Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Poezija

Ego ipak, prva zbirka poezije Zlatka Kovačevića Saxe

  Goran Gazdek           09.05.2022.         808 pogleda
Ego ipak, prva zbirka poezije Zlatka Kovačevića Saxe

U izdanju Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO institut) iz tiska je ovog tjedna izašla zbirka poezije „Ego ipak“, virovitičkog obrtnika, grafičkog dizajnera i svestranog umjetnika Zlatka Kovačevića Saxe. Na devedeset stranica, u četiri poglavlja (Slike, Kroki, Sivi čovjek i Ego) objavljeno je 66 pjesama i osam ilustracija istog autora.

Saxa je pjesme počeo pisati prošle godine pod utjecajem Roklicerovih večeri u Cugu, a u uvodu knjige je precizirao da se to dogodilo iz čiste znatiželje jednog proljetnog jutra kad se na zidu stare kuće pojavio žuti trokut.

„Zanimalo me, mogu li se izraziti, ne samo likovno, obzirom da sam grafički dizajner, nego i riječju, i biti rame uz rame nekim iskusnijim i 'starijim' pjesnicima iz našeg malog udruženja umjetničkih večeri. Zapravo, crtati riječima. Tijekom razmišljanja o nastajanju pjesničkog uratka, shvatio sam da je, kao i kod likovnog djela, najvažnija ideja, a sama izvedba je, zapravo, stvar zanatskog iskustva“, piše Saxa u poglavlju Riječ autora.

U osvrtu na zbirku, profesor engleskog i francuskog jezika, te hrvatskog jezika i književnosti Manojlo Mandić ističe da su pjesme Zlatka Kovačevića pretežno misaone, logične iliti diskurzivne. Proživljene misli vješto sažima i oblikuje, te poentira na svoj originalan način.

„Neke pjesme bismo mogli nazvati 'programatske', gdje se stih koristi u svrhu društveno-socijalne kritike, no one ipak ne gube osebujnu umjetničku supstancu, koja je dakako odlučujuća kada je riječ o poeziji. Kao vrlo uspješne, sa umjetničkog stanovišta, ističu se pjesme dubokog i lucidnog zapažanja i trenutnog psihološkog naboja. One su u pravilu kraće ili vrlo kratke, no ostavljaju dojam i pamte se“, piše među ostalim prof. Mandić.

Književnica Silvija Šesto je konstatirala da je zbirka sačuvala mladenačku vrckavost i iskustvenu razigranost autora. „To se proteže kroz sva četiri dijela. Vrckavost više u prvom dijelu, dok u 'Sivom čovjeku' imamo poravnanje iskustvene rezigniranosti kroz doživljajnost i na konkretnim primjerima, no vješto podignute na univerzalno. Baš ta univerzalnost, osobito u nekim poetskim minijaturama, otkriva ovu zbirku vrijednom čitanja“, piše Šesto.

 KnjIga će biti predstavljena u utorak, 24. svibnja u Gradskoj knjižnici i čitaonicu Virovitca u 18 sati.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poezija