Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Europska unija

EK: Oznake zemljopisnog podrijetla i za zanatske i industrijske proizvode

  Hina           17.04.2022.         2832 pogleda
EK: Oznake zemljopisnog podrijetla i za zanatske i industrijske proizvode

Europska komisija predložila je ovih dana okvir za zaštitu intelektualnog vlasništva za obrtničke i industrijske proizvode oznakama zemljopisnog podrijetla na sličan način na koji se štite zaštićeni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi. Na razini EU-a sada se oznakama podrijetla štite vina, jaka alkoholna pića i drugi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, a sada se predlaže ista zaštita za proizvode poput keramike, staklenih proizvoda, odjeće, čipke, nakita, namještaja, pribora za jelo, koji se proizvode samo u određenim područjima i proizvod su lokalnih vještina i tradicije.

“Europa ima iznimnu baštinu svjetski poznatih zanatskih i industrijskih proizvoda. Vrijeme je da njihovi pro izvođači imaju koristi od novog prava intelektualnog vlasništva, poput proizvođača hrane i vina, što će povećati povjerenje i vidljivost za njihove proizvode, jamčeći autentičnost i ugled. Današnja inicijativa pridonijet će stvaranju kvalificiranih radnih mjesta posebno za mala i srednja poduzeća te razvoju turizma također u ruralnijim ili ekonomski slabijim područjima”, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Oznakama zemljopisnog podrijetla bili bi zaštićeni proizvodi poput keramike Boleslawiec, staklo iz Murana, pribor za jelo Solingen, donegalski tvid, porculan Limoges. Komisija procjenjuje da bi oznakama zemljopisnog podrijetla moglo biti pokriveno od 300 do 800 proizvoda.

Prema prijedlogu uredbe, uspostavila bi se zaštita  zemljopisnih oznaka zanatskih i industrijskih proizvoda na razini EU-a kako bi se proizvođačima pomoglo u zaštiti prava intelektualnog vlasništva za svoje proizvode. Nova uredba također bi trebala olakšati borbu protiv krivotvorenih proizvoda, uključujući one koji se prodaju online. Pomogla bi također u rješavanju sadašnjeg problema fragmentirane i djelomične zaštite koja postoji na nacionalnoj razini.

Kako bi bilo sigurno da proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla doista ima određene karakteristike, proizvođače će se provjeravati sustavom kontrole sukladnosti sa specifikacijom proizvoda prije i nakon stavljanja proizvoda na tržište.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija