Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Kultura

Eh Dimitrije, Dimitrije

  Juraj Virovitzky           12.07.2013.         2021 pogleda
Eh Dimitrije, Dimitrije

Jedva dočekah otvaranje kioska da si kupim i priuštim po prvi puta u životu jedinstvenu grafiku svestranog umjetnika od svjetskog formata, uvaženog Dimitrija Popovića koji se pored slikarstva bavi još i pisanjem kratkih priča, monografija, romana i još koje čime i čija ostvarenja sa olovkom, kistom i bojama u ruci mi iz provincije možemo gledati samo na izložbama, u muzejima (ako si to danas možemo priuštit) i uglavnom u mislima, što je najčešće.                

Sjećam se prijašnjih akcija tih novina, do sada ne ponovljivih pothvata sa slikama hlebinskih  majstora naive i tri Ivana: Generalića, Večenaja i Lackovića-Croate čije su slike uklopljene u kalendare godinama krasile zidove svakog hrvatskog doma.

Tako sam i danas razmišljao i putem odlučio da ću ovu grafiku ovaj put oukviriti i ovjesiti na zid za vječnost jer se naša domovina još uvijek sva izranjavana ratom i ,,iscijeđena'' ovim kvazi- kapitalističkim i neoliberalnim jadom konačno nakon tolikog maltretiranja i čekanja vraća tamo gdje joj je oduvijek bilo mjesto. Može li išta biti ljepše od grafike Dimitrija Popovića kojeg je i sam papa Ivan Pavao ll neobično cijenio kada ga je onomad pozvao da mu se javi otvorenim pismom 2003., i njegovog umjetničkog viđenja tog povijesnog čina u liku božice ,,Europe''.                                                            

Kupih novine ni ne otvarajući ih jer, to je to, nimalo ne sumnjajući. Doma se uhvatih nježno kidajući najlon i prije nego uperih pogled u ,,Europu'' na tren mi zabljesnu crveni logo tih istih novina i u prvi mah pomislih da je to neka naljepnica ali kad još jednom malo bolje pogledah... pa to je stvarno nespretno nacrtan njihov logo. Odmah mi krene u glavi bujica pitanja u svoj toj nevjerojatnosti, šokiranosti i nemoći. Kako je to uopće moguće da se netko ovako poigrava i sprda s umjetnošću jednog svjetski poznatog majstora i s nama čitateljima i kupcima te grafike. (A novine još i umotane u papir jednog trgovačkog lanca)?!.                                               

Kao šaka u oko ili nešto još gore, udarac po zdravom mozgu kroz otvorenu lubanju. Čisti sumrak umjetnosti, pad i propast!... Pa zar je taj logo morao biti baš na tom mjestu, mogao je recimo biti u ravnini potpisa ili negdje decentno stavljen... moglo je i bez njega uostalom, ali ne...netko se gadno poigrao s nama misleći da smo mi valjda ,,mala djeca'' ili pak mutavci pa da ćemo s vremenom valjda ,,zaboraviti'' čija je to grafika i tko ju je objavio pa da nas se na to podsjeća s tim logom. Ali, kada sam saznao, pri tom nazvavši i zastupnicu čitatelja, objasnivši da smo grubo prevareni i stavljeni svojim novcem u to vrzino kolo zarade i profita koje nema alternative, i kad mi je na kraju potvrđeno da je to tako umjetnik (doduše vidljivo nespretno svojim potezom kao da je morao) stvarno napravio, pao mi je mrak na oči i zavladao bijes... a onda nemoć, bespomoćnost i očaj na kraju.  

Upitah se u tuzi i jadu... pa zar i ti Dimitrije Popoviću se priklanjaš bogu novcu i kičeraju?! Korporativnim identitetima, životima s ,,markama'' i istaknutim ,,porijeklima'' imovine koji dreče i paraju uši i zasljepljuju svojim otrovom vidna polja svuda po zidovima, na kioscima i ljudima, na njihovoj odjeći, obući, za stolovima i po mozgu. Ili je stvarno takva kriza i kod tebe, takvog umjetnika od kalibra, pored svih tih svjetskih izložbi i turneja, tiskanih mnoštva monografija i vlastitih knjiga, priča nagrađenih novcem u ovim istim ,,novinama'' kojima si se podao i, po mojem mišljenju, prodao ovim svojim djelom i potpisom i poništio sve svoje vrijednosti u očima onih kojima si bio iznad svih anomalija i minimalija prethodno navedenih...    

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

veky
12.7.2013. 15:00
Treba uzeti radove studenata/ica Akademije a ne taj šlamperaj razvikanog umjetnika...oni bar daju dušu svojim radovima


Još iz kategorije Kultura