Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Europska unija

EK pokreće Savez za kritične lijekove

  Hina           16.01.2024.         1187 pogleda
 EK pokreće Savez za kritične lijekove

Tijelo Europske komisije za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) objavilo je u utorak poziv na iskazivanje interesa za pridruživanje Savezu za kritične lijekove, što je jedna od ključnih mjera za sprečavanje i rješavanje nestašica ključnih lijekova. Savez za kritične lijekove otvoren je za sve zainteresirane i trebao bi raditi na jačanju suradnje između Europske komisije, vlada država članica, industrije i civilnog društva.

Savez je savjetodavni mehanizam koji će također djelovati kao mreža za ubrzavanje provedbe mjera EU-a u tom području. “Pokretanje Saveza za kritične lijekove još je jedno poglavlje naše europske zdravstvene unije s kojim se započinje zajednički poticaj za jačanje i modernizaciju proizvodnje ključnih lijekova u EU-u i diversifikaciju međunarodnih lanaca opskrbe”, izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Kyriakides dodaje da je Savez novi stup europske industrije, koji će pomoći u promjeni načina na koji se proizvode i nabavljaju lijekovi u EU-u te povećati sigurnost opskrbe. Savez za kritične lijekove, kao savjetodavni mehanizam, izrađivat će preporuke i savjetovati Komisiju, države članice i druge donositelje odluka u EU-u o tome kako riješiti dugotrajnu nestašicu lijekova. Na temelju Unijina popisa ključnih lijekova koji je Europska agencija za lijekove objavila u prosincu 2023. naglasak će biti na lijekovima s najvećim rizikom od nestašica i najvećim učinkom na zdravstvene sustave i pacijente.

Savez za kritične lijekove otvoren je za sva poduzeća i organizacije, države članice, lokalne i regionalne vlasti i njihove agencije, socijalne partnere, civilno društvo, zdravstvene djelatnike, pacijente, potrošače i druge skupine dionika, tijela i agencije EU-a. Savez će trajati pet godina. Očekuje se da će započeti s radom ovog proljeća i objaviti svoje prve preporuke o mjerama koje treba poduzeti kako bi se poboljšala opskrba ključnim lijekovima do jeseni.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija