvatske televizije. 

Nisam filmski kritičar, ali po mojem skromnom gledateljskom ukusu, opipu i mirisu, nimalo se neću ustručavat izreći vlastiti ocjenu: Radi se o, zasigurno, jednom od najvrednijih dokumentarnih filmova koji je ikada emitiran u programu hrvatskih dalekovidnica, uključujući i vremenski period Televizije Zagreb.

Takvim ga naprosto čini tematski sadržaj, kakav nedostaje u svim školskim udžbenicima, još od vremena kada je Marija Terezija naredila hrvatskim vlastelinima i biskupima da se po pitanju obrazovanja malo mrdnu iz kamenog doba.

Nakon uzbudljivih 50 minuta plovidbe, dosad nepoznatim predjelima moderne znanosti te zaboravljenim stazama drvene filozofije i religijske mistike, ovaj film nikoga ne može ostaviti  ravnodušnim – osim onih koji čekaju službenu potvrdu Svjetske zdravstvene organizacije sa nacrtanim odgovorima da voda nije samo H2O. 

A taj trenutak samo je pitanje dana. Jer voda, kako stvari stoje, puno je više od toga. Ona posjeduje strukturu koja je mnogo važnija od njenog kemijskog sastava – tvrde mnogi nezavisni znanstvenici s Istoka i Zapada.

Opširniju stručnu raspravu o ovom pitanju ostavljamo u krugu same branše; ali obzirom da je cijela ova nova teorija krajnje pozitivna, nema potrebe čekati konsenzus struke. Za tako nešto nema, uostalom, ni vremena – posljednji ekološki sat na samom je izmaku...Stoga budimo razumni, shvatimo značaj ovih revolucionarnih laboratorijskih otkrića i proširimo vijest. Napor nije veliki, a isplativost je neprocjenjiva.

Znanstveni uvid u ovo strukturalno polje vode, u potpunosti mijenja ekološku svijest. Opasnost jedino postoji od povećane koncentracije dobrih misli koje bi u konačnici mogle podići sveukupnu vibraciju čovječanstva na višu duhovnu razinu, što znači velike gubitke u vojnoj industriji i ogroman pad naftnih dionica.

Uz ove glavne ekološke stradalnike, u drugom redu poslovne propasti nalazi se farmaceutska industrija, kojoj čista besplatna kristalna vodica prijeti totalnim izumiranjem. Preživjet će samo one industrijske linije koje proizvode homeopatske lijekove, čija se tajna, po svemu sudeći, nalazi u strukturi vodenih kristala.

Prema onome što se do sada može zaključiti, ekologija vode poprima jedan izrazito duhovno-psihološki karakter, usredotočen na svjesnu komunikaciju sa unutarnjom i vanjskom (vodenom)prirodom.

Robert Bezbradica i njegovi suradnici, veoma su lijepo dočarali tu cijelu priču koja apsolutno zaslužuje svoje istaknuto mjesto u svakoj školskoj videoteci, kao i priliku da postane dijelom obavezne školske lektire iz nekoliko nastavnih predmeta – počevši od prirode, kemije, biologije…pa sve do (čovjek da ne povjeruje) same povijesti.

Izgleda nevjerojatno, ali laboratorijski ekološki nalazi ne ostavljaju mjesta za velike dvojbe. Epidemiološka analiza strukture i rasporeda vodenih kristala, otkriva zapanjujuću istinu: Trovanje naroda zagađenom vodom, izaziva sukobe i uzrokuje ratove.

O kakvoj se vrsti zagađenja radi te o kakvom trovanju je riječ, predlažem da radije pogledate u spomenutom filmu kad za to bude prilike. Na Internetu je za sad, na žalost, dostupan samo kratki isječak filmske najave, ali kompenzaciju za ovaj domaći uradak, u ovom trenutku,  pronalazim u izvrsnom ruskom dokumentarcu Velika tajna vode.

Ako ste kojim slučajem nastavnik gore spomenutih predmeta, predlažem da ga obavezno podijelite s vašim učenicima. Osamdeset minuta provedenih uz ovaj video, biti će, garantirano, najbolje utrošeni školski blok-sat u ovoj godini.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, Portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Davor
28.3.2014. 23:05
@atma, ne smatra se slučajno da je BhagavadGita vrhunac duhovne mudrosti i znanja. A ovo je davno opisano u vedama, samo je ohola zapadna znanost to zapostavila...čemu je uvelike doprinijela i Katolička crkva koja ne razumije ni Isusa, a kamoli vedantu.
atma
28.3.2014. 20:01
@Davore, kao što bijaše rečeno u Bhagavad-giti:

"O Kuntin sine (Arjuna), Ja sam okus vode, sjaj sunca i mjeseca, slog om u Vedskim mantrama; Ja sam zvuk u eteru i sposobnost u čovjeku." (Bg. 7.8)


Još iz kategorije Priroda društva